<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Több százezer baleset történik évente Magyarországon, nagy részük a háztartásban, bár nem mindegyik súlyos. A biztosítások terén mégis le vagyunk maradva, még a visegrádi országokkal összehasonlítva is. A bankolásban volt pár nagy fordulat, ma az is kihívás, hogy milyen a mobilalkalmazás értékelése.
Ábrahám Zsolt (balra, Case Solvers) és Dr. Farkas Ramón (MABISZ) a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 konferenciáján. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

“Mindenkiből csak egy van, vigyázzunk magunkra” – mondta Dr. Farkas Ramón, a MABISZ képviselője a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 konferenciáján. Számos kockázat van körülöttünk, a háztartásban, a sportban, az élet szinte minden területén, ezek egy részét tudjuk kezelni, más részét nem.

Például évente mintegy 250 ezer háztartási baleset történik Magyarországon, ha nem is mindegyik súlyos. A kockázatok kezelésének talán legfontosabb módja a biztosítás

A MABISZ edukációs programsorozatában olyan programokat alakítottak ki, amelyek mentesek bármiféle értékesítési tevékenységtől, semmilyen konkrét termék vagy biztosító nem jelenik meg benne, és szórakoztató témák, kikapcsolódás, utazás állnak a középpontjában. Társadalmilag is hasznos témákat is feldolgoz, mint a balesetmegelőzés. Gyakorlati teendőket, kézzelfogható példákat mutat be a diákoknak, például mi a teendő, ha valakit síbaleset ér.

Sok halál elkerülhető lenne

Magyarországon mintegy 600 ember hal meg évente közlekedési balesetekben, aminek túlnyomó része, talán 90 százaléka is elkerülhető lenne, ha betartanák a sebességkorlátozásokat és a többi közlekedési szabályt. Mások rokkanttá válnak vagy hosszas kezelést igényelnek.

A MABISZ a Biztonság Hete rendezvénysorozat keretében látványos programokat szervez, amely a rendőrség, a katasztrófavédelem és más szervezetek kitelepülése révén tart bemutatókat különböző éles helyzetekről. “Biztosítsd be magad” címmel játékos online versenyeket is rendeznek a diákoknak – mondta el Ábrahám Zsolt (Case Solvers).

Megtörténnek az elképzelhetetlen dolgok

Erős kapcsolat van a digitális transzformáció és az oktatás között – mondta Kovács Péter, a Generali Biztosító stratégiai program- és projektvezetője. A jövő egyre gyorsabban változik, az információs társadalomban rengeteg információ áll rendelkezésünkre. Részben az internet, részben más kommunikációs eszközök segítségével ezek szétterjednek az egész társadalomban.

Kovács Péter (Generali) a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 konferenciáján. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

Az egyik gyors változás az urbanizáció, a digitalizáció pedig megkönnyíti az emberek városokba áramlását, például az álláskereső portálokon keresztül. A globalizációval is hasonló a helyzet, húsz éve például elképzelhetetlen lett volna, hogy Amerikából vagy Kínából rendeljünk árukat.

Virtuális cégek kora

Korábban nagyon eszközintenzív iparágak voltak a gazdaság húzóerői, ma van olyan, mint a szobakiadással foglalkozó Airbnb, amelynek egyáltalán nincsenek eszközök a könyveiben. Az ilyen cégek óriási kihívást jelentenek a hagyományos iparágak számára.

Egyes iparágakban, mint a brókercégek, az utazási irodák, korábban a szűkös információs csatornákból csináltak üzletet a cégek, ez mára már visszaszorulóban van. Az információs társadalomban egyre kisebb az a piac, ahol ezek a cégek még releváns ajánlattal tudnak előállni.

Nemcsak gépek, kultúra

A digitális transzformáció Kovács Péter szerint az ügyfeleknek jobb szolgáltatásokat, új termékeket, hatékonyságot, erősebb kapcsolatot jelent, a munkatársaknak vonzó és motiváló munkahelyet. Kurrens termék például a “cyber-biztosítás”, ami adatvesztés, online csalások ellen nyújt védelmet. A fiatalok Sziget-biztosítást is köthetnek.

“A digitális transzformáció főleg kulturális kérdés”, meg kell változtatni olyan magatartásokat, amelyekhez húsz éven keresztül szoktunk hozzá. Például a vásárlók egyre nagyobb mértékben a közösségi médiában vannak jelen, a biztosítási tanácsadók mégis sokáig a telefonkönyvből dolgoztak.

Lemaradtunk biztonságban

A hazai biztosítási piac a GDP 2,5 százaléka, a fejlett EU-s országokban ez 6,8 százalék. Az életbiztosítási és nyugdíjpénztári megtakarítások arányában még a többi visegrádi ország is jóval előbbre jár, mint mi – mondta Kovács. Ennek komoly következményei lehetnek az emberek létbiztonsága szempontjából. A pénzügyi tudatosság kritikus kérdés, a pénzügyi tudatosság nélkül a digitális transzformáció sem elég.

Stációk a bankrendszerben

“Lehet bankszámlát nyitni: 1949, OTP.

Fejlesztettünk internetbankot: 1998, IEB.

Mobilappon is elérhető a bank: 2006, OTP.”

Ezeket a fontosabb stációkat mutatta be a magyar bankrendszer ügyfélkezelésének fejlődésében Sebők Ádám Archibald, az MKB Bank üzletfejlesztési menedzsere. Ma mindenkinél vannak ilyen szolgáltatások, a mobilappok és internetbankok jobbá tételén rendszeresen fáradoznak a bankok, de mi lesz a következő lépés?

Sebők Ádám Archibald (MKB) a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 konferenciáján. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

Ha megkérdezik az ügyfeleket, hogy mire van szükségük, akkor mindenki mást mond. Ingyenes? Egyszerű? Olcsó? Testre szabható? Az igények változatosak, sokan nem is tudják konkrétan, mit szeretnének. Jobban felismerik az igényeket, ha egy már létező alkalmazást mutatnak nekik.

Tíz perc alatt kölcsönt

Korábban a személyi kölcsönökhöz szabadnapot kellett kivenni, 2-3 nap volt a folyamat, a hozzá szükséges számlanyitás pedig legalább egy-másfél óra. Ma 15-20 perc alatt lehet számlát nyitni és 10 perc alatt személyi kölcsönt kapni.

A bankválasztást már az is befolyásolja, hogy milyen értékelése van egy mobilalkalmazásnak az internetes áruházban. “Hármas alatti értékelésű app esetén már nem biztos, hogy azt a bankot fogják választani” – hangzott el. A bankok számára kihívás, hogy nemcsak banki szemmel kell megvizsgálni a szolgáltatásokat, hanem az ügyfelek szemével is. Tíz perc alatt kell annyi információt átadni, hogy döntést lehessen hozni.

(A konferenciáról szóló előző cikkünk: Hogyan tanuljunk olyan szakmákat, amelyek még nem is léteznek?)

Személyes pénzügyek A budapestieknek jóval drágább lesz az autózás - vidéken most jobban járnak az autósok
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:53
Nyílik az olló a budapesti és a vidéki KGFB-díjak között, de mindenhol érezhető a személyautósok számára a drágulás.
Személyes pénzügyek Nem akarja látni, mennyit kérnek egy lángosért egy budapesti strandon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:22
Tavalyhoz képest is megdöbbentő a drágulás.
Személyes pénzügyek Ha van még egy ingatlanja, olcsóbbá teheti a lakáshitelét is!
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 10:45
Bár a lakáshitel-felvételnél jellemzően kötelező 20 százalék saját erővel rendelkezni, abban az esetben erre nem feltétlenül van szükség, ha egy másik ingatlant pótfedezetként von be az igénylő, és az egyébként meglévő önrészt pedig magas, két számjegyű hozamot nyújtó állampapírba fekteti. Egy ilyen megoldással jelentősen csökkenthető a lakáshitel összköltsége. 
Személyes pénzügyek Otthonteremtési támogatást igényelne? A szakértő szerint kérjen segítséget a szakértőktől
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 11:21
Az otthonteremtési támogatások - Babaváró hitel, csok és falusi csok - igénylésének feltételei idén változtak, érdemes szakértő segítségét kérni a lehetőségek maximális kihasználása érdekében - hívta fel a figyelmet a Duna House ingatlanközvetítő az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.
Személyes pénzügyek Mégsem kedd éjfél az adóbevallás határideje - újabb közleményt adott ki a NAV
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 16:31
A hétfői határidőt először keddig tolták ki, de most még egy napot kaptak az adófizetők.
Személyes pénzügyek Babavárót szeretne? Itt vannak a bankok akciói!
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 08:04
Akár több mint négyhavi törlesztőrészletnek megfelelő összeget is adnak pluszban a bankok a babaváró hitelt igénylő ügyfeleknek, de így sincs tolongás a kamatmentes kölcsönért. A program indulása óta megtöbbszörözték az ajándékpénzt. Van, ahol már 200 ezer forintot ér egy hitelszerződés.
Személyes pénzügyek Felújítást tervez? Így spórolhat a hiteltörlesztőn!
Gergely Péter | 2023. május 21. 19:29
Az energiaárak növekedésével többen elhalasztják a lakásvásárlást, és döntenek a jelenlegi otthonuk felújítása mellett. A felújítás gondolata a költözni nem akarókban is felmerülhet, hiszen egy korszerű lakással komoly összeget lehet megfogni a rezsiköltségen. A jelenlegi kamatszintek mellett viszont a felújítók sincsenek könnyű helyzetben, ha a munkákat hitelből végeztetnék el.
Személyes pénzügyek Vigyázat, megint lopják a banki adatainkat!
Privátbankár.hu | 2023. május 19. 14:58
Bankbiztonsági szakemberként vagy banki alkalmazottként bemutatkozó bűnözők online vásárláshoz szükséges adatok megszerzésével próbálkozhatnak - közölte az OTP Bank pénteken az MTI-vel.
Személyes pénzügyek Csúnya meglepetés érheti a kamatstopos hiteleseket
Privátbankár.hu | 2023. május 19. 09:51
Közel kétszeresére is ugorhat a törlesztőrészlet - elmondjuk miért.
Személyes pénzügyek Óriási károkat okoznak maguknak a magyarok a készpénzzel - pedig szépen nőtt a vagyon
Privátbankár.hu | 2023. május 18. 12:41
Egy negyedév alatt közel 2200 milliárd forinttal nőtt a lakosság nettó pénzügyi vagyona. Régiós összehasonlításban a magyar háztartások kifejezetten pozitív képet mutatnak a pénzügyi vagyont tekintve. Hosszú idő után először csökkent a készpénzállomány - de ahhoz képest, mekkora az infáció, nagyon keveset. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG