BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 23. 11:51

Az európai országokban egyre jobban korlátozzák a mindennapi életet, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Az USA gazdasági mentőcsomagja megakadt, miközben brutális előrejelzések vannak a betegség gazdasági hatásairól. A tőzsdeindexek további 2-4 százalékos eséssel reagálnak, kissé gyengült a forint.

Nagyon rosszak a koronavírussal kapcsolatos hírek, gyorsan romlanak a számok Olaszországban, Németországban, Spanyolországban, az USA-ban, Franciaországban is. Újabb korlátozások mindenütt, a németek például már a két főnél nagyobb csoportosulásokat is betiltották. Angela Merkel kancellár is karanténba vonult, miután orvosának tesztje pozitív lett. Ráadásul egyes országokban vezető orvosok, tudósok szerint még mindig nem hoztak eléggé szigorú intézkedéseket, mint Nagy-Britannia vagy Spanyolország.

Az Egyesült Államokban a szenátusban a demokraták egyelőre megtörpedózták a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére szolgáló mentőcsomagot. Pedig az azt előkészítő politikusok alapvetően egyetértettek abban, hogy közel kétezer milliárd dollárt költsenek el. A németek viszont a GDP tíz százalékára rúgó mentőcsomaggal készülnek.

Miután a múlt hét egy részében már megnyugodni látszottak a tőzsdék, péntek este újra jelentős mínusszal zártak az amerikai mutatók. A mai napon ez folytatódik, az ázsiai tőzsdék 3-5 százalékkal estek reggel. Az európai indexek 2-4 százalékkal süllyedtek reggel, hasonló, 3-4 százalékos esésben vannak az amerikai határidős indexek is.

500 milliárd dolláron vitáznak

Itthon a BUX index kevéssel 11 óra előtt 1,3 százalékos mínuszban volt, az OTP 0,3, a Mol 1,5, a Richter és a Telekom két-két százalék körüli esése mellett. A forint gyengült, egy forinttal a péntek estinél feljebb, 351,40-en állt az euró. Az Operatív Törzs tájékoztatója 11 óra után kezdődik. (Frissítés: Orbán Viktor miniszterelnök beszéde előtt és alatt a BUX index süllyedése 2,1 százalékra fokozódott.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Az amerikai szenátus nézeteltérése nyomán bizonytalanná vált, hogy ma elfogadhatják-e a gazdaságmentő törvényjavaslatot. A republikánusok és a demokraták a terv kulcsfontosságú részeiről nem értenek egyet, leginkább egy 500 milliárd dolláros összegről. Ezt lehetne felhasználni vállalatok, köztük a légitársaságok, vagy az állami és helyi önkormányzatok támogatására – írta a Bloomberg hírlevele.

Brutális becslések

Németország, Európa legnagyobb gazdasága több mint egy évtizede a legnagyobb zsugorodás elé néz. A német pénzügyminisztérium előrejelzései szerint a járvány miatt a gazdaság ebben az évben legalább öt százalékkal zsugorodni fog – állítják. Korábban 1,1 százalékos növekedést becsültek.

Nem éves, hanem negyedéves alapon, de brutális gazdasági becslések vannak az Egyesült Államokban. A Goldman Sachs szerint a második negyedévi bruttó hazai termék 24 százalékkal csökken, míg a Morgan Stanley 30 százalékos esést vár.

Tárgyalnak a nagyok

A Fed egyik vezetője, James Bullard szerint a munkanélküliség akár 30 százalékos is lehet az USA-ban, és a második negyedévben 50 százalékkal is eshet az amerikai gazdaság – írta az Erste Befektetési Zrt. reggeli hírlevele.

Telefonkonferenciát tartanak a G20 országok pénzügyminiszterei a Reuters szerint. Az eseményen fontos ajánlásokat fogadhatnak el a gazdasági károk enyhítésével kapcsolatban. Ismét esik az olaj ára, szerényen emelkedik az arany és az ezüst.

Részvény / Deviza / Áru Ne adj el a gödörben, jegybankok drágíthatják az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 17:38
A befektetési alapok hozamában is jelentős csökkenést okozott a koronavírus-válság, de káros lehet pánikolni. Nagyon olcsó az olaj, a megvásárlása azonban hosszú távon veszteséget okozhat. A nemesfémek profitálhatnak abból, hogy a világ jegybankjai gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatásra álltak át.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nyomott a pénz- és tőkepiaci hangulat
Csabai Károly | 2020. március 30. 10:01
Az összes vezető tőzsde indexe zuhan, az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai fajta ára 18 éves mélypontra került. A forint euróval szembeni árfolyama pedig újabb veszélyes szint felé tart.
Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Az előző évinél magasabb nyereséggel zárt az MKB 2019-ben
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:51
A Mészáros Lőrinc többségi befolyása alatt álló bankcsoport tavaly kiemelkedő, 37,4 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt ért el, ami az előző évhez viszonyítva 5,6 százalékos emelkedést jelent.
Részvény / Deviza / Áru Zuhanással nyitottak a tőzsdék világszerte
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:42
Nem hatotta meg ugyanis őket az USA szenátusa által elfogadott 2 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítési csomag, amelyre még kell a kongresszus áldása. A pénz- és tőkepiacok inkább attól rettegnek, a ma megjelenő amerikai munkanélküliségi adatok durván festenek majd.
Részvény / Deviza / Áru Amerikai tőzsdei libikóka a 2 ezer milliárdos csomag kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 21:34
Bár például a Dow Jones index járt már több mint 5,5 százalékos pluszban is, végül csak 2,4 százalékkal zárt magasabban a keddinél, ami két nap alatt így is 14 százalékos erősödés.
Részvény / Deviza / Áru Megpihent a Wall Street a nagy szárnyalás után
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:28
Kedden pontértékben rekordmértékben ugrott meg az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones. Szerdán viszont a nyitás után nem tudta folytatni az egy nappal korábbi megugrást.
Friss
hírlevél