4p

Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.

Negyedszer is próbára tehették pénzügyi ismereteiket a hazai gimnazisták a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny keretei között, ezúttal a 2024-es etapban. A Privátbankár által szervezett versenyre tavasszal hagyományosan a gimnazisták nevezhetnek be, míg ősszel a technikumok és a szakképző iskolák diákjaié a terep.

A több mint egy hónapon át zajló versenyben három forduló során alakult ki a végeredmény: az elsőben egy online kvíz segítségével mérhették össze a tudásukat a négyfős csapatok, amelyek közül a legjobban teljesítők bejutottak a második fordulóba, ahol a kvízkérdéseken felül már szóbeli fordulóban is szerepelhettek a diákok. Villámkérdések mellett egy-egy kifejtős kérdésre is választ adhattak a diákok online konferenciabeszélgetéseken, szakértő zsűri előtt.

A zsűri tagjai között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Államkincstár, a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Babylon Financial Group, a CIB Bank, a Fundamenta Lakáskassza, a Gránit Alapkezelő, az MBH Private Banking munkatársaival is találkozhattak a diákok, ahogy a verseny szakmai testületének vezetőjével, Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnökkel, a Corvinus Egyetem professzorával is. 

A második forduló legjobban teljesítő csapatai kerültek be az április 23-án, a Budapesti Gazdasági Egyetemen megrendezett országos döntőbe. Összesen 20 csapat vett részt a végső megmérettetésen, immár személyes részvétellel. Közülük a nap során 4 csapat jutott be a végső döntőbe, ahol a kifejtős kérdés mellett ábraelemzés is várt a csapatokra. A diákoknak élőben kellett prezentálniuk a Pénzügyminisztérium munkatársaival is kiegészült szakmai zsűri és versenytársaik előtt.

Milyen a gyanús befektetési ajánlat? Mit tehetnek a bolygóért a kispénzű fogyasztók? Mi az alulbiztosítottság és mit lehet tenni ellene? Miből lehet előteremteni egy lakás árát? 

Egyebek mellett ilyen kérdésekre is választ adtak a diákok. A rendkívül magas színvonalú döntő ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult, ahol a diákokat és a felkészítő pedagógusokat a verseny szakmai partnereinek képviselői mellett Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára, az esemény fővédnöke is köszöntötte. 

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára, a verseny fővédnöke. Képgaléria
Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára, a verseny fővédnöke.
Fotó: Bánkuti András

A verseny végeredménye, az első négy helyezett csapat:

1. Veni, Vidi, Vici - Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi
Csapattagok: Kállay Dániel, Végh Levente, Nagy Timur Milán, Zsiros Kitti
Felkészítő tanár: Balogh Andrea

A győztes csapat, a Veni, Vidi, Vici - Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi. Képgaléria
A győztes csapat, a Veni, Vidi, Vici - Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi.
Fotó: Bánkuti András

2. Men From The Sparrow's Night - Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kőszeg
Csapattagok: Páli Ádám, Csuka Dániel, Kovács Vencel, Juhász Botond
Felkészítő tanár: Kiss Zoltán

A második helyen végzett a Men From The Sparrow's Night - Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kőszeg. Képgaléria
A második helyen végzett a Men From The Sparrow's Night - Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kőszeg.
Fotó: Bánkuti András

3. Lehman Bros - II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest
Csapattagok: Kuti Péter, Csák Zsombor, Rammacher Ádám, Sipos Ábel
Felkészítő tanár: Osváth Emese

Harmadik helyezett lett a Lehman Bros - II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest. Képgaléria
Harmadik helyezett lett a Lehman Bros - II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest.
Fotó: Bánkuti András

4. Aranytallér - Óbudai Árpád Gimnázium - Budapest
Csapattagok: Parditka Márton, Dobricza Benedek, Lampert Bence, Thébesz Ágoston
Felkészítő tanár: Kozma Sándor

A negyedik helyezett az Aranytallér - Óbudai Árpád Gimnázium, Budapest. Képgaléria
A negyedik helyezett az Aranytallér - Óbudai Árpád Gimnázium, Budapest.
Fotó: Bánkuti András

A gimnáziumi versenyen idén több mint ezer diák és felkészítő tanár vett részt, a szakmai partnerek és a szervező Privátbankár jóvoltából számos értékes ajándékot is kiosztottak, egyebek mellett kétnapos szakmai program, ajándékutalványok, laptop is gazdára talált. A verseny összdíjazása meghaladta az egymillió forintot. A diákok mellett természetesen a felkészítő pedagógusok munkáját is jutalmazták a szervezők és támogatók, az ő szerepük ugyanis óriási abban, hogy a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi ismeretek széles körben terjedjenek a diákok körében - és persze azon is túl. A szervező Privátbankár célja ugyanis az, hogy gyakorlatias megközelítéssel, de mégis játékosan úgy adjon át elengedhetetlen pénzügyi ismereteket a diákoknak, hogy azok rajtuk keresztül eljussanak a családjaikhoz is.

A verseny végeredménye, a nyeremények és további információk a verseny hivatalos weboldalán, a diakforum.hu címen olvashatóak. Ősszel a technikumok és szakképző iskolák diákjai indulhatnak majd a versenyen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Fiatalok vs. idősek – így gondolkodnak a napi pénzügyekről
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 15:36
Az otthonról hozott példát még meghatározónak tartja, ám kevésbé adná azt tovább saját gyermekeinek az Y és a Z generáció. A baby boomerek mértékletesek, a fiatalok azonban már másképp gondolkodnak a pénzről: többet engednek meg maguknak, nyitottabbak az értéktálló befektetési formákra, és kevésbé szkeptikusak a hitelekkel.
Személyes pénzügyek Külföldön tőzsdézik, kriptózik? Figyeljen, mert a NAV is figyel
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 12:29
Sok országból kap adatokat az adóhatóság, a kriptügyletekre pedig kiemelt figyelmet fordítanak - nagy bajba kerülhet, aki nem vallja be minden jövedelmét.
Személyes pénzügyek Hogy nézne ki, ha az eredeti könyvből kitépnének egy lapot és azt árvereznék el?
Kenessei András | 2024. május 14. 17:34
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Hoppá! Most mélyen a valódi értéke alatt lehet hozzájutni egy múzeumi ritkasághoz
Kenessei András | 2024. május 12. 17:31
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén, most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Óriási roham indult: most mindenki ezt a kölcsönt akarja
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 12:03
Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma.
Személyes pénzügyek Az OTP-nél már él a kötelező, automatikus napi átutalási limit
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 11:08
Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak.
Személyes pénzügyek Döbbenetes számok: minden tizedik magyar felnőttet már sikerült átverni
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 09:48
A hazai felnőtt lakosság többsége, 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy interneten keresztül vagy bankok nevével visszaélve megpróbálták megkárosítani. Minden tizedik felnőttet sikerült is átverni.
Személyes pénzügyek Van valami, ami komoly előnyt jelenthet lakásvásárláskor, és nem kerül semmibe
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:18
Akár a készpénzes vevőket is be lehet így előzni.
Személyes pénzügyek Határtalan veszélyeket lát az MNB
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:04
Oda kell figyelni nyaralás közben is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG