<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.

Drasztikus hitelkereslet-visszaeséssel számolnak a bankok az előttünk álló fél évben – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Jelentésének banki várakozásokat feltérképező felméréséből. Mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelek esetében a bankok 90 százaléka visszaeséssel számol. Ez persze érthető annak fényében, hogy a harmadik negyedévben a lakáshitelek új kihelyezése összességében már 30 százalékkal, szeptemberben év/év alapon már közel 40 százalékkal esett vissza.

A megemelkedett kamatok miatt még óvatosabban érdemes hitelt választani. Fotó: DepositphotosA megemelkedett kamatok miatt még óvatosabban érdemes hitelt választani. Fotó: Depositphotos

A személyi kölcsönöknél Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője szerint a kihelyezési összegekben még nem látható úgy a lassulás, mint a szeptemberben éves alapon csaknem megfeleződő lakáshitel-folyósításban, de az év kilencedik hónapjában már itt is 15 százalékkal kevesebb kölcsönt folyósítottak a bankok, mint 2021 szeptemberében. A visszaesés a szakértő szerint az ügyletek darabszámában ugyanakkor hasonlatos lehet a lakáshitelekéhez, tekintve, hogy a növekvő infláció miatt a személyi hitelből finanszírozott beruházások drágulása az átlagos hitelösszeg megugrását vonta magával. A korábbi évek 1,5 milliós átlagösszegéhez képest a piaci konstrukciókban felvett személyi kölcsönök átlaga már meghaladta a 2 millió forintot, az új ügyleteknek tavasszal már 25 (egyes piaci szereplőknél akár 45) százalékát adó Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hiteleknél ráadásul az MNB már 4,1 millió forintos átlagos hitelösszeget mért a nyáron. Azaz lényegesen kevesebb ügylet valósul meg, igaz, magasabb összegről szólnak a szerződések.

Karácsonyi „akció”: nem emelnek kamatot a bankok

Az MNB szerint a következő hónapokban a hitelezési feltételek szigorodása, a kamatok további emelkedése várható mind a lakáshitelek, mind a személyi kölcsönök esetében. Miután a korábbi években a karácsony előtti hetek voltak a nyár végi szezon mellett a személyi kölcsönök esetében a legkomolyabb forgalmat produkáló hónapok, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője úgy véli, a következő hetekben a bankok még kivárnak az érdemi kamatemelésekkel a fogyasztási hitelek piacán, bár a korábbi években gyakori kamatakciók idén többségében elmaradnak majd. Gergely Péter szerint ezt a helyzetet a jelenlegi kamatszintek mellett most elsősorban nem arra érdemes kihasználni, hogy a karácsonyi ajándékokat finanszírozzunk hitelből. Ám azoknak, akik év végén, vagy a jövő év elején vágnának valamilyen komolyabb beruházásba, amelyhez amúgy is hitelfelvételben gondolkodtak volna, érdemes kihasználniuk a bankok karácsonyi ajándékát a megtartott kamatot és előrehozniuk a hitelfelvételt.

Közel 1 millió spórolható a jó választással

Emellett – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu hitelszakértője – továbbra is fontos a banki ajánlatok összehasonlítása. A bankoknál 3 millió forintot 5 évre jelenleg legjobb kondíciókkal a Cofidisnél lehet felvenni, itt a havi törlesztőrészlet 68 400 forint, ám ugyanez a kölcsön a BiztosDöntés.hu személyi kölcsön kalkulátorában szereplő banki ajánlatok között 83 400 forintos havi törlesztőrészlettel is elérhető. A legjobb ajánlat választásával az ügyfél 900 ezer forintot spórolhat meg a hitel teljes összegének visszafizetésekor, 4,1 milliót kell törlesztenie a bank felé, szemben a legrosszabb ajánlat 5 milliót meghaladó hitelköltségével.

Ha komolyabb beruházásra vennénk fel személyi kölcsönt, akkor az UniCredit Bank a legjobb megoldás. Itt 5 millió forintot 5 évre jelenleg 14,41 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) mellett tud felvenni egy átlagfizetéssel bíró ügyfél, a havi törlesztőrészlet alig haladja meg a 115 ezer forintot.

A hitelezhetőség határán a legrosszabb ajánlatok

Ugyanez az 5 milliós kölcsön ugyanakkor 20,26 százalékos THM szinten is szerepel más bank ajánlatában – a teljes hitelköltségben itt is 900 ezer forint körüli különbséget mutat a statisztika. Ekkor viszont a havi törlesztőrészlet már közelíti a hitelezhetőség határát: a KSH adatai szerint a magyar emberek fele kevesebb mint 272 200 forintot visz haza havonta (kedvezmények nélkül számolt medián nettó átlagkereset), ennek 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre. Azaz az emberek fele a legrosszabb személyi kölcsön ajánlatot elfogadva a havi keresetének 47 százalékát, 128 ezer forintot kénytelen hitelfelvételre fordítani.

A gazdagnak a hiteltörlesztés se fáj annyira

Akinek jobban megy, annak ugyanakkor a hitel is édesebb. Havi nettó 600 ezer forintos jövedelem mellett a Magyar Bankholding tagjainál, az MKB-nál és a Takarékbanknál még 10 százalék alatti kamaton lehet 5 millió forintos személyi hitelt felvenni (THM 10,75%). Ez 107 ezer forint alatt maradó törlesztőrészletet jelent az amúgy is módosabb adósnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
Személyes pénzügyek Akár a foglalót is elbukhatja, aki így vásárol lakást
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:50
Előzetesen ellenőrizni kell, mennyi hitelt kaphatunk.
Személyes pénzügyek Nagy harc indult a megtakarítók kegyeiért - most egy biztosító szállt a ringbe
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 10:17
Az elszálló infláció miatt kétszámjegyű hozamot kell ígérnie annak, aki a befektetők pénzére hajt. Az állampapírok jelenleg a 3-6 éves konstrukcióiknál kínálnak ilyet induláskor, rövidebb lekötésekre banki betétnél is találni már 12 százalékos kamatajánlatot. Most pedig egy biztosító rukkolt elő öt év alatt 50 százalékos hozamot garantáló lehetőséggel – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Továbbra sincs jó hírünk az eurót venni szándékozóknak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:34
A forint nem akar erősödni, hétfő reggel is a 407-es szint közelében cserélt gazdát a hazai bankközi devizapiacon, valamennyivel a pénteki záróértéke alatt.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2022 ősz, 2. forduló 5. nap
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megyei és budapesti csapatoknak!
Személyes pénzügyek Újabb megyékből vannak meg a továbbjutók a pénzügyi diákversenyen
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:03
Nehéz helyzetbe került a zsűri a Legyél Te Is Pénzügyi Junior Klasszis megyei fordulójának harmadik napján, mert nagyon szoros mezőnyt alkottak a Pest megyei, a Tolnát képviselő, a hevesi és a nógrádi csapatok. Végül a jók közül a legjobbak jutottak tovább a december 8-i, országos döntőbe. A megyei elődöntők még november 22-ig folytatódnak.
Személyes pénzügyek Itt a nagy dobás a bankbetéteknél - mi lesz erre a nagybankok válasza?
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 16:04
Megtört a jég, megjelent a betéti piacon az első olyan ajánlat, amelyik már lekötés nélkül is magas, 9 százalékos kamatot kínál. Ráadásul ezzel egyszerre 2 éves lekötésre már 12 százalékos éves kamatot ad ugyanez a pénzintézet. Most már a nagybankokon a sor, hogy melyikük áll elő először ehhez hasonló ajánlattal - írja a Bank360.hu.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG