BUX
36 371.84
+0.07%
+25.00
OTP
10 690.00
+2.30%
+240.00
MOL
1 990.00
-0.15%
-3.00
RICHTER
6 765.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
402.00
+0.75%
+3.00
 
2019. október 17. 11:32

Öt fontos hír a mai tőzsdenapra. Rengeteg hír jött és még fog is jönni a politikából és a gazdaságból, Törökországtól Szíriáig, ezek eredője egy szerény emelkedés lett a tőzsdéken. A BUX is pluszban, az euró viszont ismét 333 felett jár. Összejöhet a Brexit-megállapodás, Törökországgal vitatkoznak a diplomaták.

Tegnap a nap nagy részében mínuszban mozogtak a világ nagy tőzsdéi, az amerikai indexek végül 0,2-0,3 százalékos eséssel zártak. Útkeresés, bizonytalanság volt érezhető reggel Ázsiában és hasonló az európai börzék délelőtti teljesítménye is.

A nyugat-európai tőzsdeindexek ma két-három ezrelékes pluszban vannak. Kivéve a brit FTSE 100-at, amely fél százalék feletti emelkedést produkál a Brexit-megegyezés árnyékában. A spanyol index is szépen emelkedik annak ellenére, hogy az este durva tüntetések voltak Katalóniában. Az amerikai határidős indexek is szerény pluszban járnak.

Itthon a forint gyengül, 333,20 az euró ára. A BUX index 0,4 százalékos pluszban van. A Richter, a Mol és az Opus pluszban, az OTP fél százalékos mínuszban tartózkodik.

További árfolyamok itt láthatók

1. Már megint a törökök

Izzik a levegő Észak-Szíriában a török katonai beavatkozás körül, csatároznak a diplomaták, már az ENSZ is aggódik. Donald Trump csúnya levelet írt Erdogan elnöknek, miközben otthon is erősen támadják a térségbeli külpolitikája miatt. Állítólag már 300 ezer ember menekült el otthonából.

A török részvények nagyot estek tegnap is, ma viszont kissé emelkednek. A líra viszonylag tartotta magát a napokban. Igaz, valószínűleg csak az állami beavatkozások hatására nem gyengült jobban. A török részvények esését is fékezhette, hogy gátolják a külföldi intézmények részvényeladásait és a shortolást.

2. Pozitív és negatív gyorsjelentések

Zajlik az amerikai gyorsjelentési szezon. Kellemes meglepetést okozott a Bank of America, a várakozásoknál sokkal jobban teljesített a befektetési banki üzletág. Megnyugtatóan növelte előfizetői számát a Netflix, ezzel “sikerült megnyugtatnia a befektetőket” az Equilor hírlevele szerint. Az IBM viszont a várakozások alatt teljesített. Nem sikerült talajt fognia az IBM-nek. “Az egymást követő ötödik csökkenő bevétellel záruló negyedévéről számolt be” – írták.

3. Bizonytalanságok a kereskedelmi tárgyalások körül

Az amerikai Steven Mnuchin pozitívan nyilatkozott a kereskedelmi tárgyalások kilátásairól, a kínaiak részéről azonban egyelőre késik a következő meghívás Pekingbe. Előrelépés a jelek szerint nincs, de legalább rossz hír sem jött.

4. Sikeres Brexit-tárgyalások?

Sikerült megegyezniük a feleknek a britek rendezett kiválásának feltételeiről szóló szerződés alapjairól - jelentette ki az Európai Tanács elnöke. A cél az, hogy még a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcstalálkozó előtt megállapodás szülessen.

A brit parlamentben évtizedek óta először szombati ülést hívtak össze a Brexit miatt. Ennek során a ma kezdődő csúcsra reagálhatnak majd, amely szintén foglalkozik a Brexittel.

5. Rengeteg makroadat érkezik ma

Az Eurozóna legutóbbi inflációs adata megint szerény volt, mélyen a jegybanki célok alatt. Erősödnek a hangok, hogy most a kormányoknak kéne tenni valamit. A jegybankároknak sűrű hetük lesz, tárgyalnak a Fed és az EKB kétviselői. Az USA-ban ma lakáspiaci adatokat tesznek közzé, jön a Philadelphiai Fed gyáripari indexe és még egy sor ritkábban emlegetett mutató. Az amerikai olajkészletek publikálásának napja is csütörtök.

A tegnapi adat szerint a várt emelkedés helyett csökkent az amerikai kiskereskedelem és vendéglátás forgalma - pedig a jövedelmek nőnek és a makroadatok sem néznek ki rosszul. A Fed további lazításának pedig egyre nő az esélye (erről itt írtunk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Friss
hírlevél