Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miközben a lakosság nagy része nagyon fél attól, hogy a nyugdíja nem lesz majd elegendő, a közel felének semmilyen megtakarítása nincsen, másik harmadának pedig csak pár hónapra elegendő vagy átmeneti tartalékai vannak – derül ki egy friss kutatásból. Pedig a legtöbbünknek vannak olyan felesleges kiadásai, amelyeken spórolhatna.

A jövedelem és a biztos munkahely teremtik meg leginkább az emberek biztonságérzetét Magyarországon – derült ki egy 2014 márciusában készült 600 fős közvélemény-kutatásból. Amint Kozák Ákos, a Gfk ügyvezető igazgatója elmondta, sokan nagyon hektikusnak érzik a nyugdíjakkal kapcsolatos jogszabályok változását, és sokan töprengenek azon is rendszeresen, hogyan tudnának jobban takarékoskodni. A válaszadók többsége számára az öngondoskodás nem csak a saját magukról való gondoskodást jelenti, hanem a szeretteikről valót is, és nem csak egyszerűen azt jelenti, hogy pénzt tesznek félre öregkorukra.

Egyik napról a másikra tengődünk

Ennek ellenére Garamvölgyi Zoltán, a Groupama ügyvezető igazgatója szerint a polgárok 47 százaléka egyik napról a másikra él, nem rendelkezik megtakarításokkal, további 37 százaléknak is rendszerint csak rövid távú, szerény mértékű vagy átmeneti megtakarításai vannak, amelyek pár hónapra lennének elegendőek. Utalt arra, hogy az emberek nagy részének nagy könnyebbséget jelenthet, ha segítenek nekik takarékoskodni, megtakarításaikat menedzselni.

Az is kiderült, hogy az emberek nagy részének lenne lehetősége arra, hogy legalább kis összegeket, legalább havi 10-20 ezer forintot félrerakjon. A fő megtakarítási célpontoknak egyébként a megkérdezettek körében a gyermek és a nyugdíj számítanak. Gyermekekre természetesen főleg a középkorúak tesznek félre, de mivel életükben egyre későbbi szakaszra tolódott ki a gyerekvállalás ideje, ezért a takarékoskodást is később kezdik már, mint például egy tíz évvel ezelőtti felmérés alapján.

A nyugdíjba vonulás egy másik világ

A 70 éven belüliek élelmiszerre, rezsire, gyógyszerre a bevételeik 70-80 százalékát költik, takarékoskodni szinte egyáltalán nem tudnak. Nem meglepő, hogy nyugdíjas éveikkel kapcsolatban eléggé pesszimisták az emberek, a legtöbben tartanak attól, hogy akkor majd helyzetük romlani fog, pedig eközben az általános gazdasági helyzet javulását várják.

A nyugdíjak értéke miatt aggódnak leginkább, ez a legfontosabb félelme az átlagnak a nyugdíjas évekre nézve. Ez után az következik, hogy képesek lesznek-e magukat ellátni, majd hogy betegek lesznek-e, és magányosak lesznek-e. A legtöbb magyar állampolgár egyébként nyugdíjba vonulásakor teljesen átrendezi az életét mentálisan és anyagilag is – vagy arra kényszerül.

Nem iszik, nem dohányzik, nem nőzik?

Mindannyiunk életében vannak olyan felesleges kiadások, amelyeken ha elkezdünk spórolni, akkor akár jelentősebb összeget is meg tudnánk takarítani – mondják a szakemberek. Fiatalok például a kedvenc kávézójukon és más szórakozáson, mások esetleg olyan apró kiadásokon, amelyeket az élelmiszerboltban csinál, vagy az energiával való spóroláson, megint mások esetleg dohányzáson vagy öltözködésen.

Kozák Ákos szerint amikor egy másik kutatásban megkérdezték az embereket, mi az elsődleges céljuk a megtakarításokban, akkor nagyon nagy százalékban azt jelölték meg, hogy megtakarítás konkrét cél nélkül. Ami jól jelzi, hogy a legtöbben mennyire bizonytalanok a jövőt illetően.

Európában a béka ülése alatt

Most is megkérdezték, ki mire fordítana 100 000 forintnyi nyereményt, ebből is 28 százaléknyit cél nélküli megtakarításra, 15 százalékot hiteltörlesztésre fordítanának, nagyon nagy hányadban elköltenék szórakozásra vagy vásárlásra, és mindössze hét százalék volt a hosszú távú, például nyugdíjcélú megtakarítások aránya.

A Groupama más módszerrel készült nemzetközi felmérése szerint nálunk banki megtakarításai csak a lakosság tíz százalékának vannak, Ausztriában ez az arány Ausztriában 75, de még Szlovákiában is 59 százalék. Nem állunk jobban az életbiztosítások terén sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése
Privátbankár.hu | 2021. március 15. 13:14
A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
hírlevél
depositphotos