BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 16. 07:00

Az utóbbi hetekben szinte minden napra jut egy tőzsdei rekord, annak ellenére, hogy az emelkedést alátámasztó hírek nem igazán látnak napvilágot. Mi hajtja mégis felfele az árfolyamokat, teszik fel az értetlenkedők a kérdést? A Bank of America Merrill Lynch szakértői egy triviális magyarázattal álltak elő.

A leállás nem okozott komolyabb fennakadást.

Az utóbbi hónapokban több olyan dolog is volt, ami miatt előzetesen izgultak a befektetők, de azóta vagy patthelyzet alakult ki, vagy rég túlvagyunk a dolgon. Ilyen volt a Fed kamatcsökkentése, a Brexit, vagy éppen az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások. Utóbbi kapcsán egy hónapja nincs újdonság, amikor fogcsikorgatva megegyeztek a felek, de azt azóta sem foglalták egyezménybe, és értelemszerűen a két ország vezetői nem is írták alá a dokumentumot.

Ehhez hasonló a Brexit szappanopera is, amely során a britek és az EU képtelenek olyan megoldást kiizzadni, amelyet nem csak az Európai Bizottság és a brit kormány, de londoni parlament is elfogad. Az utóbbi időszakban fókuszban lévő témák közül leginkább az amerikai kamatok kérdése az, ami megnyugtatóan alakult, hiszen a Fed rövid időn belül kétszer is vágott. Azért izgalomra adhatna okot az a tény, hogy a megnyugtatónak tűnő amerikai gazdasági növekedés miatt már a szakmai berkekben is arról beszélnek a döntéshozók, hogy nincs szükség további csökkentésre.

Így tehát az elmúlt két hétben gyakorlatilag a legfajsúlyosabb ügyekben nincsenek pozitív fejlemények, a piacok mégis száguldoznak, és a fontosabb európai indexek éves csúcsra ugrottak, míg a Wall Street irányadó mutatói napról napra újabb történelmi rekordokat értek el.

Természetesen ennek ellenére folyamatosan jönnek friss hírek, így az optimizmust erősítette számos nagyvállalat jelentése, de itt is láttunk érdekességeket. Nem volt példa nélküli, hogy a jó eredményt közlő cégeknél óriási emelkedés jött, míg a rosszaknál nem voltak nagyon súlyos visszaesések. Úgy tűnik, hogy a befektetők elkezdték elhinni, hogy nem jöhet komolyabb visszaesés.

Sokan sokáig vártak

A Bank of America Merrill Lynch által készített felmérés magyarázatot is ad arra, amit az utóbbi időszakban a piacokon látunk. A befektetési bank által készített anyag szerint ugyanis azok a portfóliókezelők, akik a nyár nagy részében a közelgő recesszió miatt aggódtak, most attól félnek, hogy lemaradnak az emelkedésről. Így hiába vannak az indexek rekordszinten, vagy ahhoz elég közel, sokan csak későn kapcsolva próbálnak felugrani a zakatoló vonatra.

Az volt tehát a helyzet, hogy az elmúlt hónapokban szinte folyamatosan többségben voltak a pesszimisták, ám miután a piacok nem akartak korrigálni, így sokan revidiálták a korábbi meglátásukat, és a jelentős készpénz tartalékokkal rendelkező portfóliókezelők közül többen is megpróbáltak a piac után futni.

A befektetési bank legfrissebb, a globális alapkezelőkről készített havi felmérése szerint a készpénzszint Donald Trump elnök 2016-os választása óta a legnagyobb visszaesést mutatta: 5 százalékról 4,2 százalékra csökkent, ami figyelmeztető jel, hogy nincs friss pénz a piacon. Az is igen figyelemre méltó, hogy a készpénzállomány 2013. június óta a legalacsonyabb szinten van. Azt is kiemelték, hogy 18 hónapos csúcsra ugrott a menedzserek globális növekedéssel kapcsolatos optimizmusa, és a korábbinál szignifikánsan magasabb számokat várnak mind az ipar, mind a vállalati profitok terén. Vagyis túlzott optimizmus jellemzi a piacokat.

Utóbbiak már csak azért is számítanak meglepőnek, mert bár az Egyesült Államok esetében nem látszanak recessziós jelek, a világ más részein messze nem ilyen jó a helyzet. A nagy nemzetközi szervezetek rendre figyelmeztetéseket adnak ki a növekedési kockázatok miatt, de gazdasági várakozásokat tükröző beszerzési menedzserindexek is gyengébb növekedést vagy visszaesést jeleznek előre a különböző országokban. Igaz, a legfrissebb, harmadik negyedéves európai GDP-adatok már azt jelzik, hogy talán mégis sikerül elkerülni a legrosszabbat.

A FOMO az új jelszó

A Fear of Missing Out (FOMO, vagyis a félelem, hogy lemaradnak egy jó üzletrő) lett az új jelszó, ez hajtja a piacokat. Fájó, de a Bank of America Merrill Lynch szerint a mostani rallynak a legkönnyebb pénzt ígérő szakaszán már túl vagyunk, most egy keményebb időszak következik. Szerintük ugyanakkor még lehet erő a piacban, még nem tartunk a "túlzott kapzsiság" szakaszánál.

Azt persze még a hirtelen optimistává vált befektetési szakemberek sem állították, hogy nincsenek kockázatok, amelyek közül a legsúlyosabbnak a kereskedelmi háborút tartják. Általános konszenzus ugyanakkor, hogy a Donald Trump által már többször beharangozott megállapodás egyfajta tűzszünetnek fogható fel, ez pedig esélyt nyújt arra, hogy a részvénypiacok tovább törjenek felfele.

Az elemzés készítői azért megemlítenek egy olyan fontos okot, ami visszafoghatja a növekedést, ez pedig az amerikai jegybank, a Fed politikája. Ők ugyanis a legutóbbi kamatvágás után nem igazán akarják tovább csökkenteni a rátát. Sőt, azt jelezték a Fed vezetői, hogy addig, amíg a jelenlegihez hasonló növekedés tapasztalható, semmi sem indokolja a további kamatvágást.

A FOMO kapcsán felhívják a figyelmet a rohamosan csökkenő készpénzállomány jelentőségére is. Hiába ugyanis az optimizmus, ha nincs mögötte piaci erő, amely tovább fűti az emelkedést. Sőt ha a történelmi analógiákat megnézzük, akkor az látható, hogy az ilyen készpénzállomány-csökkenést részvénypiaci visszaesés szokta követni. Ahogy fordítva is igaz a helyzet: ha a piacról „sírva menekülnek az emberek”, akkor a pánikban bevásárlók sokkal több pénzt tudnak megkeresni, mint amit az emelkedő szakaszban történő befektetés hozhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
hírlevél