Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hétfői nap megint vérfürdővel zárult az Egyesült Államokban, rekord mértékben csökkent a Dow Jones mutatója. A nemzetközi piacokon egyelőre nem folytatódott a zuhanás, az európai tőzsdék pluszban nyitottak, de ez gyorsan elolvadt. A forint új történelmi mélypontra esett.

Soha nem esett még pontértékben az amerikai Dow Jones indexe akkorát, mint hétfőn, a mutató 13 százalékkal zuhant, és 3000 ponttal került lentebb a mutató. Mindez annak ellenére következett be, hogy vasárnap éjszaka a jegybank 1 százalékpontos kamatvágást hajtott végre, a Fed ezen túl jelentős kötvényvásárlási programot jelentett be.

Kedden az ázsiai piacok a hétfői záráshoz képest minimálisan mozogtak, egy százalékon belüli volt a változás. A keddi nyitásban az európai piacokon kisebb pluszokat láthatunk, a német és a francia tőzsde is 1 százalékot nőtt. A dél-európai tőzsdék (olasz, spanyol) viszont ennél jobban, 2-3 százalékos emelkedéssel indították a napot.

A nemzetközi trendekkel szemben mozog a magyar tőzsde, amely ugyan 1 százalékos pluszban kezdett, de nagyon gyorsan átfordult mínuszba. Fél órával a nyitás után már 2 százalék volt a BUX vesztesége, és 31600 pontig csúszott vissza. Az első óra végére tovább nőtt a veszteség, és megközelítette az 5 százalékot.

A befektetők figyelmének a fókuszában továbbra is elsősorban a járvánnyal kapcsolatos információk, illetve az arra válaszul hozott intézkedések állnak. Lássuk, melyek a legfontosabb piacmozgató információk!

1; Továbbra is növekszik Európában a fertőzöttek száma

Magyarországon európai összehasonlításban kifejezetten jó a helyzet, hiszen 50 fertőzöttet regisztráltak. Ezzel szemben a járvány európai gócpontjában Olaszországban már 28 ezren betegedtek meg, és több mint 2 ezer ember elhunyt. Spanyolországban is aggasztó a helyzet, hiszen immár 10 ezer fertőzött van ott is, de Németországban és Franciaországban is egyre több esetet regisztrálnak. Nem véletlen, hogy az európai országok egyre komolyabb korlátozásokat vezetnek be, amelyek a gazdaság teljes leállásához vezetnek.

Donald Trump, amerikai elnök korlátozó intézkedéseket jelentett be az Egyesült Államokon belül hétfőn - magyar idő szerint késő este. Eszerint a következő 15 napban, minden 10 főnél nagyobb gyülekezést, eseményt megtiltanak az amerikaiaknak, és azt javasolja, hogy még az éttermektől is tartsák távol magukat. Azt is elmondta, hogy optimális esetben augusztusra sikerülhet megfékezni a járványt.

2; Újabb mélypontot ütött a forint

Hétfőn beszakadt a magyar fizetőeszköz, nagyjából azzal egyidőben, hogy az MNB a vállalati hitelekre moratóriumot kért. A délutáni órákban korrigált a magyar fizetőeszköz, és a 343-344-es sávban mozgott. Kedden reggel viszont megint jelentősen esett, és az árfolyama napközben megközelítette a 348-as szintet, az új mélypont 347,975-ös szintnél van.

A szakértők ugyan nem tartják indokoltnak a folyamatos gyengülést, ám az általános piaci bizonytalanság elmúltáig aligha várható drasztikus forinterősödés.3; Bénultság jöhet az autóiparban

Részleges vagy teljes leállást jelentett be több autógyár is. A többet között Peugeot-kat gyártó francia PSA és a Fiat is felfüggeszti március 27-ig az európai autógyártást. A Fiat autóinak 25 százaléka készül Európában.

A Volkswagen lisszaboni gyárában 16 százalékkal fogta vissza a napi termelést, míg a pozsonyi gyárában teljes leállást jelenthet be a napokban. Spanyolországban a múlt héten bizonytalan időre leállt a termelés a Renault-Nissan és a Volkswagen Seat gyáraiban. Csehországban is 14 napos munkaleállást tervez a Volkswagen Skoda részlege, valamint a Hyundai is, ezekről a napokban születhet döntés.

Frissítés! A koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt a tervek szerint hétfőtől leáll a termelés az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában is.

4; Mentőövet kapnak az amerikai légitársaságok

Ötvenmilliárd dolláros kormányzati segélycsomagot kértek az Egyesült Államok legnagyobb légitársaságai, miután a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a szolgáltatásuk iránti kereslet. Az Airlines for America lobbiszervezet hétfői tájékoztatása szerint az iparágnak 25 milliárd dollár hitelre és ugyanekkora mértékű kezességvállalásra van szüksége, emellett tízmilliárdos nagyságrendű adókedvezményeket szeretnének elérni a kormányzatnál. A csak áruszállítással foglalkozó cégeknek 8 milliárd dolláros mentőövet tartanak szükségesnek.

A légitársaságok arra figyelmeztettek, hogy intézkedések nélkül hónapokon belül kifogyhatnak a készpénzből. A Reuters értesülése szerint az Egyesült Államok nemzetgazdasági bizottsága és pénzügyminisztériuma már megkezdte a tárgyalásokat.

Az Egyesült Államok légitársaságai mellett a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, és most már a oneworld, a Star Alliance és Skyteam légiszövetség is kormányzati segítséget kér, mert álláspontjuk szerint május végére a világ legtöbb légitársasága csődbe megy mentőöv nélkül.

5; Az Airbus is korlátozásokat vezet be

Négy napra leállítja spanyol és francia üzemeit az Airbus, hogy szigorú egészségügyi intézkedéseket vezessen be - közölte az európai repülőgépgyártó. A toulouse-i székhelyű társaság közlése szerint a francia és spanyol hatóságok napokban meghozott döntései miatt kell négy napra leállítania a termelést, hogy addig szigorú egészségügyi és biztonsági intézkedéseket vezethessenek be. Ezek elsősorban a higiéniát, a szigorú takarítást és az emberek közti távolság megtartását szolgálják.

Az Airbus hangsúlyozta, mindenben követik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait és a helyi hatóságok előírásait. Az Airbus minden olyan munkakörben, ahol ez lehetséges, otthoni távmunkát rendelt el, emellett folyamatosan tárgyal a légitársaságokkal és lízingcégekkel, hogy a lehető legkisebb legyen a fennakadás a gépek leszállításában.

A gyártó Franciaországban négy, Spanyolországban három gyárral rendelkezik és mintegy 52 ezer embert foglalkoztat. Ezekben az egységekben készülnek a gépek törzsei, vízszintes vezérsíkjai és orr részei, Toulouse-ban pedig mind a négy kereskedelmi típusnak van egy végösszeszerelő gyártósora.

6; Óriási segélycsomagot helyezett kilátásba az IMF


Az IMF kész bevetni ezer milliárd dolláros hitelezési kapacitását, hogy támogatást nyújtson tagországainak a koronavírussal szembeni harcban. Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója azt mondta, hogy első körben 50 milliárd dollárt tudnának felszabadítani a fejlődő országoknak, a legszegényebb államok pedig nulla százalék kamatozású hitelekhez juthatnának. Az IMF vezetője arról beszélt, hogy eddig már mintegy húsz ország fordult a szervezethez támogatásért, de azt nem közölte, hogy pontosan mely államok.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy felhatalmazta kormányát: kezdjen tárgyalásokat az IMF-fel pénzügyi támogatás megadásáról, amivel mérsékelnék a koronavírusnak a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásait.

7; Biden lehet a demokrata jelölt

Az Egyesült Államok északnyugati Washington államában március 10-én tartott demokrata párti előválasztásnak Joe Biden, Barack Obama korábbi elnök egykori alelnöke lett a győztese - jelentette a helyi választási irodára hivatkozva több amerikai médium hétfőn későn este.

Washington - Észak-Dakota, Idaho, Michigan, Missouri és Mississippi mellett - egyike volt annak a hat tagállamnak, ahol a múlt kedden előválasztást rendeztek, de az utolsó, ahol kihirdették a végeredményt hétfőn este. A szavazatok összeszámlálása azért tartott hosszú ideig, mert ebben az államban csakis levélben voksolnak.

A március 10-i előválasztásokon Észak-Dakotát kivéve mindenütt Joe Biden aratott győzelmet, s ezzel erőteljesen megszilárdította pozícióit, az elemzők szinte egybehangzóan őt tartják a demokraták leendő elnökjelöltjének. K

Kedden négy államban és egy tengerentúli területen tartanak előválasztást: Arizonában, Floridában, Ohióban és Illinois-ban, valamint a Csendes-óceán nyugati vidékén fekvő Északi Mariana-szigeteken. Ezekben az államokban összesen 577 pártkongresszusi küldött sorsa dől el. Ők döntenek majd a Demokrata Párt nyári elnökjelölt-állító országos konvencióján arról, hogy ki legyen a párt elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson Donald Trumppal szemben.

Elemzők szerint amennyiben például a 219 küldöttet adó Floridában, vagy a 155 delegátust adó Illinois államban Joe Biden győz, akkor Sandersnek már nem marad esélye, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13875 13875 14275 -2,49% 0 0 6 855 629 395 Ft 2021-05-07 17:06:32
MOL 2198 2174 2232 +2,04% 0 0 4 472 524 862 Ft 2021-05-07 17:12:45
MTELEKOM 409 409 413 -0,37% 0 0 89 416 791 Ft 2021-05-07 17:05:29
RICHTER 8510 8510 8630 -0,76% 0 0 728 972 495 Ft 2021-05-07 17:05:02
OPUS 246 244 249 +0,20% 0 0 17 578 934 Ft 2021-05-07 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok vétele, illetve tartása most jó ötletnek tűnik
Csabai Károly | 2021. május 7. 16:30
Hetedszer nyerte el az OTP Föld Kincsei Alap az Év Legjobb Árupiaci Alapja címet a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón, ami megsüvegelendő teljesítmény annak ismeretében, hogy lapunk nyolc évvel ezelőtt indította útjára e díjat. Az újabb elismerés apropóján beszélgettünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot alakított a Mol a brókerek szerint, még tovább is nőhet az OTP profitja
Eidenpenz József | 2021. május 7. 12:47
A Mol gyorsjelentése lényegesen jobb számokat hozott, mint az elemzői előrejelzések átlaga, nem csoda, hogy a részvény szépen emelkedik. Az OTP eredményét is pozitívan értékelik, de a piaci reakció mégsem ezt tükrözi. Az Adidas nagy felpattanást mutat ma, a PayPal pedig sokat keresett a kriptodevizákon.
Részvény / Deviza / Áru A magas olajárak legyőzték a koronavírust: a vártnál is jobb eredményt ért el a Mol
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 07:06
Az elemzői várakozásokat meghaladó első negyedéves eredményt tett közzé a Mol péntek hajnalban.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a hazai tőzsde – hogy alakultak az árfolyamok?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 19:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 330,01 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 44 472,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi lehet az oka, hogy a magyar tőzsde alulteljesít, a román pedig annyira felül?
Eidenpenz József | 2021. május 6. 15:49
Az Accorde Első Román Részvényalap és a mögöttes tőzsde szépen túlteljesítette a régió többi részvénypiacát. Miért lehet ez? Miért maradnak meg a cégek jobban az egyik tőzsdén, mint a másikon? Mitől mehet még tovább a szomszéd részvényindexe? Mi most az egymillió dolláros kérdés a román piacon? Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Kiiktatnák az oltások oltalmát, sokat várnak az OTP reggeli jelentésétől
Eidenpenz József | 2021. május 6. 12:13
Európában kissé lefelé tartanak az indexek a tegnapi felemás amerikai zárás után. Több árupiaci termék viszont száguld, történelmi csúcsra ért a réz. Holnap reggel jelent az OTP és a Mol. Az USA után az EU is hajlandónak mutatkozik arra, hogy az oltóanyagok szabadalmi védettségét felfüggesztve megkönnyítse a gyártást a feltörekvő országokban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és az OTP is erősödni tudott
MTI | 2021. május 5. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 106,52 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 44 142,70 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült túlélni a piacoknak Yellent, jól keres a Pfizer az oltásokon
Eidenpenz József | 2021. május 5. 12:34
Az amerikai pénzügyminiszter elszólta magát, szerepet tévesztett, vagy jól megtervezett kísérletet hajtott végre? – kérdezik a piacokon, amelyeket jól felkavart tegnap Janet Yellen. Mára azonban megérkezett a visszarendeződés, az indexek szépen emelkednek, a BUX is. A Pfizer növelte prognózisát, a palládium elérte a 3000 dollárt, a dogecoin pedig az elképesztő 80 milliárd dolláros kapitalizációt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ment ma a Mol
MTI | 2021. május 4. 18:31
Pluszban fejezte be a napot a BUX.
hírlevél
depositphotos