BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 9. 11:00

Hiába érkeztek kedvező vállalati hírek, az amerikai elnök újabb megnyilatkozása miatt a befektetők csütörtökön is az eladási gombot nyomják. A befektetők az elmúlt napokhoz hasonlóan az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokra figyelnek leginkább, az arról érkező hírek döntő befolyással bírnak most. Pedig számos egyéb információ is napvilágot látott. Nézzük mire érdemes csütörtökön figyelni.

Donald Trump megint ráijesztett a befektetőkre (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

1; "A kínaiak megszegték a megállapodást"

Szerdán Donald Trump még üdvözölte a kereskedelmi tárgyalásokra érkező kínai delegációt, és annak a véleményének adott hangot, hogy megegyezni jöttek. Az optimizmus azonban gyorsan elpárolgott azt követően, hogy az elnök úgy nyilatkozott, hogy az ázsiai ország "megszegte a megállapodást". Az elnök egy floridai kampányeseményen mondta ezeket, és egyértelműen a kínaiakra próbálta tolni a felelősséget, a várhatóan kudarcba fulladó egyeztetések miatt. A negatív kimenetet valószínűsíti az is, hogy a CNBC diplomáciai források alapján azt jelezte, Pekingnek nagyon nincs ínyére az agresszív amerikai stratégia, és a fenyegetések ellenére nem érzik, hogy megállapodási kényszerben lennének.  
A fentiek alapján akár meglepőnek is tűnhet, de az elemzők többsége még mindig nincs kétségbe esve. Az elemzők jelentős része egyetért, hogy meg fog születni a kereskedelmi megállapodás, de abban nincs konszenzus, hogy mikor fog ez bekövetkezni. A Goldman Sachs elemzői szerint 10 százalék az esélye annak, hogy még a héten megállapodhatnak, és ők 60 százalékra teszik, hogy Trump végül tényleg megemeli a vámokat. A vámok emelése kapcsán egyébként az elnök a már idézett floridai eseményen azt mondta, nincs azzal semmi baj, ha 100 milliárd dollárral több bevétele lesz Amerikának a vámokból, ugyanakkor mindezt rögtön árnyalta azzal, hogy szerinte meg fognak állapodni. Noha mindenki számára egyértelmű volt, hogy az elmúlt napok nyilatkozatai az amerikai stratégia része volt, az elnök is megerősítette mindezt, hiszen elmondta, hogy ami most történik is csak a tárgyalások része.

2; Tovább düböröghet a japán jegybank pénzszórása

Az éjszaka folyamán Haruhiko Kuroda, a japán jegybankelnök tartott beszédet, annak apropóján, hogy megjelent a Bank of Japan féléves jelentése. Az elnök kifejtette, hogy a japán gazdaság továbbra is mérsékelten bővül, az exportot elsősorban a kereskedelmi feszültségek fogják vissza. Örömteli, hogy a belső kereslet továbbra is stabil.
Haruhiko Kuroda szerint a jegybank fenntartja a 2 százalékos célját, mely csak fokozatosan lesz elérhető, ezt a fennálló eszközvásárlási programmal, és hozamgörbe-kontroll programmal segíti a Bank of Japan. A monetáris politika jelenlegi irányvonala nem fog változni mindaddig, amíg nem sikerül elérni tartósan az inflációs célt. A meglehetősen laza monetáris politikát tehát továbbra is fenntartják, arra viszont nem tért ki, hogy újabb lépésekre lehet-e számítani.

3; Remekelt a Disney

Az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves jelentést tett közzé a Disney. Az egy részvényre jutó korrigált eredmény 1,61 dollár lett, miközben a piaci várakozás 1,58 dollárról szól. Az is pozitív, hogy miközben a konszenzus csökkenő árbevétellel számolt a médiaóriás 3 százalékkal tudott növekedni. A jelentésből újabb részletek derültek ki a nagy reménnyel induló streaming szolgáltatásról, amely egyesek szerint megtörheti a Netflix szárnyalását. Így kiderült, hogy a tervek szerint 5 éven belül válhat nyereségessé az üzletág, amely a Century Fox felvásárlásnak köszönhetően komoly mennyiségű és minőségű tartalommal fog indulni. Erősítheti a szolgáltatást, hogy a rendkívül népszerű szuperhősös filmek (Avangers széria) is felkerül majd a platformra.

4; Kedvező számokat közölt a Deutsche Telekom

A várakozásokat minimálisan meghaladó eredményről adott számot a német távközlési óriás. A növekedés leginkább az amerikai leányvállalatnak, az ottani T-Mobile-nak köszönhető. Ugyanakkor a cég vezetői szerint nem csak az USA-banmegy jól az üzlet, hanem a Telekom más érdekeltségei is jól teljesítettek. Az Egyesült Államokban egyébként a T-Mobile versenytársai (AT&T, Verizon, Sprint) vegyesen teljesítettek, hozzájuk képest a német vállalat leánycége lett az első negyedév győztese. Éves alapon egyébként a vállalat tisztított EBITDA-ja 8,3 százalékkal nőtt.

5; Itthon is beindult a jelentési szezon

A szerda délután megjelent negyedéves adatsorok közül épp a Deutsche Telekom magyar leánya volt a legérdekesebb. A Magyar Telekom növekvő árbevételről számolt be, ami elvileg jó hír lenne, ha ezzel szemben nem esett vissza számottevően a vállalat nyeresége. Ugyanakkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy a cég növelni kívánja a fizetendő osztalékot, és a menedzsment változatlan éves célkitűzésekről számolt be.
Az éves terveket felülmúló növekedésről számolt be a Graphisoft Park. Az első negyedév során a vállalat bérleti díjakból származó bevétele 23 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Hiába növelte árbevételét, az üzemanyagárak és a tranzitdíjak, valamint a belföldi bérek folyamatos emelkedése miatt jelentős veszteséggel zárt a Waberer's. Az sem segít a cégnek, hogy vezérigazgató is igen pesszimista kilátásokat fogalmazott meg, szerinte komolyabb átalakítások kellenek, hogy ismét nyeresége legyen a vállalat.

Ami a magyar részvényeket árait illeti, a Telekom minimális gyengüléssel indult csütörtökön, miközben a fent említett cégek közül a Graphisoft Park erősödött, a Waberer's pedig esett. A magyar blue chipek a borús nemzetközi hangulatot követik, az OTP, a Mol és a Richter is 0,5-1 százalék közötti veszteséget mutatott az első óra végén.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél