1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Athéntól Rómán át egészen Brüsszelig ér már a rendszerszintű válság, amely hovatovább az Európai Unió egységét veszélyezteti. Az arany árfolyama a politika forgatagában ismét belehúzott, dollárban számolva a korábbi rekordok felé közelít, forintban pedig pénteken már meg is érkezett oda.

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint az euró védelmében hozott intézkedések feletti örömködés meglehetősen rövid életűnek bizonyult. A bizonytalanság azt követően éleződött ki ismét, hogy az időközben megbukott görög miniszterelnök Papandreu népszavazási kezdeményezéssel lépett a nyilvánosság elé. A Papandreu által kiváltott bizalmi válság egy átmeneti kormány létrejöttéhez, majd hamarosan előrehozott választásokhoz vezet Görögországban, ahol a csütörtökön napvilágot látott adatok szerint augusztusban százezer fővel nőtt az állástalanok száma, ami már csaknem egymillió görög munkanélkülit jelent.

A görögök után Olaszország okoz fejfájást

Az athéni kormánnyal dőlt az első dominó, amely egy héten belül már rántotta magával másodikként az olaszt is a süllyesztőbe. A Berlusconi kormány sorsa azzal pecsételődött meg, hogy a tízéves kötvényhozam túllépte a 7 százalékos lélektani szintet, amely mellett már fenntarthatatlannak számít az olasz államadósság törlesztése. Miután az olasz alsóház is megszavazta a költségvetési törvényt lemondott Berlusconi, az új olasz kormány megalakítására a közgazdász Mario Montit, volt EU-biztost kérték fel. Az elkövetkezendő 12 hónapban becslések szerint 350 milliárd eurónyi hitelállomány vár refinanszírozásra, ami a megnövekedett kamatterhek miatt „Bella Italia” számára a véget jelenti.

A szakadék szélén tántorgó olasz államra egy adósságspirál vár lent a mélyben, amelyből a göröghöz hasonló adósságleírás lehet majd az egyedüli kiút – legalábbis ettől félnek most az olasz államadósság jelenlegi hitelezői a leginkább. A befektetők mindenesetre remegő kézzel szemlélik az eseményeket, hiszen ez a forgatókönyv már az euróövezet felbomlását eredményezheti.

Az euróválság abszurd fordulatokban bővelkedő legutóbbi hete végül a francia adósbesorolás téves leminősítésével zárult pénteken. A Standard & Poors hitelminősítő ugyanis egy technikai hiba miatt véletlenül téves tájékoztatást adott ki. Ugyanakkor a baki jelzésértékű miután az elmúlt héten már a francia államkötvények hozama is meredek emelkedésnek indult.

Tovább fokozódik az arany iránti kereslet

Az egyéni dinamikával kibontakozó és szemlátomást nehezen kontrollálható események láncolata világszerte bizonytalanságot szül. Az európai adósságválság megoldására tett lépések eddig nem bizonyultak hatékonynak. Az angol mozaikszóval felelőtlen túlköltekezésük miatt disznóknak keresztelt PIIGS államok (Portugália, Írország, Itália, Görögország és Spanyolország) kormányai Spanyolország kivételével az elmúlt hónapokban sorra megbuktak, ami a létfontosságú reformok végrehajtásának elakadásához vezet.

Mindennek köszönhetően az arany a pénzügyi biztonság szinonimájaként rég nem látott reneszánszát éli, ami abban nyilvánul meg, hogy egyre több ember fordul a fizikai aranyba történő befektetések felé. Ezen túl még a negatív reálkamatok teremtette környezet is a nemesfém mellett szól jelenleg. Amíg az infláció ugyanis meghaladja a kamatozó befektetések biztos hozamát, addig nem kínálja magát meggyőző befektetési alternatíva az arannyal szemben. Az EKB két héttel ezelőtti kamatvágása, valamint az USA 2013 közepéig befagyasztott nullaközeli kamatszintje miatt ez nem is fog egyhamar megváltozni. Ezért rövid- és hosszútávon egyaránt optimista az elemzők túlnyomó többsége az arany árának jövőbeni alakulását illetően.

Forintban újabb csúcsra ért az arany ára

Dollárban számítva alig maradt el a péntek délután Londonban megállapított 1.773 dolláros aranyár a szeptember eleji eddigi rekordjától. A forintban fizetendő 406.229 forint/uncia (13.062 Ft/g) viszont újabb történelmi csúcs, ami az arany hazai fizetőeszközben mért árát illeti. Miután a sárga nemesfém árfolyama október közepe óta nagyjából 180 dollárt emelkedett, legutóbb egy átmeneti megtorpanás következett 1.800 dollárnál, mindazonáltal anélkül, hogy a kurzus letért volna a rövidtávon kialakított emelkedő pályájáról.

Egyelőre az október 20-án indult trendfolyosón belül helyezkedik el a jegyzés, még ha a növekedés dinamikája változatlanul magas volatilitás mellett kissé alább is hagyott. A legfontosabb rövidtávú támaszok 1.760, 1.730 valamit 1.700 dollár környékén húzódnak, míg a további emelkedéshez az 1.800 dollárnál található lélektani ellenállás jelenti az első leküzdendő akadályt.

Az ezüst árfolyama az utóbbi két hétben nem volt képes érdemi előrelépésre, ami annak köszönhető, hogy a 35 dollár környékén húzódó ellenállási zónát igen kemény fából faragták. Az aktuális árfolyam az 50-napos mozgóátlag alatt helyezkedik el egy hajszálnyira, ez utóbbi görbe pedig a hosszútávú trendet kivetítő piros színű 200-napos mozgóátlag alá esett vissza már legutóbb. Az ezüst árfolyamának további emelkedéséhez az 50-napos mozgóátlag átszelése kéne, hogy legyen az első lépcsőfok, majd a 35 dolláros gátnak kéne átszakadnia. Erre egyelőre megvan még minden esély, hiszen pillanatnyilag az október eleje óta kirajzolódott rövidtávú emelkedő trendcsatornán belül helyezkedik el a kurzus.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG