BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. január 22. 11:48

Öt fontos hír a mai tőzsdenaphoz. A német index csúcsot döntött, valószínűleg a jó ZEW index hatására. Megoszlanak a vélemények arról, mennyire súlyos a vírusveszély, a WHO a nap folyamán dönti el, hirdet-e válsághelyzetet. A Richterre szóló célárakat folyamatosan emelik az elemzők, az euró/forint 335 körül stabil.

illusztráció

A német DAX index új nap közbeni történelmi csúcsa 13 637,60 pont, amit ma délelőtt állított be. Az előző, 13 597 pontos rekord még két éve, 2018 januárjában született. A francia, brit, belga, holland részvények ugyanakkor enyhén mínuszban vannak, így Európa egésze inkább stagnáláshoz közeli tőzsdeklímát mutat. Az amerikai határidős indexek jelentősebb pluszban vannak, különösen a Nasdaq Composite, amely 0,4 százalékkal megy fel.

Itthon a BUX index is 0,4 százalékos pluszban van, 44 300 pont felett, ami még kicsit messzebb van a történelmi csúcsoktól. A mezőnyt a Mol 1,3 százalékos emelkedése vezeti, igaz, az előző napokban ez a papír nagyot esett. Kisebb mértékben az OTP és a Richter is drágul ma, a Telekom stagnál.

Az euró/ forint, amely hétfőn a 337-es értéknél fordult vissza egy MNB-tender hatására, ma a 335-öt kerülgeti. Reggel azonban volt 334 is.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Csökkent a vírusveszély, vagy nőtt?

A jó hangulat egyik oka, hogy mérséklődni látszik a SARS-szerű tüdőmegbetegedéseket okozó vírus okozta aggodalom – írta reggel az Investing.com. Ennek ellentmond azonban a Reuters tudósítása, amely szerint a helyzet inkább súlyosbodott. A halálos áldozatok száma ugyanis kilencre nőtt, az érintett kínai tartományok száma pedig 13-ra. Egy komolyabb járvány a kereskedelem, közlekedés és turizmus visszaesése által csökkentheti a gazdasági növekedést, ezért foglalkoznak ezzel a tőzsdék.

Tegnap arról jött hír, hogy Washingtonban is találtak már egy fertőzött személyt. A WHO egészségügyi szervezet a Bloomberg szerint ma a nap folyamán dönt arról, nemzetközi vészhelyzetet hirdet-e vagy sem.

2. Jó lett a német index

A német ZEW konjunktúra-index sokkal jobb lett az elemzők által vártnál. A német Deutsche Bank elemzői szerint pedig a német ipar termelése ez év korai szakaszában elérheti a mélypontját, és újra emelkedésnek indulhat. Ez lehet a mai német indexrekord fő oka, amellett, hogy nemrég az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás is jó alaphangulatot teremtett.

3. Jó hírek a Richter körül

“A Richter háza tájról érkeztek jó hírek, gyorsult a cariprazine értékesítés az USA-ban. Így talán nem meglepő, hogy egymás után emelnek célárat a különböző elemző-kereskedő házak. Az új célár általában 7500 és 8000 forint közé esik” – írta reggeli kommentárjában az Erste Befektetési Zrt. A részvény ma 6725 forint. (Nemrég az Equilor Befektetési Zrt. is elemezte a Richtert, erről itt számoltunk be.)

Ugyanakkor a Mol az Erste szerint nagyon gyengén viselkedik. “A gyenge finomítói és petrolkémiai marzsok nem segítik sem az iparágat, sem az olajcéget. Így a tegnapi beleadással fontos szint tört le 2800 forint környékén, ahonnan akár 2500 forintig is eshet az árfolyam a nem túl távoli jövőben, hiszen egy fordított váll-fej alakzatszerűséget láthatunk” – írták.

4. Jelentett a Netflix, az IBM

Netflix eredményei jók lettek, a nemzetközi ügyfelek segítették ellensúlyozni az Egyesült Államokból jövő felhasználók növekedésének lassulását. A Netflix a gyorsjelentés után az esti tőzsdén kívüli kereskedelemben 4,3 százalékkal emelkedett a Bloomberg szerint. Pedig a streaming-társaság legnehezebb évével nézhet szembe a verseny miatt (novemberben a Disney és az Apple is hasonló szolgáltatást indított). A Netflix ígéretet tett, hogy a tartalomkészítés idei kiadásait 20 százalékkal növeli.

Az IBM is jó eredményeket közölt. Izgalmas hét ez a gyorsjelentések szempontjából, például ma a Texas Instruments és a Johnson & Johnson, csütörtökön az Intel és a Procter & Gamble jelentenek. Az európai eredményszezon is elkezdődik. Az elemzők azon tűnődnek, vajon végre sikerül-e a vállalatoknak kontinensünkön profitnövekedést felmutatni?

5. A Lufthansának tesz keresztbe leginkább a német kormány

A német kormány klímavédelmi akcióterve során a repülőjegyekre kivetett környezetvédelmi adót jelentősen emelik. Az eddig sem csekély, a belföldi és Európán belüli járatokra kivetett 7,5 eurós környezetvédelmi adó 10,4 euróra, míg a tengerentúli járatokra ugyanez 42 euróról közel 59 euróra emelkedik – írta a Concorde Értékpapír blogja. A Lufthansa lesz a legnagyobb károsultja a tervnek, mivel csaknem 20 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a belföldi piacon.

“A világ szén-dioxid kibocsátásának kevesebb, mint 3 százalékáért felelős a légi forgalom, mégis páros lábbal rugdossák a légitársaságokat az utóbbi időben” – teszik hozzá. A repülés az EU-ban jelenleg még támogatást is élvez, mert szemben az összes egyéb közlekedési móddal, nem kell utána áfát fizetni. A turizmus megtorpanása viszont az európai gazdaság lassulását is eredményezheti.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél