<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Dócs János közlése szerint, míg két éve 50 százalék körül volt a kötvények és azon belül is az államkötvények súlya, addig ez mára 35 százalékos arányra mérséklődött, miközben a direkt egyedi részvénykitettség már 20 százalék közelében tartózkodik.

Hány privátbankárral dolgoznak, elegendő ez a létszám a bankra bízott vagyonok kezeléséhez, mennyi vagyont kezel átlagban egy privátbankár?

24 bankár dolgozik a CIB Private Banking területen, az átlagos kezelt vagyon 21 milliárd forint bankáronként. Szeretnénk bővíteni a tanácsadói létszámot a következő fél évben, hiszen egyre szofisztikáltabb porfóliókat kezelünk, ami megnövekedett odafigyelést kíván.

Az év vége ezekhez a teendőkhöz ad még olyan extra feladatokat, melyek a privátbankban különös aktualitást képeznek. Ebben az időszakban tudjuk még a befektetésekhez kapcsolódó adózási kérdéseket átgondolni, hiszen év végéig van még lehetőség tartós befektetési számlát (tbsz) és nyugdíj-előtakarékossági számlát (nyesz) nyitni 2021-es indulással és az ezeken elhelyezendő összegeket is átbeszélni az ügyfeleinkkel. Ezek a számlatípusok természetesen a CIB Banknál is elérhetők és a személyi bankáraink proaktívan kezelik is ezeket a feladatokat. Természetesen a tőzsdei ügyletek esetén elért nyereségeket és veszteségeket is érdemes átgondolni, hogy az szja-bevallásban érvényesíthető adóelőnyöket is maximalizálni lehessen. Ilyenkor különösen felértékelődik a szakértő és proaktív tanácsadók jelentősége.

A bankszektoron belül elérhető állások közül mennyire vonzó privátbankárnak lenni? Mi ennek a szakmának az előnye a többivel szemben?

Annak ellenére, hogy az életpályamodell viszonylag lineáris, továbbra is az egyik legvonzóbb szakma a privátbankáré. Magában foglalja az elemzői, a befektetésszakmai kompetenciákat, de ezen túl komoly pszichológiai ismerettel is rendelkeznie kell a tanácsadóknak, hiszen a legszenzitívebb ügyfélkör kiszolgálását látjuk el. Ez nem egy passzív kiszolgálói szerep, sokkal inkább partnerként tekintenek ránk az ügyfeleink.

A forintárfolyam mozgása is komoly lehetőségeket tartogat - véli Dócs János. Fotó: CIB BankA forintárfolyam mozgása is komoly lehetőségeket tartogat - véli Dócs János. Fotó: CIB Bank

Az infláció gyorsulása, s az annak megfékezésére hivatott kamatemelési ciklus mennyiben igényel más ügyfélkezelést a korábbi évekhez képest? Hogyan reagáltak az ügyfelek, változtak-e az elvárásaik a privátbankárokkal szemben, s ha igen, milyen irányban?

A hazai kibocsátású állampapírokba fektető ügyfeleink egy jelentős részénél is komoly igény van a reálkamat-csökkenés optimalizálására. Emiatt az általánosan megfigyelhetően preferált MÁP Plusz felől sok esetben a MÁP Prémium-kötvények irányába mozdulnak. Ugyanakkor a globálisan is tapintható inflációs félelmek miatt újra a befektetési palettára kerültek az inflációkövető kötvényekbe fektető befektetési alapok, de a devizaarányok finomhangolásával is igyekszünk többlethozamot elérni és ezen keresztül is mérsékelni a csökkenő reálkamatok kockázatát. A privátbanki ügyfélkör általában kicsit kockázatvállalóbb attitűdöt mutat az átlaghoz képest, ezért a palettánkon található kockázatosabb eszközosztályokból szélesebb merítéssel tudjuk és szoktuk ezen állampapíros befektetési eszközöket kiegészíteni, illetve a sokkal jelentősebb devizális diverzifikáció is ad lehetőséget az infláció elleni harcban.

Mennyire bízzák a befektetési döntéseiket a privátbankárokra, azaz, mennyire aktívak, szólnak bele a portfoliók alakításába?

Az ügyfeleinkről elmondható, hogy a befektetési döntéshozatal során még mindig elsősorban a személyi bankár szakértelmére támaszkodnak, de látható, hogy az utóbbi 10 évben drámaian megemelkedett az internet igénybevétele a döntéshozatal során.

A megváltozott piaci feltételek mennyire követeltek meg változtatásokat a portfoliók összetételében, mik most az arányok az egyes eszközök között, s mik voltak mondjuk a járvány előtti időszakban?

Az elmúlt bő másfél évben egyértelműen diverzifikáltabbak lettek a portfoliók. Ügyfeleink akár komolyabb kockázatokat is hajlandók vállalni, amit jól mutat az egyes eszközosztályokon belüli arányeltolódás. Míg két éve 50 százalék körül volt a kötvények és azon belül is az államkötvények súlya, addig ez mára 35 százalékos arányra mérséklődött, miközben a direkt egyedi részvénykitettség már 20 százalék közelében tartózkodik. A befektetési alapok részarányában és azon belül is a kockázat/hozam skálán a magasabb besorolás felé történő elmozdulás látható, mely most nagyjából 30 százalék körül mozog a portfoliókban. Ehhez nemcsak az ügyfelek részéről kellett egy attitűd-váltás, hanem rengeteg elemzői munka van mögötte a tanácsadóink oldaláról is.

Mindemellett a forintárfolyam mozgása is komoly lehetőségeket tartogat(ott), ennek hatása tetten érhető a portfoliókban a magyarországi átlagot jelentősen meghaladó 35 százalék körüli nemforint-eszközök súlyában.

A likviditást jelentő eszközök, úgymint a bankszámlapénz és rövid bankbetétek, hosszabb távon is megfigyelhetően stabilan 15 százalék körül mozognak a portfoliókban. Azt is meg kell viszont jegyezzük, hogy a forint volatilis mozgásával párhuzamosan ennek a devizális összetétele komoly ingadozásokat mutat, lévén, hogy az ügyfelekkel aktívan figyeljük ezeket a mozgásokat és próbálunk értéket és hozamot teremteni a folyamatokból az egyes devizák közötti konverziókkal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG