1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az AEGON Magyarország cégcsoport pozitívan értékelte tavalyi eredményeit. 2010-es várakozásaikat nem csak a válság hatásai mérséklik, hanem a jogszabályi változások is
Az AEGON Magyarország cégcsoport stabilan tartja pozícióját a válság nyomán visszaeső biztosítási és hitelpiacon. A nyugdíjpénztár kedvező értékesítési eredményei, az új lakásbiztosítási szerződéskötések számának emelkedése, valamint az életbiztosításoknál elért piaci részesedés kismértékű növelése nemcsak az új igényeknek megfelelő termékeknek köszönhető, hanem a sikeres ügyfélcentrikus üzletpolitika és az emelkedő ügyfélelégedettség eredménye is. Az erős költségkontroll miatt az éves eredmény szintén a terveknek megfelelően alakult - hangzott el a csoport tavalyi eredményeit bemutató és értékelő sajtótájékoztatón.

Terveinek megfelelően teljesítette az elmúlt évet az AEGON Magyarország cégcsoport. A biztosító a nehéz körülmények ellenére erősítette szerepét a magyar piacon. A nemzetközi cégcsoport fő profiljának számító életbiztosítási piacon a magyar leányvállalat kismértékben növelni tudta részesedését, a lakásbiztosítási piacon pedig megőrizte piacvezető pozícióját, amely a kedvező értékesítési eredményeknek, és ügyfelei elégedettségének köszönhető - mondta el Zatykó Péter a csoport vezérigazgatója a sajtótájékoztatón.

Az AEGON Nyugdíjpénztár az elsők között dolgozta le a gazdasági válság okozta veszteségeket: 2009. végére mind a magán-, mind az önkéntes nyugdíjpénztári hozamok újra pozitívak lettek és 10 év átlagában is pozitívak a reálhozamok. Az AEGON Hitel Zrt. 14 milliárd forint hitelt folyósított az elmúlt évben, amely 1400 új ügyfelet jelentett a cég számára.




Az AEGON Magyarország biztosító nem-életbiztosítási díjbevétele éves szinten 4,4 százalékkal, 41,8 milliárd forintra emelkedett. Ez leginkább a lakásbiztosítások növekvő értékesítésének következménye. A lakásbiztosítások esetében a díjbevétel az átlagosnál dinamikusabban, 7,2 százalékkal nőtt, így az AEGON megerősítette piacvezető pozícióját, részesedése 32 százalékos.

Hatás - ellenhatás

Az AEGON Magyarország az életbiztosítási ágazatban igazolta hosszú távú, a rendszeres díjas termékekre alapozott stratégiájának létjogosultságát. Az egyszeri díjas bevételek zsugorodása, valamint a unit-linked típusú, befektetéshez kötött életbiztosítások visszaesése miatt a teljes magyar életbiztosítási piac bevételei csaknem 11 százalékkal csökkentek 2009-ben. Az AEGON Magyarország biztosító életbiztosítási díjbevétele tavaly meghaladta a 42 milliárd forintot, amelyből a folyamatos díjas termékekből származó bevétel 41 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt évek következetes értékesítési politikájának köszönhetően - emelte ki  Zatykó Péter - az AEGON Magyarország 13,9 százalékról 14,1 százalékra növelte piaci részesedését az életbiztosítások terén az egyszeri díjas bevételekkel korrigált kimutatás szerint.

 Az AEGON Magyarország a rendszeres díjas unit linked életbiztosítási díjbevételét 3,8 százalékkal növelte. A cégcsoport sikerrel vezetett be új termékeket is a piacon.

A negatív makrokörnyezet ellenére a cégcsoport megőrizte kedvező értékesítési eredményeit: a kockázati életbiztosítások iránti igényt felismerve a folyamatos termékfejlesztések révén sikerült az értékesítést növelni. A kockázati életbiztosítások immár az új szerződések 16 százalékát teszik ki (a megelőző évi 9,5 százalék volt), ez a terület hozta az új szerződéseken elért teljes díjbevétel 11 százalékát. A társaság itt is jelentkezett új termékekkel, amelyek közül van olyan is, ami az 50 év feletti korosztálynak nyújt biztosítási védelmet.

A lakásbiztosításoknál az új szerződések értéke 9 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A nyugdíjpénztáraknál a visszaeső reáljövedelmek, és a negatív adóváltozások ellenére sikerült a 2008-assal közel azonos értékesítési eredményt elérni.




A forint nem visz mindent?
Az AEGON Magyarország Hitel Zrt. devizaforrása - ellentétben a legtöbb hazai pénzintézettel - a csoport anyavállalata, ezért is tud kedvezőbb feltételekkel svájci frank alapú hiteleket ajánlani ügyfeleinek. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ez azzal is jár, hogy a forinthitelek ismét megélénkülő piacán nem tudnak egyelőre versenyképes ajánlattal előállni, hiszen az átváltásból eredő pluszköltségek miatt ezek a termékek az AEGON-nál drágábbak, mint a hazai bankok portfóliójában lévő ajánlatok. A csoport célkitűzése ezzel szemben mégis az, hogy az euró - és a svájci frank alapú hitelek arányát kiegyenlítsék.

Árfolyamkockázat helyett kamatkockázat
A csoport amúgy is úgy gondolkodik, hogy ugyan a devizahitelek árfolyamkockázata magas, a forint esetleges elszállása esetén a forinthitelek esetében az ebből eredő kamatkockázat hasonló "veszélyt" jelenthet az ügyfelekre (a hazai fizetőeszköz romlása nyilvánvalóan jegybanki döntéseket vonna maga után, ami megdrágítaná a forinthitelek kamatait) - kalkulálnak a pénzintézetnél.
A jelzálogpiacon jóval kisebb volt az új hitelszerződések visszaszorulása a piaci átlagnál, köszönhetően annak, hogy az ügyfelek számára kedvezőbb svájci frank alapú hitelezést képes volt fenntartani a hitelintézet (ennek okairól lásd keretes írásunkat a csoporton belüli AEGON Magyarország Hitel Zrt. devizaforrásairól).

Alternatív csatornák

A kiemelkedő eredmények elérésében a növekvő ügyfélelégedettség és a gyorsan változó piaci környezethez megfelelően alkalmazkodó termékfejlesztés mellett jelentős szerepet játszott az alternatív értékesítési csatornák aktív használata is.

Az AEGONdirekt.hu 2009 nyarán kezdte meg a lakás-, gépjármű- és az utasbiztosítások értékesítését, tavaly szeptember óta pedig kisállat biztosítást is kínál, amely az AEGON-nál csak ezen a csatornán keresztül köthető meg. A speciális biztosítási termék a fél és hét év közötti házi kedvencek olcsó – az alapcsomagban havi 990 forintos díjat tartalmazó - baleset- és betegségbiztosítását jelenti.

Az online csatornák fejlesztése jelentősen növelte az ügyfelek elégedettségét is: az AEGON.hu és az AEGONdirekt.hu weboldalaknak közel másfél millió felhasználója volt, a társaság online ügyintézési rendszerébe több mint 20 ezren regisztráltak.
Az AEGON Magyarország szolgáltatásai piacvezetőnek számítanak az átlagos kárrendezési idő tekintetében is. A bejelentéstől kezdve átlagosan 4,5 munkanap telik el a kár kifizetéséig. Mindez az egyszerűsített kárrendezési folyamat bevezetésének eredménye: az esetek harmadában a biztosító az ügyfelek telefonos bejelentése után, felmérés nélkül kezdte meg a kárkifizetést. Az elmúlt évek ügyfélcentrikus biztosítási politikájának eredményeként az AEGON ügyfelei minden idők legjobb, a maximálisan elérhető 6-hoz rendkívül közeli, 5,22-es értékelést adták a társaságról az elégedettségüket vizsgáló felmérés során. (BellResearch, 2009. november) .

Az elégedett ügyfelek, és a kiemelkedő értékesítési eredmények következtében az AEGON Magyarország a válság ellenére stabilizálta helyzetét, és meg tudta őrizni nyereségtermelő képességét.

A társaság adózás utáni eredménye 2009-ben 22,1 milliárd forint volt, 12,4 százalékkal magasabb az előző évinél. Az eredmény eléréséhez azonban az AEGON Magyarországnál is szigorú költséggazdálkodásra volt szükség. A beszállítói szerződések áttekintése mellett az AEGON Magyarország kiemelt figyelmet fordított a hatékonyság növelésére, az erőforrások jobb elosztására. Mindezeknek köszönhetően úgy sikerült az elért eredményeket megtartani, hogy a társaságnál nem volt szükség elbocsátásokra.

2010-es kilátások

Az AEGON Magyarország nem számít a piaci körülmények gyors javulására 2010-ben – a munkanélküliség növekedése, a lakossági reáljövedelmek várhatóan nem túl kedvező alakulása, a megtakarításokra fordítható összeg mérséklődése miatt nem várható gyors fellendülés az életbiztosítási piacon.

Az önkéntes pénztárak esetében 20-25 százalékos díjbevétel-visszaesés várható az adókedvezmény megszűnése miatt. Az életbiztosításoknál is jelentős problémát okoz, hogy az állam a rövidebb távú megtakarításokat részesíti előnyben: miközben 2010-ben a hosszú távú öngondoskodást sehol sem támogatja kedvezménnyel, a biztosítások tíz éves megtakarítási idejével szemben már öt éves betét lekötési időszakot is elegendőnek tart a kamatadó-mentesség eléréséhez.

Duplán rácáfolt az Aegon a várakozásokra
Csökkenő bevételek a biztosítási piacon
Újra pluszban az Aegon
Befektetések és adókedvezmény: mi a választék?

Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG