1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tavaly tömegesen menekítették megtakarításaikat a megrémült banki ügyfelek a biztos befektetésekbe. Így lett az elmúlt év a rekordok éve az arany piacán. Az árfolyam lélegzetelállító szárnyalása azonban nem tarthatott örökké, és az utolsó negyedévben markáns árcsökkenés következett.

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint az elmúlt évet ismét a totális pánik jellemezte a tőkepiacokon, a befektetők ostromolták a biztos mentsvár hírében álló megtakarítási alternatívákat. Különösen az arany került a megfélemlített polgárok bevásárló listájának első helyére, mígnem a sárga nemesfémbe tartó menekültáradat a nyár végén tetőzött az árfolyam tekintetében.

Nyáron szárnyalt, míg év végén zuhant az arany ára

Szeptember elején minden korábbi csúcsot meghaladóan 1 895 dollárt kellett fizetni Londonban egy uncia (31,1 g) színaranyért. Az ősz folyamán aztán átmeneti megnyugvást érkezett a rekordok utáni féktelen hajszában. Az év végi záróár Londonban az arany esetében 1 574,50 dollár (378.951 forint) lett, az ezüstért pedig, amely április végén már csaknem 50 dollárt ért, az év utolsó kereskedési napján mindössze 28,18 dollárt (6.782 forint) kellett fizetni. Az év első napján rögzített nyitóárak ehhez képest 1 388,50 (286.434 forint) illetve 30,67 dolláron (6.327 forint) álltak.

Piaci elemzők 2011 folyamán rendre a magas inflációtól való félelmeket nevezték meg az arany mellett szóló legfontosabb mozgatórugóként. Ezen túl az eurózóna adósságválsága kapcsán sokak számára felsejlett ugyanannak a szakadéknak a mélye, amelybe a Lehman Brothers amerikai befektetési bank három évvel ezelőtti csődbemenetelekor egyszer már belepillantottak. Mindez a biztos menedék iránti lázas keresésben tartotta a pénzüket féltő befektetőket egészen szeptemberig.

Szeptember óta azonban erejét vesztette az arany árfolyama, és egy visszaesés következett 1 600 dollár alá. Ennek legfőbb okát az elemzők az európai adósságproblémák miatt pattanásig feszülő helyzetben látják, amely számos nagybefektetőnél jelentett likviditási problémát. A pénzszűkébe került intézményi aranyvásárlók az árzuhanást azzal indították el, hogy zárni kényszerültek többek között a nemesfém-pozícióikat, amelyekből az elmúlt években már tisztes hasznot húztak.

Immáron 11 éve tart az arany emelkedő trendje

Az óévet ismét nyereséggel záró arany immár a 11. évben is hozta a kiemelkedő formáját, ami szinte példátlan eredmény a befektetések világában. Igazán szerencsésnek persze azok mondhatják magukat, akik már évekkel ezelőtt elkezdték felhalmozni saját aranytartalékukat. A 2008-as gazdasági válság kezdete óta a részvényárfolyamok jobbára csak bukdácsolnak, míg a sárga nemesfém évről évre messze átlagon felül teljesít. És bár több mint egy évtizede tart már az arany árfolyamának trendszerű emelkedése, az emberek széles tömegeit csak 2011-ben fertőzte meg az aranyláz.

Nem utolsó sorban a kínálati oldal is igazodott a befektetési célú arany iránti kereslet ugrásszerű növekedéséhez, és a nemzetközi tendenciákhoz hasonlóan Magyarországon is számos új forgalmazó jelent meg a piacon. A saját készlet nélkül vagy kis készlettel operáló új szereplőknél a pénzügyi válság eszkalálódása az év folyamán nem egyszer vezetett a tevékenység leállásához, miután a befektetők rohama a beszállítóiknál áruhiányt eredményezett.

2011-ben kreatív ötletekből sem volt hiány. Világszerte egyre több exkluzív helyszínen jelentek meg aranyat árusító automaták, amelyekből a kellőképpen vastag pénztárcájú vásárlók anonim módon húzhatnak kisebb aranytömböket. Az anonim módon történő aranyvásárlására Magyarországon is óriási az igény, ám ennek a hazai jogszabályok jelenleg egyértelműen gátat szabnak. Az automatából való értékesítés nemesfémek esetében pedig egyenesen tilos.

Rövid távon tovább folytatódhat az arany korrekciója

A befektetési piacok egyik slágertémája napjainkban az a kérdés, hogy vajon mi várható az aranytól 2012-ben? A leggyakoribb elemzői vélemény szerint a sárga nemesfém árfolyam-korrekciója rövidtávon még folytatódhat, de hosszútávon változatlanul számos érv szól az aranyár további emelkedése mellett. Ezek közül a legfontosabb a világ vezető jegybankjai által alkalmazott expanzív monetáris politika, és az ennek kapcsán újra meg újra erőre kapó inflációs félelmek.

Az arany Londonban elért pénteki záróárának megfelelő értéket (1.574,50 dollár) legutóbb júliusban láthattunk. Az árfolyam korrekciója a szeptemberi 1 895 dolláros évközi csúcstól számítva eléri már a 17 százalékot. Az eddigi jelentős áresés dacára a grafikonban kirajzolódó technikai feszültség azonban még nem enyhül, a rövidtávú kilátások változatlanul negatívak.

Az 1 900 és 1 550 dolláros árfolyamértékek közé kifeszülő szimmetrikus háromszög elbukása miatt technikailag további eséssel kell számolni, amely az 1 400 dollár alatti tartományig is visszavetheti a kurzust. Az ehhez a szcenárióhoz tartozó időhorizont elméletileg február közepéig tarthatna el. A csökkenő tendenciát ugyanakkor fékezheti több támasz, amelyek közül az első 1 549, majd a következő 1 513,50 dollárnál húzódik.

A dollárban számoló befektetőkkel szemben a hazai aranyvásárlók számára az árfolyam esése jóval kevésbé fájdalmas élmény. A november 15-én elért 416 673 forintos eddigi történelmi csúcs óta a forintban számított veszteség mindössze 9 százalék, az éves hozam pedig meghaladja a 32 százalékot. Miután a forint erősödésére nem sok remény mutatkozik az elkövetkezendőkben, a forintban kalkuláló hazai befektetők a továbbiakban is csak a korrekció enyhe lefolyására kell, hogy számítsanak.

Az ezüst kurzusa valamivel később bukott ki a háromszög alakzatból, mint ahogy erre az aranynál sor került. Jelenleg a 28,16 dollár tölt be egy fontosabb támaszszerepet. Ahhoz ugyanakkor, hogy a rövidtávú csökkenő tendencia végéről lehessen beszélni, 30,67 dollár fölé kéne kerülnie a jegyzéseknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG