BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. március 14. 19:08

Nem kell megijedni, a Lufthansa azért esik, mert a gyorsjelentése és a jövőbeli várakozások elbizonytalanították a befektetőket. Az amerikai részvénypiac nem tudja, merre induljon, aminek főleg az amerikai-kínai vámvita lehet az oka. A BUX szépen emelkedett ma, a Mol ment jobban, de az OTP történelmi rekordot döntött. Megvan a Mol-igazgatóság osztalékjavaslata.

Az USA ma kijött lakáspiaci adata elmaradt a várakozásoktól, és újra előtérbe került az amerikai-kínai kereskedelmi vita. Donald Trump találkozója a kínai felső vezetéssel állítólag tovább tolódik. Európában a Brexit nevű tragikomédia folytatódik.

Tegnap a parlamentben elutasították a Hard Brexit lehetőségét, ez jó hír a piacoknak. Valószínűleg egy sor parlamenti szavazást tartanak majd a következő napokban. Előkerül például a norvég mintájú társulás ötlete, a Brexit befejezésének rövidebb és hosszabb verziójú elhalasztása. Az újabb népszavazás valószínűsége is megnőtt. Úgy tűnik, a brit parlament alsóháza magához ragadja, visszaveszi a döntéseket a kormánytól.

Az angol font erősen ingadozik, leginkább süllyed, a brit részvények ma is emelkedtek 0,4 százalékkal. A német DAX csak szerény, 0,1 százalékos emelkedést hozott össze, a francia társa 0,8 százalékkal ment fel. Az amerikai indexek nem tudják eldönteni, merre menjenek, nulla körül egy szűk sávban ingadoznak.

Megtáltosodott az OTP

A BUX index Pesten ma is 1,1 százalékkal emelkedett, mint tegnap, és ma is az OTP volt a fő húzóerő. Olyannyira, hogy megdöntötte eddigi 12 200 forintos mindenkori rekordját, és 12 340 forint volt a napi maximuma, egyben záróára. Ez plusz 1,6 százalék. A forgalma is magas volt, közel 15 milliárd forint. A Mol ennél is jobban, két százalékkal 3328-ra emelkedett, a Richter viszont stagnált, a Telekom pedig esett.

További árfolyamok itt láthatók

A 4ig 14 százalékkal ment ma fel. A forint tovább erősödött, 314,40 az euró árfolyama. A dollár ismét felfelé indult el, ami a nemesfémeket alaposan lenyomja. Egy százalékkal esik az arany, majdnem kettővel az ezüst. Az olaj ma keveset változik, a WTI fél százalékkal felfelé, a Brent ugyanennyivel lefelé mozdult.

Megvan a Mol-osztalékjavaslat

“A korábbi évek fokozatosan növekvő osztalékfizetési gyakorlatát folytatva az Igazgatóság javasolja, hogy az egy részvényre jutó alaposztalék értéke 11,8%-al, 85 forintról hozzávetőlegesen 95 forintra növekedjen. Ezen kívül (…) az előző évhez hasonlóan a társaság rendkívüli osztalék formájában ossza meg részvényeseivel a 2018-as erős szabad cash flowt, mely az alaposztalék 50%-a, részvényenként 47,5 forint, így a teljes osztalék részvényenként hozzávetőlegesen 142,5 forint” – tette közzé ma a társaság.

Ez mintegy 107,3 milliárd forint kifizetését jelenti. A részvény osztalékhozama a mai záróárral 4,3 százalék lenne.

Mélyrepülésben a Lufthansa

A Boeing ma is csak 0,6 százalékos mínuszban van, miközben gépei a földön vesztegelnek. A hétvégi balesetet szoftverhiba okozhatta, a fekete dobozokat azonban még csak most kezdik vizsgálni. A Lufthansa viszont hat százalékkal esett, ez azonban a kijött gyorsjelentésnek és az ahhoz csatolt jövőbeli becsléseknek köszönhető. Az RWE-re is figyeltek a németek, amely tovább küzd azért, hogy kártalanítsák a szénerőművei bezárása miatt.

Volt egy nagyobb üzemszünet a Facebook-nál éjszaka, állítólag szervercsere okozta, de már elhárították a hibát. A részvény azonban másfél százalékos mínuszban van. A Tesla ma késő este mutatja be a Model Y nevű új járművét, a papír szerény pluszban várja az eseményt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél