6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hozamok kérdése mellett kiemelt fókuszba került a felhalmozott vagyonok generációs átörökítése. Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója tud megoldást. És persze elmeséli a legújabb befektetési trendeket is.

Kezdjük rögtön a generációváltással. Egyre többen beszélnek róla, de vajon a privátbanki ügyfélkörnél is mindennapos már ez a téma?

Egyértelműen jóval több kérdés érkezik hozzánk mint néhány éve. Egy nehéz témáról van szó, amit nem lehet a kedd esti könnyű vacsoránál megbeszélni, családon belül is több lépésben szokott kialakulni a döntés. Mindenkinek más az élethelyzete, van ahol egyértelmű a generációváltás menetrendje, máshol bonyolultabb, többismeretlenes egyenletet kell megoldani.

Van egy konkrét időpont, amikor meg kell beszélni családon belül ezt a témát?

Nincs kőbe vésve természetesen, de érdemes minél előbb. Nemcsak azért, mert láttam már olyat, amikor egy hagyatéki tárgyalás után többen is kis híján elájultak - nem ismerve a jogszabályt téves elvárásokkal ültek be -, és olyat is, amikor évekig tartó pereskedés, vita és veszekedés alakult ki. Ezt előzetes tervezéssel el lehet kerülni.

Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója
Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója

Önök hol lépnek be a generációváltás folyamatába?

Több úton is. Az egyik az előzetes pénzügyi-jogi felkészülés, a jövőre vonatkozó konzultáció. Mi a szándéka a vagyon tulajdonosának, és ez a szándék megegyezik-e a következő generáció érdeklődésével. Nem mindig van így és erre ki kell dolgozni egy tervet. A másik út pedig a következő generáció megismerése. A világ felgyorsult, a fiatalok már nem akarnak bejárkálni a bankba órákat beszélgetni a bankárral. Amit lehet, digitálisan intéznének el. Ez másfajta kiszolgálást és szolgáltatási palettát igényel, mint amit az elsőgenerációs privátbanki ügyfélkör esetében használtunk. Továbbá akkor is érdemes beszélgetni velünk, amikor a vagyonnal kapcsolatos szándékok egyáltalán nem mutatnak közös halmazt.

A Raiffeisen Private Banking számokban

  • 4000 ügyfél
  • 1000 milliárd forint kezelt vagyon
  • 49 privátbankár
  • 13 exkluzív iroda országszerte

Mire gondol?

Nézzünk egy példát. Egy sikeres, mondjuk vegyipari vállalkozó lassan kiszállna és élvezné a munkája gyümölcsét. Két gyermeke van, az egyikük sikeres zongoraművész, a másikuk külföldön kutató. Céget vezetni nem szeretnének, nem érdekli őket.

Ilyenkor mi a megoldás? Mindent eladnak?

Nem feltétlenül, de persze abban is tudunk segíteni, ha egy komplett cégnek, vagy cégcsoportnak lehet a Raiffeisen kiterjedt kapcsolati hálójában új tulajdonost találnunk.  Szóba kerülhet másfelől a bizalmi vagyonkezelés is. Az ezzel kapcsolatos előírások tavaly szigorodtak, a mi termékünket azonban úgy alakítottuk ki, hogy minden próbált kiálljon. Jól működik a dolog, már százas nagyságrendben van ilyen típusú számlánk, és folyamatosan nyílnak újabbak. A megoldás egyébként mindig egyedi. Néha egy mélyebb beszélgetés segít, máskor komplexebb konstrukciót kell felállítani.

Ön hogy látja a hazai privátbanki piacot? Aki sikeres, inkább mutatja az eredményeit, vagy rejtőzködnek a hazai milliárdosok?

Vegyes, de a többség inkább a háttérben marad. Ebben egyébként nem különbözünk Nyugat-Európától, ott is van egy kisebb rész, aki rendszeresen feltűnik a sajtóban, különféle társadalmi eseményeken, és szívesen fogadja az ezzel kapcsolatos médiaérdeklődést. A többség azonban inkább visszahúzódóbb a tapasztalataink szerint. A Raiffeisen Private Bankingnak jelenleg 4.000-nél is több ügyfele van, de csak kevesen ismertek közülük a szélesebb nyilvánosság előtt.

Említette az ügyfélszámot: úgy tudom a közelmúltban jelentősen megváltoztatták bankon belül a kiszolgálási modellt.

Így van. A prémium ügyfelek felső kategóriája átkerült a privátbanki kiszolgálásba, az őket eddig kísérő bankárokkal együtt. Így magán a Raiffeisen Private Bankingon belül létrejött egy privátbanki és egy kiemelt privátbanki kiszolgálás. Ez azért előnyös, mert így még jobban végig tudjuk követni az ügyfelek pénzügyi életpályáját, a diákként nyitott Yelloo számlacsomag után következik a lakossági kiszolgálás, a prémium státusz, majd végül a belépő a privátbanki világba.

Mennyibe kerül most ez a belépő?

150 millió forint a belépési limitünk. Ez elsőre nagy lépcső lehet, de ha megnézzük, nem sokkal haladja meg egy elegánsabb budapesti lakás árát – sőt, nem is olyan nagy az a lakás.

Nem félnek attól, hogy a mobilok képernyőjén elérhető fintech alkalmazások feleslegessé teszik a privátbankárok szolgáltatásait?

Különösebben nem. Ezek technikai felületek, lehet velük eladni, venni. De hogy mit és mikor: ehhez szükséges a privátbankár tapasztalata és szakértelme. Sajnos láttam már olyan példát, hogy valaki egy jól irányzott hirtelen döntéssel elvesztette vagyonának nagy részét. A mi feladatunk az is, hogy az ilyen helyzeteket megelőzzük, vagy legalábbis felhívjuk rá az Ügyfél figyelmét. Online egyébként nálunk is lehet kereskedni, a Raiffeisen Online Broker egy nagyon könnyen kezelhető és felhasználóbarát felület, ami nemcsak a budapestit, hanem külföldi tőzsdéket is ismer.

Az elmúlt években nagyon vitték a jó hozamú állampapírokat. Ez már lecsengett?

Részben le – de azért aki számításba vette az inflációt és megnézte az elérhető reálhozamot, az lehet, hogy mást is vett. Az a jellemző egyébként, hogy egyre inkább diverzifikálnak az ügyfelek. Az általunk kezelt vagyon hozzávetőlegesen fele található meg forintban, a többi devizában, jórészt euróban és dollárban. Most egyébként az a rendkívül kellemes szituáció állt elő, hogy a részvény, a kötvény, a certifikát, a befektetési jegy vagy éppen a deviza is szép hozzamal kecsegtethet. A rövid kötvényeknél most éppen van egy szünet, elvonult az ezzel kapcsolatos forgószél, de a kamatsapka eltörlésével lehet, hogy újra divatba jönnek.

Végezetül elárulná, mit jelent a „szép hozam”?

A szép hozam attól szép, hogy valójában az egy pozitív reálhozam, úgy gondolom, hogy a mostani környezetben valahol 10% környékén. A reálhozam pedig azért fontos, mert ekkor járul hozzá a vagyon maga is a gazdagodáshoz.

Alatta vagy felette?

Ha eljön hozzánk, akkor erről is tudunk beszélgetni.

Bálint Attila

2000 óta irányítja a Raiffeisen Bank privátbankját. Az elmúlt 24 év elmondása szerint többször újraírta a gazdaságtörténeti tankönyveket, olyan meglepetéseket és fordulatokat hozva, amelyekre senki nem lehetett felkészülve. Hétköznapokon reggel 6:20-kor ébred, vet egy pillantást az ázsiai tőzsdékre, majd elindítja a napot a bank székházában, vagy valamelyik külső tárgyalóban. A legszebbnek a Vörösmarty téri irodájukat tartja. Általában este 7-kor csukja be a laptopot, de elalvás előtt még ránéz az amerikai zárásra. Szabadidejében szívesen kóstol minőségi borokat, de balatoni vitorlásversenyeken sem ritka vendég. 5 gyermek édesapja.

(x)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG