BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. március 23. 11:51

Az európai országokban egyre jobban korlátozzák a mindennapi életet, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Az USA gazdasági mentőcsomagja megakadt, miközben brutális előrejelzések vannak a betegség gazdasági hatásairól. A tőzsdeindexek további 2-4 százalékos eséssel reagálnak, kissé gyengült a forint.

Nagyon rosszak a koronavírussal kapcsolatos hírek, gyorsan romlanak a számok Olaszországban, Németországban, Spanyolországban, az USA-ban, Franciaországban is. Újabb korlátozások mindenütt, a németek például már a két főnél nagyobb csoportosulásokat is betiltották. Angela Merkel kancellár is karanténba vonult, miután orvosának tesztje pozitív lett. Ráadásul egyes országokban vezető orvosok, tudósok szerint még mindig nem hoztak eléggé szigorú intézkedéseket, mint Nagy-Britannia vagy Spanyolország.

Az Egyesült Államokban a szenátusban a demokraták egyelőre megtörpedózták a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére szolgáló mentőcsomagot. Pedig az azt előkészítő politikusok alapvetően egyetértettek abban, hogy közel kétezer milliárd dollárt költsenek el. A németek viszont a GDP tíz százalékára rúgó mentőcsomaggal készülnek.

Miután a múlt hét egy részében már megnyugodni látszottak a tőzsdék, péntek este újra jelentős mínusszal zártak az amerikai mutatók. A mai napon ez folytatódik, az ázsiai tőzsdék 3-5 százalékkal estek reggel. Az európai indexek 2-4 százalékkal süllyedtek reggel, hasonló, 3-4 százalékos esésben vannak az amerikai határidős indexek is.

500 milliárd dolláron vitáznak

Itthon a BUX index kevéssel 11 óra előtt 1,3 százalékos mínuszban volt, az OTP 0,3, a Mol 1,5, a Richter és a Telekom két-két százalék körüli esése mellett. A forint gyengült, egy forinttal a péntek estinél feljebb, 351,40-en állt az euró. Az Operatív Törzs tájékoztatója 11 óra után kezdődik. (Frissítés: Orbán Viktor miniszterelnök beszéde előtt és alatt a BUX index süllyedése 2,1 százalékra fokozódott.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Az amerikai szenátus nézeteltérése nyomán bizonytalanná vált, hogy ma elfogadhatják-e a gazdaságmentő törvényjavaslatot. A republikánusok és a demokraták a terv kulcsfontosságú részeiről nem értenek egyet, leginkább egy 500 milliárd dolláros összegről. Ezt lehetne felhasználni vállalatok, köztük a légitársaságok, vagy az állami és helyi önkormányzatok támogatására – írta a Bloomberg hírlevele.

Brutális becslések

Németország, Európa legnagyobb gazdasága több mint egy évtizede a legnagyobb zsugorodás elé néz. A német pénzügyminisztérium előrejelzései szerint a járvány miatt a gazdaság ebben az évben legalább öt százalékkal zsugorodni fog – állítják. Korábban 1,1 százalékos növekedést becsültek.

Nem éves, hanem negyedéves alapon, de brutális gazdasági becslések vannak az Egyesült Államokban. A Goldman Sachs szerint a második negyedévi bruttó hazai termék 24 százalékkal csökken, míg a Morgan Stanley 30 százalékos esést vár.

Tárgyalnak a nagyok

A Fed egyik vezetője, James Bullard szerint a munkanélküliség akár 30 százalékos is lehet az USA-ban, és a második negyedévben 50 százalékkal is eshet az amerikai gazdaság – írta az Erste Befektetési Zrt. reggeli hírlevele.

Telefonkonferenciát tartanak a G20 országok pénzügyminiszterei a Reuters szerint. Az eseményen fontos ajánlásokat fogadhatnak el a gazdasági károk enyhítésével kapcsolatban. Ismét esik az olaj ára, szerényen emelkedik az arany és az ezüst.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél