6p

A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.

A Revolut jelentésében arról olvashatunk, hogy a GASA (Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, Global State of Scams) jelentés szerint 2022-ben több mint 1000 milliárd amerikai dollárt csaltak el a világ polgáraitól. A Revolut adatai azt mutatják, hogy ez a jelenség az elmúlt évben tovább erősödött, miközben az átverések iparága jelentős változásokon ment keresztül, aminek leglényegesebb eleme, hogy egyre inkább teret nyertek azok a csalási technikák, amelyek az érzékeny számlaadatok és személyes információk pénzügyi haszonszerzés céljából történő megszerzésére irányulnak. A pénzügyi bűnözők nagyobb erőfeszítéssel és kifinomultabb technikákkal dolgoznak, a megtévesztő weboldalak és a meghosszabbított fizetési láncok mellett többet között a pszichológiai manipuláció eszközét alkalmazzák.

E fenyegetések leküzdése érdekében a Revolut 2023-ban is proaktívan dolgozott azért, hogy egy lépéssel a dinamikusan fejlődő csalási ágazat előtt járjon. Továbbfejlesztett biztonsági funkciókat vezetett be, beleértve a biometrikus hitelesítést és a fizetési folyamatra vonatkozó figyelmeztetéseket, miközben az alkalmazáson belüli Tanfolyamokban előtérbe helyezte az átverésekkel kapcsolatos oktatási anyagokat, hogy felvértezze az ügyfeleit a csalások elleni védelemhez szükséges ismeretekkel és eszközökkel.

A Revolut a hagyományos fizikai bankkártya mellett egyszer használatos virtuális kártyát is kibocsát
A Revolut a hagyományos fizikai bankkártya mellett egyszer használatos virtuális kártyát is kibocsát
Fotó: Mfor / Privátbankár

Tavaly a Revolut saját fejlesztésű, csúcstechnológiás gépi tanulással és mesterséges intelligenciával működő csalásfelismerő rendszere több mint 475 millió angol font értékű csalást akadályozott meg.

„Nem engedélyezett” és „engedélyezett” csalások

A jelentés alapvetően két csalástípust említ: az úgynevezett „nem engedélyezett” csalásokat, amikor a bűnözők annak ellenére törik fel a számlát, hogy az áldozat nem engedélyezte a hozzáférést, illetve az „engedélyezett” csalásokat, azaz az átveréseket, amelyek esetében a csalók megtévesztő technikákkal veszik rá az áldozatot a fizetés engedélyezésére.

A jelentés szerint a pszichológiai manipuláció továbbra is jelentős mozgatórugója mindkét típusú csalásnak, de nagyobb hatást gyakorol az engedélyezett csalások esetében. Habár a Revolut áldozatainak 62 százalékát 2023-ban nem engedélyezett csalással verték át, az egy áldozatra jutó átlagos veszteség 50 470 forint volt, szemben az engedélyezett csalások esetében átlagosan 642 360 forint/fő veszteséggel.

Woody Malouf, a Revolut pénzügyi bűnözéssel foglalkozó osztályának vezetője így nyilatkozott:

„Nálunk, a Revolutnál hatalmas hangsúlyt fektetünk arra, hogy világszerte megvédjük ügyfeleinket az egyre nagyobb számban előforduló csalásoktól. Első pénzügyi bűnözési és fogyasztóbiztonsági jelentésünk nem csupán a csalások folyamatos fejlődésére hívja fel a figyelmet, hanem arra is rávilágít, hogy az egyéneknek mindig résen kell lenniük. Fejlett csalásfelismerő rendszereink és az innováció iránti elkötelezettségünk által lehetővé tesszük, hogy az ügyfeleink vigyázni tudjanak a pénzükre és magabiztosan kezeljék azt a digitális világban.”

Nem engedélyezett csalások

Kártyás csalások: az esetek 98 százalékában kártyás csalásról van szó, melyhez olyan megszokott taktikákat használnak, mint az adathalászat. Ezen stratégiák kivédése érdekében a Revolut egyszer használatos virtuális kártyái fokozott biztonságot nyújtanak, mivel csak egyetlen alkalommal lehet felhasználni őket, így a hagyományos kártyákhoz viszonyítva sokkal kevesebb csalás történik ezen kártyaadatokkal.

Lopások: bár a lopás az áldozatoknak csupán 1 százalékát érinti, 2023-ban a Revolut-ügyfelek esetében ez a nem engedélyezett csalások 39 százalékát tette ki. Manapság a csalók jól szervezett bűnözői hálózatokban tevékenykednek, és képesek nyomon követni, ki mit csinál a telefonján, valamint különböző megfigyelési technikákkal rögzítik a jelszavakat. Ezen kockázat elkerüléséhez fontos, hogy a PIN-kód beírásánál mindig legyünk körültekintők, és ne tároljuk bejelentkezési adatainkat a telefonon.

Engedélyezett csalások

Álláslehetőséggel kapcsolatos csalások: számuk 2023-ban több mint 1200 százalékkal megemelkedett, általában álláskereső fiatalokat próbáltak meg tőrbe csalni.

Befektetési csalások: az esetszám 142 százalékkal nagyobb az elmúlt évben regisztráltnál. Az ilyen jellegű csalásoknál többnyire bitcoint vagy más befektetési lehetőséget kínálnak az áldozatoknak. A kriptovilágra jellemző anonimitás sok csalót is bevonzott, akik magasabb garantált hozamot ígérnek a kriptobefektetések esetében.

Vásárlási csalások: ez a kategória maradt a legnépszerűbb minden országban, 2023-ban a bejelentett csalások 63 százalékát tette ki, de ez a teljes elvesztett összegnek csupán a 15 százalékát jelenti.

Hasznos tippek a vásárlási csalások elkerüléséhez

  • Vásároljon jó hírű és megbízható kiskereskedőknél és nézze meg az internetes értékeléseket. A valódi és tisztességes eladók esetében a visszajelzések általában jók lesznek, nem pedig vegyesek, de az értékelések hiánya sem jelent túl jót.
  • Merjen kérdezni! Legyen nagyon óvatos, ha az eladó nem szívesen oszt meg bizonyos információkat önnel vagy próbálja rávenni, hogy minél előbb fizessen neki. A drága árucikkeket mindig ellenőrizze személyesen vagy videóhíváson keresztül, és kérje el az eladó tulajdonjogát igazoló releváns dokumentumokat.
  • Fizessen biztonságosan (például a Revolut egyszer használatos virtuális kártyáival) – használjon mindig betéti vagy hitelkártyát. A csalók megpróbálhatják rávenni Önt arra, hogy a kártyás fizetés helyett inkább banki átutalással fizessen. Az ilyen átutalásokat nehéz lekövetni, és csalás esetén kevés esély lesz arra, hogy visszaszerezzük a pénzét.
  • Ne hagyja figyelmen kívül a Revolut appban megjelenő figyelmeztetéseket, főként akkor ne, ha az eladó erősködik, hogy minél hamarabb fizessen.
  • Ellenőrizze, hogy hiteles weboldalról van-e szó: írja be a címet a böngészőbe. Ne kattintson rá semmilyen váratlanul beérkezett e-mailben vagy üzenetben lévő hivatkozásra. Miután megnyitotta a weboldalt, nézze meg, hogy általánosságban véve szakszerűnek tűnik-e. Ha a színek, logók vagy az elrendezés furcsának tűnik, az jelentheti azt, hogy az adott honlap hamis.
  • Végül, de nem utolsó sorban mindig tartsa észben a következőt: ha valamilyen ajánlat túl jónak tűnik, akkor valószínűleg csalásról van szó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Fiatalok vs. idősek – így gondolkodnak a napi pénzügyekről
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 15:36
Az otthonról hozott példát még meghatározónak tartja, ám kevésbé adná azt tovább saját gyermekeinek az Y és a Z generáció. A baby boomerek mértékletesek, a fiatalok azonban már másképp gondolkodnak a pénzről: többet engednek meg maguknak, nyitottabbak az értéktálló befektetési formákra, és kevésbé szkeptikusak a hitelekkel.
Személyes pénzügyek Külföldön tőzsdézik, kriptózik? Figyeljen, mert a NAV is figyel
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 12:29
Sok országból kap adatokat az adóhatóság, a kriptügyletekre pedig kiemelt figyelmet fordítanak - nagy bajba kerülhet, aki nem vallja be minden jövedelmét.
Személyes pénzügyek Hogy nézne ki, ha az eredeti könyvből kitépnének egy lapot és azt árvereznék el?
Kenessei András | 2024. május 14. 17:34
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Hoppá! Most mélyen a valódi értéke alatt lehet hozzájutni egy múzeumi ritkasághoz
Kenessei András | 2024. május 12. 17:31
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén, most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Óriási roham indult: most mindenki ezt a kölcsönt akarja
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 12:03
Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma.
Személyes pénzügyek Az OTP-nél már él a kötelező, automatikus napi átutalási limit
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 11:08
Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak.
Személyes pénzügyek Döbbenetes számok: minden tizedik magyar felnőttet már sikerült átverni
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 09:48
A hazai felnőtt lakosság többsége, 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy interneten keresztül vagy bankok nevével visszaélve megpróbálták megkárosítani. Minden tizedik felnőttet sikerült is átverni.
Személyes pénzügyek Van valami, ami komoly előnyt jelenthet lakásvásárláskor, és nem kerül semmibe
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:18
Akár a készpénzes vevőket is be lehet így előzni.
Személyes pénzügyek Határtalan veszélyeket lát az MNB
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:04
Oda kell figyelni nyaralás közben is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG