BUX
34 620.25
-0.21%
-71.00
OTP
10 260.00
-1.25%
-130.00
MOL
1 722.00
+0.29%
+5.00
RICHTER
6 835.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
367.00
-0.14%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 3. 19:09

Az amerikai elnök eheti kijelentéseivel valóságos lavinát indított el a tőzsdéken. A befektetők menekülnek a kockázatos eszközök felől a menedékekbe, mint az arany, a kötvény, az ezüst, a platina. A BUX esése viszont mérsékelt maradt az OTP-nek köszönhetően, és a forint is megtartotta hétfői pozícióját.

Izgalmasan indult a december már hétfőn is a tőkepiacokon, de kedden csak fokozódott a részvényindexek esése és az áringadozás. Donald Trump ma kijelentette, hogy nem törekszik mielőbbi megegyezésre Kínával. Sőt még az is lehet, hogy az egész jobb lenne, ha a 2020 végi elnökválasztások utánra maradna.

Majd Wilbur Ross kereskedelmi miniszter is rátett egy lapáttal, amikor arról beszélt, hogy december 15-én életbe lépnek a korábban kilátásba helyezett vámok a kínai árukra. Hacsak addig valami jelentős előrelépés nem történik. De az hogyan is történhetne?

Franciaországgal is romlottak a kereskedelmi kapcsolatok az internetes óriásokra kivetett francia adók miatt. Az USA visszaütött, a franciák EU-szintű válaszlépésekkel fenyegetőznek. A hétfői rossz hír egyébként az volt, hogy Brazíliának és Argentínának újra acél– és alumínium-vámokkal kell szembenéznie. Keménykedés látszik tehát minden fronton.

Az OTP jól van

Nem csoda, hogy a vezető amerikai indexek egy-másfél százalékos mínuszban vannak. Elsősorban az ipari részvényeket adják, a Dow Jones ipari átlag mind a 30 tagja esik. Csodával határos módon a német DAX szerény pluszban tudott végezni, de a francia mutató egy, a brit 1,7 százalékkal zuhant.

A Dow Jones ipari átlag egy éve (Tradingview.com)

Itthon a BUX index megúszta 0,7 százalékos süllyedéssel, mert bár a Mol 1,8, a Richter 1,0 százalékkal esett, az OTP kis emelkedéssel, 14 290-en búcsúzott. A forint is folytatta erősödését délután, 331,50 is volt az euró, este pedig 331,75 az ára.

További árfolyamok itt láthatók

A rém és a lavina

Az egyik német magazin Donald Trumpot a tőzsdék rémének nevezte ma, másutt arról írnak, hogy az elnök a “kockázatkerülés lavináját” indította el. Megint más megfogalmazás szerint a Wall Street kapitulált az USA kereskedelmi politikájának teljes kiszámíthatatlansága miatt.

Talán ez az igazán ijesztő a tőzsdéken, a nagyfokú bizonytalanság. Olyan folyamatok indultak meg, mint a tavaly decemberi, meglehetősen fájdalmas esések, vagy a 2018 elején bekövetkezett korrekció során. A befektetők elkezdtek a biztonságos eszközök felé menekülni a részvényekből.

Még egy szándéknyilatkozat sem sikerül?

Az S&P 500 indexre szóló opciók volatilitását jelző VIX index, amelyet sokszor félelem-indexnek is neveznek, ma egy időben húsz százalékos pluszban is volt, ami nem túl gyakori. Határozottan vették a német és amerikai államkötvényeket, a nemesfémeket (arany, ezüst, platina), csak a hétfőn elért történelmi csúcsa közelében mozgó palládium süllyedt kissé.

Neil Shearing, a londoni Capital Economics vezető közgazdásza szerint a kereskedelmi háború frontjáról érkező hírek nagyon kedvezőtlenek. Mi lesz az igazán fontos kérdésekkel, ha a felek még egy előzetes megállapodást sem tudnak tető alá hozni? – idézi a Marketwatch.

Félig teli vagy félig üres

Az elemző szerint a befektetők eddig túlságosan optimisták voltak, a félig teli pohár esetének fogták fel a híreket. Pedig meztelen a király, a világkereskedelem az idén stagnált. A gazdasági növekedés a téli hónapokban könnyen új mélypontokra hullhat. Az utóbbi időben tapasztalt  részvénypiaci növekedés pedig törékeny.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Részvény / Deviza / Áru Eladnák a TikTok-ot, újabb nagy ugrás az elektromosautó-iparban?
Eidenpenz József | 2020. július 29. 18:51
Európában összességében stagnáltak a tőzsdék, ehhez képest a hazai BUX fél százalékos emelkedése szép teljesítmény. A forint is pluszba kapaszkodott, és ismét életjeleket mutat az olaj. Miközben a piacok a Fed ülésére várnak, az internetes óriások vezetői arról kell nyilatkozzanak, nem váltak-e túl hatalmassá. Eközben kiszivárgott, hogy eladnák a támadások kereszttüzében álló TikTok-alkalmazást. Musk újabb tweetje kelt feltűnést.
Friss
hírlevél