4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben a lakosság nagy része nagyon fél attól, hogy a nyugdíja nem lesz majd elegendő, a közel felének semmilyen megtakarítása nincsen, másik harmadának pedig csak pár hónapra elegendő vagy átmeneti tartalékai vannak – derül ki egy friss kutatásból. Pedig a legtöbbünknek vannak olyan felesleges kiadásai, amelyeken spórolhatna.

A jövedelem és a biztos munkahely teremtik meg leginkább az emberek biztonságérzetét Magyarországon – derült ki egy 2014 márciusában készült 600 fős közvélemény-kutatásból. Amint Kozák Ákos, a Gfk ügyvezető igazgatója elmondta, sokan nagyon hektikusnak érzik a nyugdíjakkal kapcsolatos jogszabályok változását, és sokan töprengenek azon is rendszeresen, hogyan tudnának jobban takarékoskodni. A válaszadók többsége számára az öngondoskodás nem csak a saját magukról való gondoskodást jelenti, hanem a szeretteikről valót is, és nem csak egyszerűen azt jelenti, hogy pénzt tesznek félre öregkorukra.

Egyik napról a másikra tengődünk

Ennek ellenére Garamvölgyi Zoltán, a Groupama ügyvezető igazgatója szerint a polgárok 47 százaléka egyik napról a másikra él, nem rendelkezik megtakarításokkal, további 37 százaléknak is rendszerint csak rövid távú, szerény mértékű vagy átmeneti megtakarításai vannak, amelyek pár hónapra lennének elegendőek. Utalt arra, hogy az emberek nagy részének nagy könnyebbséget jelenthet, ha segítenek nekik takarékoskodni, megtakarításaikat menedzselni.

Az is kiderült, hogy az emberek nagy részének lenne lehetősége arra, hogy legalább kis összegeket, legalább havi 10-20 ezer forintot félrerakjon. A fő megtakarítási célpontoknak egyébként a megkérdezettek körében a gyermek és a nyugdíj számítanak. Gyermekekre természetesen főleg a középkorúak tesznek félre, de mivel életükben egyre későbbi szakaszra tolódott ki a gyerekvállalás ideje, ezért a takarékoskodást is később kezdik már, mint például egy tíz évvel ezelőtti felmérés alapján.

A nyugdíjba vonulás egy másik világ

A 70 éven belüliek élelmiszerre, rezsire, gyógyszerre a bevételeik 70-80 százalékát költik, takarékoskodni szinte egyáltalán nem tudnak. Nem meglepő, hogy nyugdíjas éveikkel kapcsolatban eléggé pesszimisták az emberek, a legtöbben tartanak attól, hogy akkor majd helyzetük romlani fog, pedig eközben az általános gazdasági helyzet javulását várják.

A nyugdíjak értéke miatt aggódnak leginkább, ez a legfontosabb félelme az átlagnak a nyugdíjas évekre nézve. Ez után az következik, hogy képesek lesznek-e magukat ellátni, majd hogy betegek lesznek-e, és magányosak lesznek-e. A legtöbb magyar állampolgár egyébként nyugdíjba vonulásakor teljesen átrendezi az életét mentálisan és anyagilag is – vagy arra kényszerül.

Nem iszik, nem dohányzik, nem nőzik?

Mindannyiunk életében vannak olyan felesleges kiadások, amelyeken ha elkezdünk spórolni, akkor akár jelentősebb összeget is meg tudnánk takarítani – mondják a szakemberek. Fiatalok például a kedvenc kávézójukon és más szórakozáson, mások esetleg olyan apró kiadásokon, amelyeket az élelmiszerboltban csinál, vagy az energiával való spóroláson, megint mások esetleg dohányzáson vagy öltözködésen.

Kozák Ákos szerint amikor egy másik kutatásban megkérdezték az embereket, mi az elsődleges céljuk a megtakarításokban, akkor nagyon nagy százalékban azt jelölték meg, hogy megtakarítás konkrét cél nélkül. Ami jól jelzi, hogy a legtöbben mennyire bizonytalanok a jövőt illetően.

Európában a béka ülése alatt

Most is megkérdezték, ki mire fordítana 100 000 forintnyi nyereményt, ebből is 28 százaléknyit cél nélküli megtakarításra, 15 százalékot hiteltörlesztésre fordítanának, nagyon nagy hányadban elköltenék szórakozásra vagy vásárlásra, és mindössze hét százalék volt a hosszú távú, például nyugdíjcélú megtakarítások aránya.

A Groupama más módszerrel készült nemzetközi felmérése szerint nálunk banki megtakarításai csak a lakosság tíz százalékának vannak, Ausztriában ez az arány Ausztriában 75, de még Szlovákiában is 59 százalék. Nem állunk jobban az életbiztosítások terén sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG