<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több százezer baleset történik évente Magyarországon, nagy részük a háztartásban, bár nem mindegyik súlyos. A biztosítások terén mégis le vagyunk maradva, még a visegrádi országokkal összehasonlítva is. A bankolásban volt pár nagy fordulat, ma az is kihívás, hogy milyen a mobilalkalmazás értékelése.
Ábrahám Zsolt (balra, Case Solvers) és Dr. Farkas Ramón (MABISZ) a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 konferenciáján. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

“Mindenkiből csak egy van, vigyázzunk magunkra” – mondta Dr. Farkas Ramón, a MABISZ képviselője a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 konferenciáján. Számos kockázat van körülöttünk, a háztartásban, a sportban, az élet szinte minden területén, ezek egy részét tudjuk kezelni, más részét nem.

Például évente mintegy 250 ezer háztartási baleset történik Magyarországon, ha nem is mindegyik súlyos. A kockázatok kezelésének talán legfontosabb módja a biztosítás

A MABISZ edukációs programsorozatában olyan programokat alakítottak ki, amelyek mentesek bármiféle értékesítési tevékenységtől, semmilyen konkrét termék vagy biztosító nem jelenik meg benne, és szórakoztató témák, kikapcsolódás, utazás állnak a középpontjában. Társadalmilag is hasznos témákat is feldolgoz, mint a balesetmegelőzés. Gyakorlati teendőket, kézzelfogható példákat mutat be a diákoknak, például mi a teendő, ha valakit síbaleset ér.

Sok halál elkerülhető lenne

Magyarországon mintegy 600 ember hal meg évente közlekedési balesetekben, aminek túlnyomó része, talán 90 százaléka is elkerülhető lenne, ha betartanák a sebességkorlátozásokat és a többi közlekedési szabályt. Mások rokkanttá válnak vagy hosszas kezelést igényelnek.

A MABISZ a Biztonság Hete rendezvénysorozat keretében látványos programokat szervez, amely a rendőrség, a katasztrófavédelem és más szervezetek kitelepülése révén tart bemutatókat különböző éles helyzetekről. “Biztosítsd be magad” címmel játékos online versenyeket is rendeznek a diákoknak – mondta el Ábrahám Zsolt (Case Solvers).

Megtörténnek az elképzelhetetlen dolgok

Erős kapcsolat van a digitális transzformáció és az oktatás között – mondta Kovács Péter, a Generali Biztosító stratégiai program- és projektvezetője. A jövő egyre gyorsabban változik, az információs társadalomban rengeteg információ áll rendelkezésünkre. Részben az internet, részben más kommunikációs eszközök segítségével ezek szétterjednek az egész társadalomban.

Kovács Péter (Generali) a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 konferenciáján. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

Az egyik gyors változás az urbanizáció, a digitalizáció pedig megkönnyíti az emberek városokba áramlását, például az álláskereső portálokon keresztül. A globalizációval is hasonló a helyzet, húsz éve például elképzelhetetlen lett volna, hogy Amerikából vagy Kínából rendeljünk árukat.

Virtuális cégek kora

Korábban nagyon eszközintenzív iparágak voltak a gazdaság húzóerői, ma van olyan, mint a szobakiadással foglalkozó Airbnb, amelynek egyáltalán nincsenek eszközök a könyveiben. Az ilyen cégek óriási kihívást jelentenek a hagyományos iparágak számára.

Egyes iparágakban, mint a brókercégek, az utazási irodák, korábban a szűkös információs csatornákból csináltak üzletet a cégek, ez mára már visszaszorulóban van. Az információs társadalomban egyre kisebb az a piac, ahol ezek a cégek még releváns ajánlattal tudnak előállni.

Nemcsak gépek, kultúra

A digitális transzformáció Kovács Péter szerint az ügyfeleknek jobb szolgáltatásokat, új termékeket, hatékonyságot, erősebb kapcsolatot jelent, a munkatársaknak vonzó és motiváló munkahelyet. Kurrens termék például a “cyber-biztosítás”, ami adatvesztés, online csalások ellen nyújt védelmet. A fiatalok Sziget-biztosítást is köthetnek.

“A digitális transzformáció főleg kulturális kérdés”, meg kell változtatni olyan magatartásokat, amelyekhez húsz éven keresztül szoktunk hozzá. Például a vásárlók egyre nagyobb mértékben a közösségi médiában vannak jelen, a biztosítási tanácsadók mégis sokáig a telefonkönyvből dolgoztak.

Lemaradtunk biztonságban

A hazai biztosítási piac a GDP 2,5 százaléka, a fejlett EU-s országokban ez 6,8 százalék. Az életbiztosítási és nyugdíjpénztári megtakarítások arányában még a többi visegrádi ország is jóval előbbre jár, mint mi – mondta Kovács. Ennek komoly következményei lehetnek az emberek létbiztonsága szempontjából. A pénzügyi tudatosság kritikus kérdés, a pénzügyi tudatosság nélkül a digitális transzformáció sem elég.

Stációk a bankrendszerben

“Lehet bankszámlát nyitni: 1949, OTP.

Fejlesztettünk internetbankot: 1998, IEB.

Mobilappon is elérhető a bank: 2006, OTP.”

Ezeket a fontosabb stációkat mutatta be a magyar bankrendszer ügyfélkezelésének fejlődésében Sebők Ádám Archibald, az MKB Bank üzletfejlesztési menedzsere. Ma mindenkinél vannak ilyen szolgáltatások, a mobilappok és internetbankok jobbá tételén rendszeresen fáradoznak a bankok, de mi lesz a következő lépés?

Sebők Ádám Archibald (MKB) a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 konferenciáján. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

Ha megkérdezik az ügyfeleket, hogy mire van szükségük, akkor mindenki mást mond. Ingyenes? Egyszerű? Olcsó? Testre szabható? Az igények változatosak, sokan nem is tudják konkrétan, mit szeretnének. Jobban felismerik az igényeket, ha egy már létező alkalmazást mutatnak nekik.

Tíz perc alatt kölcsönt

Korábban a személyi kölcsönökhöz szabadnapot kellett kivenni, 2-3 nap volt a folyamat, a hozzá szükséges számlanyitás pedig legalább egy-másfél óra. Ma 15-20 perc alatt lehet számlát nyitni és 10 perc alatt személyi kölcsönt kapni.

A bankválasztást már az is befolyásolja, hogy milyen értékelése van egy mobilalkalmazásnak az internetes áruházban. “Hármas alatti értékelésű app esetén már nem biztos, hogy azt a bankot fogják választani” – hangzott el. A bankok számára kihívás, hogy nemcsak banki szemmel kell megvizsgálni a szolgáltatásokat, hanem az ügyfelek szemével is. Tíz perc alatt kell annyi információt átadni, hogy döntést lehessen hozni.

(A konferenciáról szóló előző cikkünk: Hogyan tanuljunk olyan szakmákat, amelyek még nem is léteznek?)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mennyire tudunk takarékoskodni? Ez a pénzügyi személyiségteszt elárulja
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 11:31
Eddig több mint 35 ezren töltötték ki a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi személyiségtesztjeit.
Személyes pénzügyek Elképesztő, hogy mekkorát ugrott az üzemanyagok ára
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:44
Alig másfél éve még 20 százalékos éves árcsökkenést mutatott a grafikon, ma már 23 százalékos éves áremelkedést mértek az EU-ban. A magyar adat sem semmi, de még így is sikerült valamivel az uniós átlag alatt maradnunk az éves drágulásban.
Személyes pénzügyek Újabb magyar bankkártyákat használhatunk a Google Pay-ben
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:16
Az Erste Bank ügyfelei akár Mastercard, akár Visa kártyájukat rögzíthetik mától a Google Pay-be.
Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
MTI | 2021. október 21. 17:27
Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos