Hirdetés
Hirdetés

Valami eltört Amerikában

Gáspár András, 2019. október 16., 18:40

A várt emelkedés helyett csökkent az amerikai kiskereskedelem és vendéglátás forgalma - pedig a jövedelmek nőnek és a makroadatok sem néznek ki rosszul. A nagyon régóta tartó amerikai gazdasági növekedésnek mégiscsak vége lehet egyszer? A lakosság mindenesetre óvatos, a Fed további lazításának pedig egyre nő az esélye.

Megrogyott az amerikai gazdasági növekedés egyik oszlopa

Fél év után először csökkent a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma az Egyesült Államokban a szerdán közzétett szeptemberi adatok szerint. A kereskedelmi minisztérium közlése szerint az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkent a forgalom - a szakértők ehhez képest 0,3 százalékos emelkedést vártak.

Hirdetés

Utoljára februárban fordult elő visszaesés - szakértők szerint a mostani adat arra utal, hogy visszafogottabbá válik a belső fogyasztás, ami pedig fontos bázisa a gazdasági növekedésnek. Ha ehhez még hozzávesszük a szintén gyengülő üzleti beruházásokat és a feldolgozóipar halvány teljesítményét valamint a kereskedelmi háború lehetséges hatásait, akkor könnyen elképzelhető, hogy mégiscsak véget ér egyszer az amerikai történelem eddigi leghosszabb gazdasági növekedési szakasza - és ahogy a Bloomberg megjegyzi, ez ronthatja Trump elnök újraválasztási esélyeit 2020-ban.

A szakértők szerint mivel a jövedelmek stabilan emelkednek és egyébként a gazdasági mutatók sem utalnak visszaesésre, a szeptemberi újság-szalagcímek tehették óvatosabbá a fogyasztókat - ezek jórészt a kereskedelmi háborúval illetve annak lehetséges negatív hatásaival foglalkoztak.

Sokáig napirenden lesz még a kereskedelmi háború

Ezen a fronton továbbra sem igazán csillapodnak a kedélyek: bár folyik az ötletelés a feszültség enyhítésére, nem javította a megállapodás esélyét, hogy az Egyesült Államokban a képviselőház elfogadta a hongkongi demokráciapárti tüntetők támogatásáról szóló törvényt, erre ugyanis Kína válaszcsapásokkal fenyegetőzött. Trump elnök arról beszélt, hogy nem valószínű bármilyen megállapodás aláírása azelőtt, hogy találkozna Hszi Csin-ping kínai elnökkel a jövő havi APEC csúcson.
Összességében a kiskereskedelmi forgalom csökkenése, a gyenge feldolgozóipari teljesítmény és általában a gazdasági kilátások romlása miatt ismét tovább nőtt az esélye, hogy a Fed kamatot csökkent, tovább lazít a monetáris kondíciókon.

Az amerikai tőzsdéken a kisker-adat után gyengén indítottak az indexek, a kereskedési nap közepére főleg a bankszektorból érkező kedvező gyorsjelentések javították valamelyest a teljesítményt.

Európai sereghajtó lett a BUX - esett a Mol és az Opus

Európában jó hangulat volt (vagy legalábbis kivárás az EU-cúcs előtt), a főbb nyugat-európai indexek pluszban zártak, kivéve a bő fél százalékot gyengülő londoni FTSE-t. A fókuszban a Brexit-tárgyalások, a csütörtökön induló EU-csúcs és az induló európai gyorsjelentési szezon áll. A budapesti ma az egyik leggyengébben teljesítő európai tőzsde volt, 0,43 százalékot esett a BUX, ami leginkább az 1,3 százalékos Mol- és közel 5 százalékos Opus-zakónak köszönhető. Nézze meg, hogyan zártak részvényei >>

A forint ma szűk sávban mozgott, az euró jegyzése 333,50 környékéig emelkedett, estére azonban viszatért 332,40 forint környékére. Az olaj ára két nap esés után stabilizálódott.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

A digitalizálódó gazdaság, a dolgok internetének térnyerése az üzleti folyamatokban azt eredményezi, hogy a cégek működésében egyre fontosabbá válnak a szoftverek, szenzorok és a munkaerő tudása. Csakhogy a banki finanszírozási modellek ezekkel még nem igazán tudnak mit kezdeni: hitelfelvételnél nem ismertethetők el fedezetként.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?