<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.

Hogy idén mennyit fogunk költeni, azt még nem tudjuk, de érdekes rápillantani a tavalyi hasonló időszak számaira. A 2021-es karácsonyi – november-decemberi – időszakban több mint 500 milliárd forint értékben vásároltak a magyar fogyasztók a hazai kiskereskedelemben, ami az éves forgalom csaknem egyötödét teszi ki. (Ebben az összegben nincsenek benne a friss zöldségek, gyümölcsök és pékáruk.) A 2020-as szezonhoz viszonyítva a vásárlók értékben 5 százalékkal költöttek többet, méghozzá 7 százalékkal több ajándékra – ahogyan az a NielsenIQ számaiból kiderül.

A tavalyi karácsony előtt több mint 500 milliárd forintot hagytunk az üzletekben Fotó: Depositphotos
A tavalyi karácsony előtt több mint 500 milliárd forintot hagytunk az üzletekben Fotó: Depositphotos

Ha karácsony, akkor édesség, ez mindig telitalálat. A szezonális csokoládék utáni érdeklődés töretlen volt a 2021-es ünnepi időszakban is, értékben 21, mennyiségben 14 százalékkal nőtt az eladásuk 2020 téli szezonjához képest. A különböző pralinék is nagyon kelendőek az év ezen időszakában, értékben 11 százalékkal emelkedett a forgalmuk. Azonban nemcsak többet, de jobb minőségű terméket vásároltak a fogyasztók. Az év folyamán a vevők átlagosan 900 forintért vásároltak meg egy doboz édességet, míg karácsonyhoz közeledve többen váltottak prémium termékekre, hiszen ezidőtájt már valamivel több mint 1000 forintot adtak ki egy doboz bonbonért (Ami persze nem jelenti egyértelműen a minőség javulását, inkább csak a már kezdődő inflációt jelzi, és ez még inkább így lesz 2022 nyarán, teszi hozzá az újságíró.)

Nem sajnáljuk a pénzt szeszes italokra

Karácsony a különböző alkoholos italok főszezonja. A NielsenIQ kiskereskedelmi indexe az égetett szeszes italok kilenc szegmensét vizsgálja, ezek a gyomorkeserű, a vodka, a whisky, a pálinka, a likőr, a vermut, a rum, a gin és a brandy. Az ünnepi időszakban több fogyasztó kosarába kerül be a vásárlás során a kedvenc alkoholos itala. 2021. november-decemberében 40 százalékkal több égetett szeszes ital fogyott értékben, mint az azt megelőző két hónapban, szeptemberben-októberben.

Ilyenkor gyakrabban vásárolnak a fogyasztók whisky-t és likőrt, ugyanis a likőrértékesítések 29, a whiskyeladások 26 százaléka a november-decemberi időszakban zajlik. Az ünnepek alatt nem sajnálják a vevők a pénzt a prémium árkategóriába tartozó szeszes italokra. A teljes tavalyi évet nézve egy liter tömény szeszes italra a fogyasztók átlagosan 5800 forintot költöttek, míg decemberben ennél többet, átlagosan 6250 forintot fizettek ki. Az ünnepi időszakban főként brandyből, rumból, likőrből és pálinkából választjuk a drágább termékeket.

Milliárdok piperére

A vegyiáru-kategóriák iránt is fokozódik az érdeklődés karácsonyhoz közeledve. Sokan választják ajándéknak a különböző vegyi árukat tartalmazó karácsonyi ajándékcsomagokat is. A 2021-es év ünnepi időszakában 4 milliárd forint értékben, közel 2 millió ilyen csomag került a fogyasztók kosaraiba. Ez értékben 4, mennyiségben 1 százalékkal magasabb érték, mint egy évvel korábban.  

Tegyük hozzá, hogy az ajándékcsomagokra vonatkozó adatok nem teljes egészében fedik le a teljes magyarországi kiskereskedelmet. A vizsgált piac ezúttal bizonyos magyarországi láncok – DM, Rossmann, Spar, Interspar, Tesco, Auchan – összesített forgalmát takarja.

Népszerűek az ajándékcsomagok

Szinte azonos arányban oszlik meg a női és a férfi piperecsomagok forgalma, az előbbi 50, az utóbbi 47 százalékot birtokol a teljes forgalmából. Az értékesítés maradék három százaléka a gyermekeknek szánt, vagy egyéb kategóriába tartozó ajándékokból tevődik össze.

Gyorsan fogynak a boltok polcairól ilyenkor a finom parfümök is. Parfümből több mint 5 milliárd forint értékben vásároltak a hazai fogyasztók 2021 karácsonyán, ami 17 százalékkal meghaladta a 2020-as év hasonló időszaki eladásait.

Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG