1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jelenleg kivárásra játszó központi pénzintézeteknek lazítaniuk kéne a pénzügyi gyeplőkön ahhoz, hogy beinduljon a gazdaság motorja, de nem ezt mégsem tehetik az inflációs kockázatok miatt. Az arany ára már az 1600 dolláros támasszal birkózik, az ezüstöt a 28 dolláros szint foghatja meg - arra jobb nem is gondolni, mi lesz, ha mégsem.

Egy héttel az amerikai Fed kamatdöntő ülése után az Európai Központi Bank is az alapkamatról tanácskozott a múlt héten. A várakozásoknak megfelelően egyik jegybank sem változtatott az irányadó rátáján. Az aranypiac.hu összeállítása szerint a jegybanki kamatváltoztatások híján az egyelőre elmaradó pénzügyi lazítás az, ami mögöttes mozgatórugóként a leginkább visszafogja az arany és az ezüst árfolyamát.

Nem tolonganak az aranyért a parketten és az ékszerboltban sem

Egy uncia (31,1 gramm) színarany 1,19%-os heti gyengüléssel 1643,75 dolláron (356 628 forint, 11.467 Ft/g) zárta pénteken Londonban a fizikai kereskedésben a hetet. A tavaly szeptemberi 1 895 dolláros londoni árfolyamcsúcstól számítva ez kicsit több mint 13%-os csökkenést jelent. Forintban számolva november közepéről származik az unciánként 416 672 forintos (13 398 Ft/g) eddigi történelmi rekord. Az ezüstöt pénteken ismét 30 dollár alatt jegyezték (29,90 dollár, 6 487 forint), ami 4%-os zuhanás az egy héttel korábbi záróértékéhez képest.

 

A két legfontosabb nemesfém hazai fizetőeszközben kifejezett értéke egyrészt a világpiaci árfolyamuknak, másrészt a dollár-forint devizapár alakulásának függvénye. A forint az év elején érte el az utóbbi idők abszolút mélypontját a dollárral szemben, majd onnét az elmúlt időszakban már 10%-ot meghaladóan visszaerősödött. A nemesfémárak korrekcióját a hazai befektetők tehát két okból is megérzik jelenleg.

Az árupiacok továbbra is víz alatt vannak. Az arany, az ezüst, az ipari fémek, de akár az olaj is egyaránt veszítettek az értékükből az utóbbi időkben, vagy legjobb esetben is csak szinten tudták tartani magukat. És még az egyre aggasztóbbnak tartott spanyol helyzet kapcsán felerősödő euróválság hírére sem özönlik el a befektetők a nemesfémek piacát, ahogy tették ezt korábban hasonló esetben. Sőt, az arany és az ezüst éppen hogy gyengébb arcukat mutatják.

Az aranypiac.hu szakértői szerint a relatív erőtlenség mögött főként az amerikai pénzügypolitika érhető tetten, amely most fukarkodik újabb monetáris impulzusokat szolgáltatni az árfolyamok emelkedéséhez. Pedig elkelne a serkentő pénzügyi közeg a gazdasági növekedés felpörgetéséhez. Az amerikai konjunktúra alakulásának fokmérője a foglalkoztatás alakulása, és éppen ebben látja több elemző is a hivatalos munkanélküliségi statisztikáknál rosszabbnak a helyzetet.

A fizikai arany iránti kereslet a korábbi időszakok töredékére zuhant vissza világszerte, különösen a megcsappant indiai ékszerfogyasztás érinti fájón a nemesfémek világpiaci árfolyamát. Indiában az árérzékeny lakosság az arany közismerten mély társadalmi gyökerei dacára kevesebbet vásárol a rúpia leértékelődése és az importvámok növelése miatt dráguló ékszerekből.

De a világ más tájain is jóval kevesebb fogy manapság a tavaly még kirobbanó népszerűségnek örvendő befektetési arany rudakból és érmékből. Igaz ez továbbá a fizikai arannyal fedezett értékpapírokra is. A Bloomberg hírügynökség adatai szerint a legfontosabb arany ETF-ek (aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok) a március közepén elért 2 410 tonnás rekordkészletük óta csaknem 20 tonna aranytól váltak meg két hónap alatt, ami tulajdonképpen nem lenne drámai csökkenés, de ez a korábban egyértelműen növekvő trend megtorpanását jelenti.

A fiúk a bányában dolgoznak

A fundamentumok másik oldala az arany kínálatának, ezen belül is elsősorban a bányászati kitermelésnek az alakulása. Ebben nem érkezett mostanában adat számottevő csökkenésről, úgyhogy a vélhetően meglévő túlkínálat fényében annál is inkább szerénynek látszik a lanyhuló kereslet okozta árfolyamesés. Hogy van-e, és mekkora a túlkínálat, azt persze csak találgatni lehet mindaddig, amíg például a kínai jegybank esetleg háttérben zajló aranyvásárlásaival kapcsolatban a spekulációkon kívül nem lát valami konkrétum napvilágot.

Más nemzeti bankokról mindenesetre bizonyosan tudható, hogy vásárolják az aranyat. Az idei év egészére 500 tonna aranyvásárlással is számolnak egyesek a jegybankok részéről, ami nagyjából a nemesfém iránti kereslet 12%-át jelentené. Hasonló nagyságrendet tesz ki az ipari felhasználás, ami a nanotechnológia fokozott térnyerése révén adhat új impulzusokat az arany piacának.

Technikai elemzés - arany: út 1600 alá?

Az aranypiac.,hu összeállítása szerint az arany jegyzésének lassan két hónapja megfigyelhető oldalirányú mozgása az elmúlt héten is folytatódott. Ennek során a kereskedés az 1 620 és 1 680 dolláros értékek közé beszorulva zajlik. Minél tovább tart ez a döntetlen tendencia, annál hevesebben fog véget érni a piacok szabályai szerint vagy az egyik vagy a másik irányba. A rövidtávú technikai kilátások mindenesetre nem túl biztatóak. A kurzus jelenleg a mozgóátlagok alatt helyezkedik el, és amennyiben beesne még a pirossal jelölt hároméves emelkedő trendvonal alá, úgy szakadhatna akár 1 600 dollár alá a 12-hónapos trendmutatóig is.

Ezt a diagonális támaszt idén januárban egyszer már tesztelni kényszerült az árfolyam. Akkor bírta ez a fogódzó a terhelést, de ha most elesne, számolni kéne a széles sávban csökkenő aktuális trendcsatorna alsó határolójáig, az 1 450 dolláros tartományig tartó korrekcióval. Itt azonban még nem tartunk. Egyelőre 1 600 és 1 610 dollár között számos korábbi árfolyameseményből levezethető horizontális támasz nyújthat kapaszkodót.

Ezüst: veszélyben a hosszú távú trend is

Az ezüst árfolyama ismét megérkezett 30 dollár alá, ahol legutóbb három hónapja járt. A kurzus alakulásának mintázata szabályosabban alig követhetné a csökkenő trendcsatorna erős oldalát. Míg korábban volt ok a bizalomra, hogy ez éppen a küszöbön álló kitörés jele, mostanra ez a folyamat elvezetett olyan mélységekbe, ahol lassan már a hosszútávú trend kerül veszélybe. A korábban semleges, sőt inkább pozitív technikai kép ezzel megfordult.

A 30 dolláros lélektani határ eleste az eladói momentumot erősíti, és ez visszavetheti a jegyzéseket 28 dollárig is. Itt kereszteződik jelenleg egy vízszintes támasz és egy diagonális trendvonal, amelyek együttese erős kapaszkodót jelenthet a további korrekció megfékezéséhez. Ennek elestéről jobb nem is beszélni, hiszen az egy a 20 dolláros szintekig ható meredek zuhanással végződhet - írja az aranypiac.hu.

Címkék: Deviza / Áru

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG