<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A novemberi japán választások óta szinte töretlen volt rali a tőzsdéken, ezt törte meg most, hogy erősen kiújultak az euróövezeti aggodalmak.

Europe strikes back

Folytatódott ma reggel is a tegnap kezdődött kiigazítás a részvény, deviza és nyersanyagpiacokon. A háttérben több ok áll:

- Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt lemondásra szólította fel az ellenzék, miután a válságkezelés erős embere súlyos korrupciós vádakkal szembesült a hétvégén a pártjához köthető finanszírozási pénzekkel kapcsolatban.

- Eközben a múlt héten és tegnap rendkívül gyenge adatok érkeztek a spanyol munkaerőpiacról, amelynek tükrében szinte reménytelennek tűnik az ottani válság megoldása.

- A másik "európai betegnél", Olaszországban még ebben a hónapban előrehozott választások lesznek. Az előzetes közvéleménykutatások szerint Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök egyre jobban megközelíti riválisát, Mario Montit. Berlusconi személye kifejezetten aggasztja a piaci szereplőket.

- Bár a legutóbbi német adatok erősek, az euróövezeti átfogó beszámolók újabb visszaesést mutatnak a feldolgozóiparból, ezek közül különösen aggasztóak a francia folyamatok.

Az euróövezeti problémák visszatérésének azért is terük nyílt a napokban kis híján kifutottak az amerikai vállalati gyorsjelentések különösebb meglepetések nélkül, ahogy nem hoztak megváltást az amerikai makroadatok sem. Külön aggasztó, hogy továbbra sincs megoldás az amerikai fiscal cliff nyitva hagyott kérdéseiről, ugyanakkor a már bevezetett adóemelések a lakossági, fogyasztói bizalom esését indították el januárban. Emiatt pedig félő, hogy csökkenni fog a személyes fogyasztás, ami az amerikai GDP 70 százalékát adják.

Forrás: Privátbankár Dealbook

 

Aminek örülünk

Ami viszont enyhíti az aggodalmakat az, hogy a kínai beszámolók szerint elérhette a mélypontot az ottani gazdaság lanyhulása. A novemberről szóló feldolgozóipari beszámolók már fellendülést mutattak, ráadásul határozott vonalon. Ma hajnali kamatdöntésében erre hivatkozott az ausztrál jegybank is, amely a várakozásoknak megfelelően 3 százalékon tartotta az irányadó kamatot. A döntést kísérő kommentár szerint az ausztrálok abban bíznak, hogy a kínai gazdaság ereje kitart, így nem csökkennek a nyersanyagokra és egyéb termékekre leadott rendelések.

A pozitív oldalon áll Japán is. Az ottani, novemberi választás óta tartott az az általános emelkedés, aminek megtorpanása most elkezdődhetett. A háttérben azok a várakozások állnak, amelyek szerint mind a kormány, mind a jegybank elkötelezett marad a folytatódó monetáris lazításban és gazdasági ösztönzésben. A jen mindenesetre több év tétlenség után indult gyengülésnek az elmúlt hetekben.

Forrás: Privátbankár Dealbook

 

A forint tegnap reggel indult gyengülésnek, ma reggel 293 forint körül jegyzik az eurót. A hangulat további romlása könnyen kiterelheti a forró pénzeket a kockázatosabb eszközökből, ami veszélyeztetheti a hazai deviza pozícióját is. Sőt, amennyiben az olasz és a spanyol kötvénypiacokon ismét jelentős emelkedésnek indulnak a hozamok, úgy a magyar alapkamat szintje is veszélybe kerülhet, de a további kamatvágás mindenképpen.

Forrás: Privátbankár Dealbook

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG