<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Továbbra is a „Mély Torok” fedőnevű Buda-Cash közeli informátor állításaira támaszkodva próbáljuk kibogozni a brókerbotrány szálait, kiegészítve a már előkerült többi információval. 2004-ben az informátor szerint 20 milliárdos volt a hiány, vajon innen hogy sikerült még bő 10 évet kihúzni?

Előző anyagunkban megvizsgáltuk, hogy 1997, azaz a Buda-Cash probléma feltételezett kezdete idején és ezt követően milyen piaci események zajlottak, hol keletkezhettek nagy veszteségek, mi okozhatta a brókerház gondjait. Eljutottunk 2004-ig, amikor is a feltételezett hiány 20 milliárd lehetett. Ez igen jelentős összeg, egy kis, vagy akár közepes brókerház ezt kigazdálkodni akkor már sehogy sem tudta volna.

Bizalomra épült

Hogy az első években a tulajdonosok megtehették-e volna, hogy a lyukat pótbefizetéssel, tőkeemeléssel tömik be, azt nem tudhatjuk. Mindenesetre egy másik informátorunk szerint a brókerház alapítója és vezérigazgatója az ezredforduló környékén büszkén hirdette, hogy 8 milliárdos vagyona van, ő már nem kockáztat. Nos, ha ez így lett volna, nyilván kipótolhatta a volna a cégnél a hiányt, és békés nyugalomban mehetett volna tovább a vállalkozás.

Nem kizárt, hogy ez az állítás inkább a bizalomkeltés eszköze volt. Többek elmondása szerint ugyanis a cég vezetői végig nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy munkatársaik, brókereik, ügyfeleik bizalmát megnyerjék, és ez sikerült is nekik. A bizalom Madoffnál is fontos tényező volt: a befektetők szinte istenként hittek a guruban.

Rába nyerő és világválság

Visszatérve 2004-re: ekkor kezdődött a következő tőzsdei fellendülés, úgy a világban, mint nálunk. Az OTP ekkor kezdte meg 2 ezertől 11 ezer forintig tartó hegymenetét, és a Mol is ekkor törte át a korábbi, 7 ezer forintos tetejét, hogy előbb 18, majd az ÖMV felvásárlási kísérlet idejére 30 ezer forintig emelkedjen.

A tőzsde tehát remekelt, 2007-re már zajlott a lufifújás. Ennek egyik legjobb hazai példája a Rába volt, melyért, kis cég révén, 3 csoport indított kvázi felvásárlási harcot, melynek a végén aztán egymásra szerették volna rámérni a csomagot. Akkor ennek a jelek szerint a Buda-Cash volt a nyertese: a 3 ezer forint körüli tetőről több millió darab részvénnyel tömték ki a többieket, és ha minden igaz, összes részvényüket eladták, nagy nyerővel. Persze ennek nagyságrendje csak pár milliárdos lehet, hisz az ügylet 2-3 millió darab részvénnyel történt, amin lehetett 1000-1500 forint nyereség részvényenként.

Ezt követte a 2008-as összeomlás. A spekulánsok kedvence, az OTP 11 ezerről majdnem a tizedére hullott, óriási befektetői buktákat okozva. Mások Molon, BUX-on, sőt immár amerikai részvényeken vesztettek sokat. Hogy a Buda-Cash ezt hogy vészelte át, nem tudjuk, de ekkor sok ügyfélnél és brókercégnél keletkeztek komoly veszteségek.

A devizaüzletág

Eddigre azonban a Buda-Cash komolyan belefogott egy akkor új üzletágba, a devizakereskedésbe. Szerződést kötöttek online szolgáltatókkal, és ezeken keresztül bonyolították a kereskedést. Az üzletmenet hamar fellendült, a cég a legnagyobb lett a devizapiacon, az ügyfelek elégedettnek tűntek. A gond ekkor nyilván nem ebben az üzletágban volt, sőt ez hozhatta a cégnek a legnagyobb nyereséget, enyhítve az ekkor már ki tudja, mekkora hiány okozta gondokat.

A kegyelemdöfés végül ebben az iparágban érkezett. Ráadásul úgy, hogy a Buda-Cash gondosabb volt, mint több más cég: a svájci frank ügyletek alapletétjét még tavaly ősszel erősen megemelte. Ez sem volt azonban elég, hogy megmentse attól a pokoli kártól, amit a svájci jegybank és az online bróker partnerek okoztak neki. Január 15-én délelőtt keletkezett egy hiány, ami aztán másnapra jócskán megemelkedett, miután a Saxobank a visszaigazolt pozíciózárási árakat utólag lerontotta, több milliárd forinttal megemelve a bukót. Ha az információk helytállóak, akkor ez a Buda-Cashnél összesen 8 milliárd körül volt, melyből a Saxobank a rá jutó részt le akarta emelni a cég számlájáról. Ott már azonban nem talált eleget, a HVG értesülése szerint amit tudott, elvitt, a többi hiány már nála maradt.

Így a Buda-Cash likviditása végleg elapadt, az ügyfeleknél megjelenő 10 és 100 milliós lyukak pedig éktelen dühre gerjesztették az ügyfeleket, és az MNB-nél is panaszt tettek. Innen pedig már nem lehetett megállítani a lavinát. Már Karácsony Miklós nemlétező kisbefektető sem tudott segíteni. A bili borult, tartalma cunamiként zúdult végig a pénzügyi szektoron, kidőltek a csontvázak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG