TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Stabilitás Pénztárszövetség előzetes becslése szerint 350-400 milliárd forint összegű vagyon maradhat a magánnyugdíj kasszákban, a pénztártagokat várhatóan 4-8 pénztár viszi tovább
A Stabilitás Pénztárszövetség előzetes becslése szerint 350-400 milliárd forint összegű vagyon maradhat a magánnyugdíj kasszákban, a pénztártagokat várhatóan 4-8 pénztár viszi tovább.

A magán-nyugdíjpénztári tagok a pénztári portfóliótól függően 1,25 és 6,26 százalék közötti pozitív reálhozamot értek el 2010-ben, a 4,7 százalékos inflációval összevetve. Ezt jelentették be a Stabilitás Pénztárszövetség vezetői szerdán Budapesten sajtótájékoztatón - adta hírül az MTI.

Bába Julianna, a pénztárszövetség elnöke sikerként értékelte a magánnyugdíjpénztárak mellett voksolók több mint 102 ezres számát, és gratulált a maradók bátor döntéséhez, majd kifejtette: továbbra is bíznak az Alkotmánybíróságban (Ab), hiszen egyértelműen van olyan jogi alap, ami alapján a taláros testület részben vagy egészben hatályon kívül tudja helyezni a vonatkozó törvényeket. Úgy vélekedett, Magyarország nem engedheti meg, hogy egyes állampolgárok döntésük miatt másodrendű polgárokká váljanak.

A 18 magánnyugdíjpénztár fedezeti tartalékának összesített értéke 2010 végén 3.036,1 milliárd forintot tett ki, 25,6 százalékkal nőtt egy év alatt a pénztárszövetség adatai szerint. A pénztárak által kezelt portfóliókban továbbra is a hazai eszközök vannak túlsúlyban. A klasszikus pénztári portfóliók vagyonnal súlyozott átlaghozama 5,95, a kiegyensúlyozottaké 8,62, a növekedésieké 10,96 százalék volt 2009. december 31. és 2010. december 31. között a pénztárszövetség gyorsjelentése szerint.

A Stabilitás Pénztárszövetség előzetes számításai alapján a magán-nyugdíjpénztári portfóliók működésük intervallumában pozitív reálhozamot értek el, a teljes pénztári tagság 70 százaléka reálhozamra jogosult. A 3,1 millió tagból a szervezet becslése szerint 2,3-2,5 millióan számíthatnak kisebb-nagyobb mértékű pozitív reálhozamra, ennek pontos mértéke az egyéni számlától függ. Negatív reálhozamra főként azoknak kell felkészülniük, akik a gazdasági válságot megelőző időszakban (2006 és 2008 között) váltak pénztártaggá, náluk ugyanis még nem tudták a kasszák maradéktalanul ledolgozni a pénzügyi válság miatt elszenvedett veszteséget.

Juhász Istvánné főtitkár hangsúlyozta: a kasszák is abban érdekeltek, hogy a vagyon átadását a jogszabályoknak megfelelően végezzék el. A menetrend szerint az ONYF a beérkezett nyilatkozatokat legkésőbb március 1-jéig elküldi a magánnyugdíjpénztáraknak, amelyeknek 45 napon belül meg kell állapítaniuk a visszalépő tagok számát, és ütemtervet kell készíteniük a visszaléptetés végrehajtására. A pénztárak várhatóan ki fogják használni a 45 napot, mert a kasszáknak rengeteg - egyes pénztárak esetében több százezer - tagra kell számításokat elvégezniük.

A főtitkár a következő időszak teendői közül felhívta a figyelmet arra: a pénztártagoknak február 28-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy a nekik járó tagdíjkiegészítést, illetve reálhozamot hová kérik. Akik ezt elmulasztják, azokat a pénztáraknak márciusban emlékeztetniük kell erre. Ha valaki nem válaszol, a lakcímére elküldik a pénzt, s ha onnan visszaérkezik, át kell utalni a tb-be.

A pénztár vezetői a kérdésekre válaszolva elmondták: ha egy pénztár végelszámolással megszűnik, a pénztártagok eldönthetik, hová lépnek át; ha a felszámoló levelére nem válaszolnak, számlájuk egyenlegét az állami nyugdíjrendszerbe utalják át.

A vagyonátadással kapcsolatos, valamint a postai, készpénzes átutalások költségeit lehet levonni a tagoknak járó pénzből, ennek összege az adott összeg nagyságától függ. A pénztári költségeket egyébként a meglévő működési, likviditási tartalékból lehet fedezni, s ha az kimerült, akkor havonta 265 forintot lehet levonni a tagok hozamából.

A működési költséghányad 4,5-ről 0,9 százalékra csökkentése - ami kevesebb a PSZÁF által két hónapja publikált mértéknél is - súlyosan érinti a kasszákat, különösen, hogy a költségekben jelentős részt képvisel a felügyeleti díj és a garanciadíj, 2-3 százalékos mértékkel azonban működőképesek tudnának maradni - hangzott el a tájékoztatón.

A reklámköltségek összegét firtató kérdésre Bába Julianna emlékeztetett: egy kampányuk volt, azt is októberben indították, amikor még arról volt szó, hogy hosszabb idő lesz a nyilatkozatok megtételére. Kijelentette: nem közpénzekről van szó, nem a tagi megtakarításokból, hanem az elkülönített működési tartalékból fedezték a költségeket, amiről a tagokkal kell elszámolniuk. Megjegyezte: a kampány töredékébe került, mint a miniszterelnök és az ONYF által hárommillió példányban a pénztártagoknak elküldött levelek.

Arra kérdésre, hogy az elhunyt pénztártagok pénzével mi történik, azt válaszolta az elnök, hogy ha valaki a felhalmozás időszakában hunyt el, és a kedvezményezetti nyilatkozat január 31-ig beérkezett a kasszához, a kedvezményezettet illeti a megtakarítás. Hozzátette: ezzel kapcsolatban már volt megkeresés.

A pénztárszövetség elnöke szerint több joghézag is van a szabályozásban, ezek között említette a külföldi állampolgárok nyilatkozatának leadását, amiről nem rendelkezik a jogszabály; a magyar nyugdíjkasszáknak több ezer külföldi állampolgár tagja.

Arra az állításra, hogy a rosszul nyilvántartott adatok miatt tömegesen fordulhat elő, hogy a tagok nehezen jutnak hozzá a reálhozamukhoz, azt válaszolta: ez akkor fordulhat elő, ha valaki rosszul adta meg a lakcímét vagy nem nyilatkozik arról, hová utalják a pénzt - derül ki az MTI közleményéből.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél