1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Második napja szinte töretlenül erősödik a forint. A haza deviza több mint egy hónapja nem mutatott ilyen erőt. A magyar eszközök hétfőn szembementek a világpiaci trenddel is. A háttérben részben az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos feszültségek oldódása áll, részben a nemzetközi hangulat javulása. A budapesti tőzsde viszont ma közelében sincs a nemzetközi mezőnynek.

Második napja erősödik a forint. A hétfő reggeli kereskedésben, amikor a piacok átmenetileg együtt erősödtek, a hazai deviza egy havi csúcsra került gyorsan az euróval szemben, ekkor 290 forinton állt a jegyzés. Aztán hamar kifulladt a lendület a piacokon, miután kiderült, hogy a spanyol bankszektorban a válság előtti szintre emelkedett vissza a rossz hitelek aránya áprilisban. Ekkor az euró jegyzése 293 forint fölé csúszott.Innen azonban hirtelen ismét erősödésnek indult, amiben az volt a szembetűnő, hogy eközben az euró folyamatosan gyengült, annyira, hogy mélyen a görög választások előtti szintre került vissza. Ma már az euró is jól teljesít, folyamatos erőt mutatva a dollárral szemben.

A kiújult aggodalmakat egyértelműen a Spanyolországgal kapcsolatos folytatódó bizonytalanság okozta. A spanyol gondok messze túlnőttek azon a kérdésen, hogy Görögországban ki, kivel és mikor alakíthat kormányt. Ennek részben az az oka, hogy a görög politikai erők szinte mindegyike bent akar maradni az euróövezetben, még ha ezt más úton is képzelik el. A görög dráma minden bizonnyal még sokáig húzódik, de egyelőre nem történt olyan esemény, ami fokozta volna a feszültséget. Közben elkezdődött a mexikói G20-találkozó, amin ugyan szokás szerint nem várható konkrét segítség, ugyanakkor a befektetőket valamennyire megnyugtatja, hogy a világ vezető hatalmai igen komolyan veszik az európai válságot.

Ennél sokkal konkrétabb várakozás övezi az amerikai Fed ma kezdődött kétnapos kamatdöntő ülését, ahol a kamathoz ugyan minden bizonnyal nem nyúlnak, ugyanakkor egyre széleskörűbb az a várakozás, hogy ha nem is jelentenek be egy harmadik mennyiségi lazító programot, meghosszabbítják az úgynevezett Operation Twist akciót, aminek az a lényege, hogy a rövid lejáratú állampapírjait hosszúakra cseréli a jegybank, leszorítva ezzel a hosszú hozamokat, amivel a rövid lejáratok és a kockázatosabb piacok felé terelik a befektetésre szánt pénzeket.

A forintot a nemzetközi hangulat javulásán kívül részben hazai hírek is erősítik. Pálffy Gergely Buda-Cash Brókerház devizapiaci elemzője felhívta a figyelmet, hogy sajtóértesülések szerint Varga Mihály és Simor András közös levelet írt a Nemzetközi Valutaalapnak az új jegybanktörvényről, ez is közrejátszhatott az árfolyam erősödésében.

Hazai vonatkozású az a hír is, hogy sajtóértesülés szerint az Európai Bizottság pénteken dönthet a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek felszabadításáról. Fontos momentum az is, hogy a kormányzó Fidesz-frakció sürgősséggel tárgyaltatná a jegybanktörvényt, aminek módosítását a hétvégén jelentette be Varga Mihály, aki az EU/IMF-tárgyalásokkal megbízott tárgyalóként visszavonatta a törvénytervezet előző verzióját.

A jó hangulatot mutatja az is, hogy viszonylag jól sikerült ma a 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukció. Az eseményen 3 bázisponttal csökkentek a hozamok és kétszeres volt a túljegyzés. A tervnél 5 milliárd forinttal többet adott el az ÁKK. Az elmúlt napok eseményei arra utalnak, hogy a piac most átárazza a forintot arra készülve, hogy hamarosan beérik az IMF-tárgyalás és ennek nyomán Magyarország nagyon hosszú huzavona után végre hozzájut a készenléti hitelhez. A nagy erősödés okai között lehet, hogy sokan zárják a gyengülésre játszó (short) pozícióikat. Ugyanakkor a BÉT - ami tegnap feltűnően jobban teljesített, mint a többi tőzsde - ma alulteljesítő, nem mutat akkora erőt, mint a nyugat-európai társai és a forgalom is alacsony maradt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG