Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Több százezer baleset történik évente Magyarországon, nagy részük a háztartásban, bár nem mindegyik súlyos. A biztosítások terén mégis le vagyunk maradva, még a visegrádi országokkal összehasonlítva is. A bankolásban volt pár nagy fordulat, ma az is kihívás, hogy milyen a mobilalkalmazás értékelése.
Ábrahám Zsolt (balra, Case Solvers) és Dr. Farkas Ramón (MABISZ) a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 konferenciáján. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

“Mindenkiből csak egy van, vigyázzunk magunkra” – mondta Dr. Farkas Ramón, a MABISZ képviselője a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 konferenciáján. Számos kockázat van körülöttünk, a háztartásban, a sportban, az élet szinte minden területén, ezek egy részét tudjuk kezelni, más részét nem.

Például évente mintegy 250 ezer háztartási baleset történik Magyarországon, ha nem is mindegyik súlyos. A kockázatok kezelésének talán legfontosabb módja a biztosítás

A MABISZ edukációs programsorozatában olyan programokat alakítottak ki, amelyek mentesek bármiféle értékesítési tevékenységtől, semmilyen konkrét termék vagy biztosító nem jelenik meg benne, és szórakoztató témák, kikapcsolódás, utazás állnak a középpontjában. Társadalmilag is hasznos témákat is feldolgoz, mint a balesetmegelőzés. Gyakorlati teendőket, kézzelfogható példákat mutat be a diákoknak, például mi a teendő, ha valakit síbaleset ér.

Sok halál elkerülhető lenne

Magyarországon mintegy 600 ember hal meg évente közlekedési balesetekben, aminek túlnyomó része, talán 90 százaléka is elkerülhető lenne, ha betartanák a sebességkorlátozásokat és a többi közlekedési szabályt. Mások rokkanttá válnak vagy hosszas kezelést igényelnek.

A MABISZ a Biztonság Hete rendezvénysorozat keretében látványos programokat szervez, amely a rendőrség, a katasztrófavédelem és más szervezetek kitelepülése révén tart bemutatókat különböző éles helyzetekről. “Biztosítsd be magad” címmel játékos online versenyeket is rendeznek a diákoknak – mondta el Ábrahám Zsolt (Case Solvers).

Megtörténnek az elképzelhetetlen dolgok

Erős kapcsolat van a digitális transzformáció és az oktatás között – mondta Kovács Péter, a Generali Biztosító stratégiai program- és projektvezetője. A jövő egyre gyorsabban változik, az információs társadalomban rengeteg információ áll rendelkezésünkre. Részben az internet, részben más kommunikációs eszközök segítségével ezek szétterjednek az egész társadalomban.

Kovács Péter (Generali) a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 konferenciáján. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

Az egyik gyors változás az urbanizáció, a digitalizáció pedig megkönnyíti az emberek városokba áramlását, például az álláskereső portálokon keresztül. A globalizációval is hasonló a helyzet, húsz éve például elképzelhetetlen lett volna, hogy Amerikából vagy Kínából rendeljünk árukat.

Virtuális cégek kora

Korábban nagyon eszközintenzív iparágak voltak a gazdaság húzóerői, ma van olyan, mint a szobakiadással foglalkozó Airbnb, amelynek egyáltalán nincsenek eszközök a könyveiben. Az ilyen cégek óriási kihívást jelentenek a hagyományos iparágak számára.

Egyes iparágakban, mint a brókercégek, az utazási irodák, korábban a szűkös információs csatornákból csináltak üzletet a cégek, ez mára már visszaszorulóban van. Az információs társadalomban egyre kisebb az a piac, ahol ezek a cégek még releváns ajánlattal tudnak előállni.

Nemcsak gépek, kultúra

A digitális transzformáció Kovács Péter szerint az ügyfeleknek jobb szolgáltatásokat, új termékeket, hatékonyságot, erősebb kapcsolatot jelent, a munkatársaknak vonzó és motiváló munkahelyet. Kurrens termék például a “cyber-biztosítás”, ami adatvesztés, online csalások ellen nyújt védelmet. A fiatalok Sziget-biztosítást is köthetnek.

“A digitális transzformáció főleg kulturális kérdés”, meg kell változtatni olyan magatartásokat, amelyekhez húsz éven keresztül szoktunk hozzá. Például a vásárlók egyre nagyobb mértékben a közösségi médiában vannak jelen, a biztosítási tanácsadók mégis sokáig a telefonkönyvből dolgoztak.

Lemaradtunk biztonságban

A hazai biztosítási piac a GDP 2,5 százaléka, a fejlett EU-s országokban ez 6,8 százalék. Az életbiztosítási és nyugdíjpénztári megtakarítások arányában még a többi visegrádi ország is jóval előbbre jár, mint mi – mondta Kovács. Ennek komoly következményei lehetnek az emberek létbiztonsága szempontjából. A pénzügyi tudatosság kritikus kérdés, a pénzügyi tudatosság nélkül a digitális transzformáció sem elég.

Stációk a bankrendszerben

“Lehet bankszámlát nyitni: 1949, OTP.

Fejlesztettünk internetbankot: 1998, IEB.

Mobilappon is elérhető a bank: 2006, OTP.”

Ezeket a fontosabb stációkat mutatta be a magyar bankrendszer ügyfélkezelésének fejlődésében Sebők Ádám Archibald, az MKB Bank üzletfejlesztési menedzsere. Ma mindenkinél vannak ilyen szolgáltatások, a mobilappok és internetbankok jobbá tételén rendszeresen fáradoznak a bankok, de mi lesz a következő lépés?

Sebők Ádám Archibald (MKB) a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 konferenciáján. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

Ha megkérdezik az ügyfeleket, hogy mire van szükségük, akkor mindenki mást mond. Ingyenes? Egyszerű? Olcsó? Testre szabható? Az igények változatosak, sokan nem is tudják konkrétan, mit szeretnének. Jobban felismerik az igényeket, ha egy már létező alkalmazást mutatnak nekik.

Tíz perc alatt kölcsönt

Korábban a személyi kölcsönökhöz szabadnapot kellett kivenni, 2-3 nap volt a folyamat, a hozzá szükséges számlanyitás pedig legalább egy-másfél óra. Ma 15-20 perc alatt lehet számlát nyitni és 10 perc alatt személyi kölcsönt kapni.

A bankválasztást már az is befolyásolja, hogy milyen értékelése van egy mobilalkalmazásnak az internetes áruházban. “Hármas alatti értékelésű app esetén már nem biztos, hogy azt a bankot fogják választani” – hangzott el. A bankok számára kihívás, hogy nemcsak banki szemmel kell megvizsgálni a szolgáltatásokat, hanem az ügyfelek szemével is. Tíz perc alatt kell annyi információt átadni, hogy döntést lehessen hozni.

(A konferenciáról szóló előző cikkünk: Hogyan tanuljunk olyan szakmákat, amelyek még nem is léteznek?)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
hírlevél
depositphotos