BUX
36 489.42
+1.55%
+558.00
OTP
11 210.00
+4.18%
+450.00
MOL
1 859.00
+0.05%
+1.00
RICHTER
6 820.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2020. január 17. 11:36

Már a 336-os árfolyammal kacérkodik az euró, a trend egyértelműen emelkedőnek látszik. A fontosabb részvénypiacokon megint dőlnek a rekordok, a BUX is emelkedik. Célárat emeltek a Telekomra. Az óriások még óriásibbak lettek. Öt fontos hír a mai tőzsdenapra.

Részben a Morgan Stanley jó gyorsjelentésének, részben megnyugtató makroadatoknak, részben az amerikai-európai vámtárgyalásoknak köszönhető, hogy jó a tőzsdék hangulata. Csütörtök este az amerikai piac ment új csúcsokra, ma pedig a Stoxx 600 index ütött rekordot.

A német index 0,8, a francia 1,1, a brit 0,7 százalékos pluszban van. Itthon a BUX index 0,3 százalékkal emelkedik. A Mol másfél százalékos ugrása húzza, az OTP viszont kissé esik.

Gyenge viszont a forint, 11 óra körül 335,70 az euró ára, nemrég majdnem elérte a 336-ot is (az eddigi rekord 337,05 volt ősszel).

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Meddig gyengülhet a forint?

Az Erste Befektetési hírlevele szerint “ütik a forintot”, “a 100 napos mozgóátlagról meredek emelkedés indult az utóbbi napokban”. “Technikailag ebből a lendületből egészen a 335,8-as, majd a 337,3-es szintig folytatódhat az emelkedés, ami már a történelmi csúcsot jelenti” – vetítik előre. A kettő közül az első árat azóta el is érte.

Euró/forint (Tradingview.com)

Meddig gyengülhet a forint? – teszi fel a kérdést az Equilor Befektetési hírlevele. “A jegyzés hamarosan elérheti a 336,55-nél húzódó Fibo-szintet. Az indikátorok alapján még bőven van tér felfelé, akár egy új történelmi csúcs elérését sem lehet kizárni” – adják meg a technikai elemzésből leszűrt választ.

2. Kereskedelmi háború, európai front

Az európai részvények pénteken rekordmagasságot értek el, miután Phil Hogan, az EU kereskedelmi biztosa pozitívan nyilatkozott a washingtoni tárgyalásokon. Enyhítve az aggodalmakat az atlanti szövetségesek közötti kereskedelem feszültségek esetleges növekedése kapcsán – írta az Investing.com.

Hogan eszerint pozitív eszmecserét folytatott Robert Lighthizer kereskedelmi megbízottal Washingtonban. Az Egyesült Államok és Kína közötti ideiglenes kereskedelmi megállapodás aláírását követően az USA és az EU közötti vita kilátásait is jobbnak ítélik meg a piacon. A páneurópai Stoxx 600-index 0,4 százalékkal emelkedett rekord magasra, 422,51-re.

3. Kilőtt a Morgan Stanley

Jelentősen felülmúlta a várakozásokat a Morgan Stanley, új csúcsra repítve ezzel az árfolyamot – írja az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele. Egy részvényre jutó igazított eredménye 1,2 dollár lett, ez 18 centtel magasabb az elemzői konszenzus által várttól és sokkal több, mint az előző év azonos időszakában közzétett 73 cent. A vállalat árbevétele több mint 1,1 milliárd dollárral magasabb az előre jelzettnél. “A nagyszerű eredmények hatására a tegnapi kereskedési napon a vállalat részvényei 6,6 százalékot emelkedtek” – tették hozzá.

4. Bővült a billió dollár-klub

A szabályozás szigorodása ellenére a nagy technológiai cégek nagyobbak, mint valaha – írja a SeekingAlpha. Az Alphabet (Google) lett csütörtökön a negyedik tech-cég, amelynek tőzsdei összértéke elérte az egybillió, azaz ezermilliárd dollárt. (Angolul “trillion”.) Ezzel az Apple, a Microsoft és az Amazon cégeket követi, bár az utóbbi értéke azóta visszasüllyedt kissé, 930 milliárd közelébe.

A FAAAM kerül a FAANG helyébe? – teszik, fel a kérdést. Eddig a FAANG-részvényeket szokták kiemelni a nagyágyúk között: A Facebook, Amazon, Apple, Netflix és Google szavakból összerakott csoportot. Ha a mostani legnagyobbakat nézzük, akkor viszont a Facebook, Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft csapatot kéne emlegetni. Összértékük 5,2 billió dollár, ez az S&P 500 index tőkeértékének (kapitalizációjának) 17 százaléka.

5. Telekom-célárat emelt az Erste

Az Erste Befektetési Zrt. mai elemzésében 542 forintra emelte a Magyar Telekom részvényeire vonatkozó 12 hónapos célárát. (A mai tőzsdei ár csak 446 forint.) Az emelés és az ehhez tartozó vételi ajánlás “annak köszönhetően alakult ki, hogy a vállalat hosszútávú kilátásait most optimistábban látjuk, mint korábban” – írták.

Ebben szerepet játszik, hogy “a növekvő verseny és a növekvő fogyasztás eredőjeként hosszú távon jobban alakulhat a cég operatív eredménye”. Szerencsés fejleménynek tekintik a cég szempontjából, hogy a Digi-t kizárták az 5G tenderből. Ez kedvezőbb piaci környezetet és kisebb koncessziós díjat jelenthet. A szektortársakhoz viszonyítva, a EV/EBITDA vagy a P/E alapú értékeltség alapján is mintegy 20-25 százalékos alulértékeltséget mutatnak a részvények – írja a brókercég.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
hírlevél