BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. október 17. 11:32

Öt fontos hír a mai tőzsdenapra. Rengeteg hír jött és még fog is jönni a politikából és a gazdaságból, Törökországtól Szíriáig, ezek eredője egy szerény emelkedés lett a tőzsdéken. A BUX is pluszban, az euró viszont ismét 333 felett jár. Összejöhet a Brexit-megállapodás, Törökországgal vitatkoznak a diplomaták.

Tegnap a nap nagy részében mínuszban mozogtak a világ nagy tőzsdéi, az amerikai indexek végül 0,2-0,3 százalékos eséssel zártak. Útkeresés, bizonytalanság volt érezhető reggel Ázsiában és hasonló az európai börzék délelőtti teljesítménye is.

A nyugat-európai tőzsdeindexek ma két-három ezrelékes pluszban vannak. Kivéve a brit FTSE 100-at, amely fél százalék feletti emelkedést produkál a Brexit-megegyezés árnyékában. A spanyol index is szépen emelkedik annak ellenére, hogy az este durva tüntetések voltak Katalóniában. Az amerikai határidős indexek is szerény pluszban járnak.

Itthon a forint gyengül, 333,20 az euró ára. A BUX index 0,4 százalékos pluszban van. A Richter, a Mol és az Opus pluszban, az OTP fél százalékos mínuszban tartózkodik.

További árfolyamok itt láthatók

1. Már megint a törökök

Izzik a levegő Észak-Szíriában a török katonai beavatkozás körül, csatároznak a diplomaták, már az ENSZ is aggódik. Donald Trump csúnya levelet írt Erdogan elnöknek, miközben otthon is erősen támadják a térségbeli külpolitikája miatt. Állítólag már 300 ezer ember menekült el otthonából.

A török részvények nagyot estek tegnap is, ma viszont kissé emelkednek. A líra viszonylag tartotta magát a napokban. Igaz, valószínűleg csak az állami beavatkozások hatására nem gyengült jobban. A török részvények esését is fékezhette, hogy gátolják a külföldi intézmények részvényeladásait és a shortolást.

2. Pozitív és negatív gyorsjelentések

Zajlik az amerikai gyorsjelentési szezon. Kellemes meglepetést okozott a Bank of America, a várakozásoknál sokkal jobban teljesített a befektetési banki üzletág. Megnyugtatóan növelte előfizetői számát a Netflix, ezzel “sikerült megnyugtatnia a befektetőket” az Equilor hírlevele szerint. Az IBM viszont a várakozások alatt teljesített. Nem sikerült talajt fognia az IBM-nek. “Az egymást követő ötödik csökkenő bevétellel záruló negyedévéről számolt be” – írták.

3. Bizonytalanságok a kereskedelmi tárgyalások körül

Az amerikai Steven Mnuchin pozitívan nyilatkozott a kereskedelmi tárgyalások kilátásairól, a kínaiak részéről azonban egyelőre késik a következő meghívás Pekingbe. Előrelépés a jelek szerint nincs, de legalább rossz hír sem jött.

4. Sikeres Brexit-tárgyalások?

Sikerült megegyezniük a feleknek a britek rendezett kiválásának feltételeiről szóló szerződés alapjairól - jelentette ki az Európai Tanács elnöke. A cél az, hogy még a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcstalálkozó előtt megállapodás szülessen.

A brit parlamentben évtizedek óta először szombati ülést hívtak össze a Brexit miatt. Ennek során a ma kezdődő csúcsra reagálhatnak majd, amely szintén foglalkozik a Brexittel.

5. Rengeteg makroadat érkezik ma

Az Eurozóna legutóbbi inflációs adata megint szerény volt, mélyen a jegybanki célok alatt. Erősödnek a hangok, hogy most a kormányoknak kéne tenni valamit. A jegybankároknak sűrű hetük lesz, tárgyalnak a Fed és az EKB kétviselői. Az USA-ban ma lakáspiaci adatokat tesznek közzé, jön a Philadelphiai Fed gyáripari indexe és még egy sor ritkábban emlegetett mutató. Az amerikai olajkészletek publikálásának napja is csütörtök.

A tegnapi adat szerint a várt emelkedés helyett csökkent az amerikai kiskereskedelem és vendéglátás forgalma - pedig a jövedelmek nőnek és a makroadatok sem néznek ki rosszul. A Fed további lazításának pedig egyre nő az esélye (erről itt írtunk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több lábon áll a BMW, bocsánatot kér a Twitter, újrazárják a mallorcai diszkókat
Eidenpenz József | 2020. július 16. 12:13
Mára elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, az indexek egy százalék körüli mínuszban vannak. A BUX index itthon valamivel kevesebbel megúszta, de a forint is gyengült. Meghekkelték a Twittert, hogy Bitcoinhoz jussanak, egy sor híres személyiség oldalához fértek hozzá. Bebiztosítja magát akkumulátorokkal a BMW autógyár.
Részvény / Deviza / Áru Erdogan hadat üzent? Megtáltosodtak az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 15. 18:55
Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egy fintech-cég, ami a legnagyobb pénzügyi óriások piacát igyekszik megreformálni és elhódítani
MFC Equity | 2020. július 15. 17:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.
Részvény / Deviza / Áru Hogy adózzanak a multik? 13 milliárd eurós csatát nyert az Apple az EU-ban
Eidenpenz József | 2020. július 15. 12:01
Ma a bíróság előtt folytatódott az Apple 13 milliárd eurós írországi adófizetési ügye. Az amerikai óriás csatát nyert, az Európai Bíróság neki adott igazat.
Részvény / Deviza / Áru A gamerek pörgették az inflációt a briteknél, sok ellenanyagot termelt az oltás
Eidenpenz József | 2020. július 15. 11:12
Egy százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, hasonló nyitás várható az Egyesült Államokban is. A jó hangulatot az oltóanyaggal kapcsolatos biztató tesztek alapozták meg, de az eheti európai uniós csúcstalálkozótól is sokat várnak kontinensünkön. Ma ülésezik az OPEC+, szerény pluszban van az olaj és a nemesfémek is drágulnak. A tegnapi stagnálás után erősödésre váltott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Sok gazdag még gazdagabb lett a koronavírus-járvány alatt
Csabai Károly | 2020. július 14. 20:11
Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak. Összességében június végén mintegy 45 ezer privátbanki számlán immár közel 6 ezer milliárd forint szunnyadhatott.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Friss
hírlevél