Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha valaki részvénybefektetést tervez, gyakran szembesül a dilemmával, hogy érdemes-e hosszú távon részvényeket tartani, vagy pedig a piacokat követve megpróbálja meglovagolni az árfolyammozgásokat. Persze sok függ attól, hogy az adott befektető milyen tapasztalatokkal rendelkezik, képes-e úgy átlátni a piacot, mint a profi alapkezelők.

Érvek és ellenérvek

A kérdésre nem könnyű egyértelmű választ adni, hisz komoly érvek és ellenérvek sorakoznak egymás mellett. Sokan elfogadják azt az elméletet, hogy a részvénypiacok hosszú távon emelkednek, és nagyobb hozamot biztosítanak, mint például az állampapírok. Ez önmagában igaz is a piac összessége, azaz leginkább a nagyobb indexek esetén, viszont valóban csak hosszú távon. Rövidebb, pár éves időszakban szélsőséges ingadozások is bekövetkezhetnek.

Most közel 9 éve tartó emelkedő trendben vagyunk, ha valaki ma visszanéz, azt mondhatja, hogy ülni kell a részvényeken, minél régebben, annál jobb. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű, hisz egyrészt az ilyen hosszú trendeket rendszerint hatalmas visszaesések követik, melyek után sokszor évekig tarthat, amíg akár az indexek, akár az egyes részvények visszakerülnek az eredeti szintre. Sőt, minél hosszabb emelkedő trend után vásárolunk, amikor az árak már fundamentálisan magasak, annál nagyobb az esélye, hogy ilyen helyzetbe kerülünk. Másrészt a trenden belül is előfordulnak nagy egyedi eltérések, ahogy az a magyar piacon is történt.

Népszerű példa

Nézzük meg példaként az OTP részvényét. Az elmúlt évtizedben, a válság előtt szakadatlanul emelkedett, az árfolyam a sokszorosára nőtt, 11 ezer forintra 2007-ben. Igen ám, de jött a válság, amely a bankokat különösen megtépázta, és majdnem a tizedére, 1240 forintra esett a papír. Ezt a kockázatot nyilván senki nem szívesen vállalja, senki nem azért fektet be, hogy egy ilyen teljes értékvesztést végignézzen.

Akkor, a válságban természetesen értelmetlenül alacsonyan forgott a papír, hisz hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az OTP-nek semmi baja nincs, nem érintett a világon végigsöprő bankválságban. Így ebben az időszakban, ha valaki készpénzzel rendelkezett és csak kicsit is logikusan gondolkozott, nyugodtan vásárolhatott. Az árfolyam el is vágtatott 7400 forintig, ami persze túlzott reakció volt, túl nagy emelkedés túl rövid idő alatt. Meg is jött a korrekció, ráadásul jött a bankadó, amitől a befektetők megriadtak, a papír visszaesett 3000 forint alá, és évekig tartott, amíg onnan újra megmozdult.

Időzítés

Utána viszont ismét meredek emelkedés következett, az ár ismét a 10 évvel ezelőtti csúcsot közelíti. Hogy járt jól valaki, ha ezt a papír választotta befektetésnek? Ha csak bevásárolt, és sok évig ült rajta, járhatott jól is, rosszul is, attól függően, hogy mikor vette. Értelemszerűen, ha a válságban vett, igen jól járt, de ha nem adta el a hirtelen felszaladásban (amikor 7400 is volt), esetleg éveken át elkeseredve nézte, hogy milyen lehetőségről maradt le, és csak most nyugodhat meg ismét, hisz bármi is történt közben, pénze mégiscsak többszöröződött 8 év alatt.

Igen ám, de mi van, ha a vétel időzítése kedvezőtlen volt, és még vagy a válság előtti magas áron történt a vásárlás, vagy a nagy mélység utáni első magas áron? A befektető sokáig elkeseredetten nézhette a veszteséget. És mindezt egy kiváló minőségű papír esetében tekintettük át, amely épp csúcsra készül emelkedni. Nyilvánvaló tehát, hogy a helyzet nem egyszerű. Ha valaki úgy érzi, képes megítélni, mikor mélyen alulértékeltek a részvények és túl nagy a pesszimizmus (mint a válságban), majd hogy mikor szaladnak túl magasra az árak, az megpróbálkozhat azzal, hogy ezekben az időpontokban dönt a vételekről és az eladásokról.

Stabil hozam és biztonság

A többség azonban nehezen tudja ezt megítélni, az ő esetükben inkább azt javasoljuk, hogy bízzák profikra a döntést, akik figyelik helyettük is a piacot, megpróbálják az eső időszakok hatásait tompítani, az emelkedő időszakokat pedig kiaknázni. Így nem feltétlenül lehet akkora hozamot elérni, mintha valaki jó időzítéssel kereskedik, viszont a nagy kockázatokat is el lehet kerülni. Ha egy részvényalapba fektetünk, az emelkedő piac áldásait élvezhetjük, az eső időszakokat viszont kisebb értékvesztést kell elszenvednünk, mint a közvetlen részvénybefektetéseknél, így a hosszú távú emelkedő trendből is biztosan profitálhatunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A híres cég, ami a farmerek mellett a befektetőnek is jó termést hozhat
MFC Equity | 2021. február 27. 15:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékba zuhant a MOL, az OTP, a Richter és a Telekom is
MTI | 2021. február 26. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Európában is nagy mínuszok röpködtek.
Részvény / Deviza / Áru Lezárta a felvásárlást az AKKO Invest
MTI | 2021. február 26. 18:20
Sikeresen lezárta a Neo Property Services Zrt. felvásárlását az Akko Invest Nyrt., a 18,5 milliárd forint értékű akvizíciót az Akko saját és banki forrásból finanszírozta - közölte a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Ötmilliárd forintos EBITDA a 4IG-nél
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 17:54
Minden tekintetben kimagasló évet zárt a 4iG informatikai vállalat - derül ki a péntek este közzé tett gyorsjelentéséből.
Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
Részvény / Deviza / Áru Halmozta a profitot tavaly a Graphisoft Park
MTI | 2021. február 23. 18:59
A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
Friss
hírlevél