TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.

Tegnap a kereskedés utolsó órájában erős fordulatot vett az amerikai részvénypiac, mégpedig lefelé. Az S&P 500 index hétnapos emelkedő trendje megtört, pedig már csak pár ezrelékre volt a fél évvel ezelőtt beállított történelmi csúcsától. Végül 0,8 százalékos mínuszban végzett. Az esés egyik oka a technológiai szektor gyengélkedése volt, a Nasdaq Composite index 1,7 százalékkal ment le tegnap. Ezenkívül a Boeing rendelésállományával kapcsolatos kétségek, a nemesfémek és más nyersanyagok piacán mutatkozó eladói nyomás és a szintén gyengélkedő olajipar szerepelnek még az okok listáján.

Ma viszont ismét némi optimizmus mutatkozik, annak ellenére, hogy híján vagyunk a nagyobb híreknek. Az amerikai határidős indexek 0,7–0,9 százalékos pluszban vannak, a Stoxx 600 európai index 0,1 százalékkal emelkedik. Gyengélkedik a német részvénypiac, ott 0,3 százalékkal csökken az index. Párizs stagnál, London , Amsterdam és Milánó a nyertesek között van.

Nemesfémek fekete napja

Itthon a BUX index 0,1 százalékos csökkenést mutat, részvényeink ára alig változik. Az OTP egyetlen ezrelékkel megy fel, a Mol a tegnapi záróáron forog (1795 forint). A Richter egy ezrelékkel esik, a Telekom 0,4 százalékkal van lejjebb. A CIG Pannónia 2,1 százalékkal lett olcsóbb.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A tegnapi rossz inflációs adat óta enyhén lefelé tart a forint, ma egy forinttal feljebb került az euró, 345,55 az ára. Tegnap az arany hét éve nem látott napi zuhanást produkált, pedig néhány napja még megállíthatatlannak látszott. A sárga fém 4,6 százalékkal esett, 1945 dollárra, de járt 1900 dollár alatt is. Ma is süllyed, 1936 dollár.

Az ezüst szokás szerint még nagyobb kilengést mutatott, 11 százalékkal zuhant, de volt nap közben nagyobb mínuszban is. Ma újabb mínusz két százalékot tesz hozzá, 25,5 dollár környékén forog. Az olaj egy százalék körüli pluszban van, miután érkezett egy előzetes olajkészlet-becslés az Egyesült Államokból.

A jó hírek ijesztették meg a befektetőket?

Az ébredező optimizmus a reálgazdaságban esést hozott a nap végére a részvénypiacon és a nemesfémeknél, ugyanis a befektetők megijedtek az emelkedő hozamoktól – írja az Erste Befektetési Zrt.

Az amerikai 10 éves hozamok az elmúlt napokban az augusztus eleji 50 bázispontról mostanra 66 bázispontra emelkedtek, aminek nagy része az elmúlt két napban következett be. Erősödött a dollár is. Ugyanis számos jó hírt láthattunk. Jó lett a kínai gépjármű értékesítés, ami repítette a német autógyártók árfolyamát, és a ZEW index jövőbe mutató komponense is nagyon nagyot ugrott fölfelé. Sőt, ma azt láthattuk az Egyesült Királyságból, hogy mind az ipari termelés meglódult, mind pedig a havi GDP nagyot ugrott júniusban májushoz képest írták.

A brit GDP adat alapján Nagy-Britannia hivatalosan is recesszióba lépett, bár ez persze nem meglepetés. Év per év alapon 21,7 százalékkal esett a GDP, ez valamivel kevesebb az elemzők által várt 22,4 százaléknál. Hó/hó alapon, májusról júniusra az elemzők nyolc százalékos GDP-emelkedést vártak, ebből 8,7 százalék lett. Ám mindenképpen ez minden idők legnagyobb GDP-csökkenése a szigetországban. (Lásd erről délelőtti cikkünket.)

Csapda Trumpnak?

Az amerikai gazdasági élénkítő csomagról sem igazán érkeznek jó hírek. Joe Biden demokrata elnökjelölt megnevezte alelnökjelöltjét, Kamala Harrist. (Erről részletesebben itt írtunk.) Ezzel csapdát állított Donald Trumpnak – állítja a Marketwatch kommentárja.

Donald Trump Donald Trump
Trump ugyanis valószínűleg nem állja majd meg, hogy meg ne sértse a hölgyet. Ami még inkább ellene fordítja majd a nőket, akik nagyobb része már így is demokrata szavazó. Kamala Harris az első afroamerikai nő, aki ilyen magas pozíció várományosa. Ha a jelenlegi közvéleménykutatások nem tévednek, és nem változik a hangulat, akkor ő lehet a 49. alelnök az országban az év végén. A Bloomberg hírlevele szerint a bejelentés után öt perccel a Trump melletti erők már meg is kezdték az alelnökjelöltet lejárató kampányt.

Apróz a Tesla, ugrik a Freenet

A Tesla egy az öt arányban részvényfelosztást tervez, emiatt a részvényei egy időre ismét pluszba mentek át, de a nap végén megint három százalékos mínuszba került. (Hasonlóan döntött nemrég az Apple is.) Az E.ON is a figyelem középpontjában van, miután Németország legnagyobb energiapiaci csoportja visszavett az erre az évre vonatkozó prognózisából. (Lásd részletesebb beszámolónkat.) A koronavírus-válság rossz hatással volt a fogyasztói üzletágára.

A Freenet német mobiltelefon-szolgáltató 12 százalékkal ugrott meg ma, mivel a Liberty amerikai kábeltelevíziós szolgáltató 6,3 milliárd eurót kínált fontos érdekeltségéért, a svájci Sunrise-ért. Ez 32 százalékos felárat jelent a Sunrise utóbbi 60 napos tőzsdei átlagárfolyama felett. A Freenet már jelezte szándékát, hogy megválna 24 százalékos Sunrise-csomagjától.

A Salzgitter német acélipari konszern viszont rossz eredményekről számolt be, veszteségesé vált, elsősorban a német autóipar gyengélkedése húzza vissza. A részvény ára ennek ellenére csak mérsékleten esik, mivel már korábban közzétett egy profitfigyelmeztetést.

Mit tud az orosz oltás?

A piacon sokan azt találgatják, hogy az orosz koronavírus-oltás, amit tegnap maga Vlagyimir Putyin elnök jelentett be. Elég sok a szkeptikus hang. Eközben az Equilor Befektetési Zrt. több oltáshírt rendezett csokorba.

Októberben teheti közzé a BioNTech a koronavírus ellen vakcinájának 2b/3 fázisú eredményeit. A cég az elmúlt negyedévben nem nyűgözte le a befektetőket. Az árbevétel és az eredmény is elmaradt az elemzői prognózistól. Az árfolyam 7,44 százalékot esett tegnap.
Leghamarabb jöv
őre kaphatja meg az FDA-től a szükséges engedélyeket az Inovio koronavírus elleni vakcinája. A menedzsment várakozásai szerint a vakcina szeptemberben kezdheti a tesztek 2/3 fázisát. Ha ez sikerrel zárul, az amerikai hatóság gyorsított eljárásban engedélyezheti a készítményt. Ám eredetileg már idén nyáron el szerették volna kezdeni a tesztelés második szakaszát, így az árfolyam 23 százalékkal zuhant tegnap.
A Novavax 600 millió dózis koronavírus elleni vakcina legyártására is képes lehet. Várakozásai szerint a vakcina tesztelésének harmadik fázisa szeptember végével indulhat. A részvény árfolyama 16,26 százalékkal esett tegnap.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Friss
hírlevél