6p

Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.

Repülőrajtot vett az idén a személyi kölcsönök piaca: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az év első két hónapjában több mint 105 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket az ügyfelek és a bankok, ami közel 62 százalékos ugrás az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Különösen figyelemre méltó emellett, hogy ezzel az aktivitással még a 2020 elején – tehát közvetlenül a koronavírus-járvány első hulláma előtt – látható keresletet is sikerült túlszárnyalni.

Melyiket válasszuk?
Melyiket válasszuk?
Fotó: Depositphotos

A szerződések számánál szintén jelentős ugrást mért a tavalyi év első két hónapjához képest az MNB: idén február végéig közel 43 ezer háztartás döntött úgy, hogy él a kölcsönfelvétel eszközével, holott egy évvel korábban még alig valamivel több mint 31,5 ezer új szerződésnél járt a piac. Itt ugyanakkor már nem lehet új rekordokról beszélni, hiszen 2019 és 2020 elején még több mint 45 ezer ügyfél gondolta úgy, hogy személyi kölcsön segítségével valósítja meg a céljait. Annak nyomán ugyanakkor, hogy az új szerződések volumene jóval gyorsabban nőtt a számuknál, az egy szerződésre jutó átlagos összeg is érezhető mértékben emelkedett: miközben 2023 első két hónapjában kevéssel 2 millió forint körül mozgott, idén már alulról nyaldosta a 2,5 milliót.

Egyre dagad a portfólió

A stabil, illetve erősödő kereslet nyomán a háztartások személyihitel-portfóliója is szépen gyarapszik: a jegybank adatai szerint februárban már 1363 milliárd forint közelében járt az állomány, amire korábban még nem volt példa. Az éves állománynövekedés valamivel nyolc százalék feletti üteme ugyanakkor nem tekinthető túlzottan acélosnak, ám ha figyelembe vesszük, hogy a teljes lakossági hitelportfólió nem egészen 3,5 százalékkal tudott bővülni a február végéig tartó egy év alatt, már egyáltalán nem rossz ez az eredmény. Utóbbiak nyomán a személyi kölcsönök súlya is lassan, de biztosan emelkedik a háztartások hitelállományán belül: februárban már 13,4 százaléknál járt, így a lakáscélú hitelek és a babaváró kölcsön után a harmadik legfontosabb konstrukciónak számítanak a lakossági palettán.

Nem kapkodnak a kamatcsökkentéssel, de azért már megmozdult valami.

A személyi kölcsönök MNB által kalkulált, szerződésekben szereplő, éves, átlagos kamatlába 2023 májusában ért sokéves csúcsára, kicsivel meghaladva a 19 százalékot. Azóta meglehetősen lassú csökkenés vette kezdetét, ám a hitelintézetek a jelek szerint nem kapkodnak a kondíciók lazításával: idén februárra 18,11 százalékos átlagos rátát mutatott ki az MNB, ami nem egészen fél százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Persze a kamatok vizsgálatánál érdemes figyelembe venni azt is, hogy az új szerződések összetétele némileg tudja befolyásolni a végül közzétett érték alakulását: a kisebb összegű, alacsonyabb kimutatható jövedelem mellett felvett hitelek ugyanis jóval drágábbak, mint a többmilliós összegűek. Ezzel együtt a kondíciós listákban még a bankok szempontjából legjobb ügyfelek is stabilan két számjegyű éves kamat mellett kínált konstrukciókkal szembesülnek. Ezzel együtt nem lehet azt mondani, hogy ne lenne erős verseny a piacon: márciusban már több piaci szereplő is vágott a kamatokon – igaz, azért még akadt példa szigorításra is.

Emelték a tétet, és nőtt a választék

Akciós ajánlatokban sem dúskálhatnak manapság a személyi kölcsön felvételét tervező ügyfelek: kamatkedvezményt persze sok helyen és több módon is el lehet érni, de úgy tűnik, egyelőre inkább a termékpaletta színesebbé tételére koncentrálnak a piaci szereplők.

Ami az utóbbit illeti, az elmúlt időszakban több pénzintézet is az elérhető hitelösszeg megemeléséről döntött. Az egyik ilyen a CIB Bank, amelynél február óta már akár 15 milliós hitelben is gondolkodhatnak a feltételeknek megfelelő ügyfelek, de 12 milliós kölcsön elérhető már az Ersténél (Most Extra néven) és az UniCredit Banknál (Fix Kamat) is: utóbbihoz egyébként most éppen akció is kapcsolódik, a meghatározott feltételek teljesülésekor akár 80 ezer forint jóváírást is kaphatnak az ügyfelek.

A másik figyelemre méltó tendencia, hogy több pénzintézet is a kínálatban tart konkrét felhasználási célhoz kapcsolódó konstrukciókat, amelyekhez többnyire bizonyos kedvezmények is társulnak: az UniCreditnél például kifejezetten felújításra és zöld célok megvalósítására is igényelhetnek személyi kölcsönt az ügyfelek, a K&H-nál pedig létezik autó- és lakásvásárlásra, de hitelkiváltásra használható konstrukció is. A MagNet Bank közben folyósítási díj nélkül kínálja a beszédes nevű Zöld személyi kölcsönét.

Közben új termékek is előfordulnak a piacon: az Erste Bank néhány hónapja vezette be a Rögtön Kölcsön névre keresztelt konstrukciót, amelynek lényege, hogy a pénzintézet informatikai rendszere által hitelképesnek minősített saját ügyfelek néhány másodperc alatt juthatnak akár 450 ezer forint szabadon felhasználható hitelhez a George online platformon keresztül. Az MBH Bank pedig – egyelőre visszavonásig, de legkésőbb május végéig – halasztott törlesztést biztosító változatot tett elérhetővé bizonyos konstrukcióinál MBH Időnyerő Személyi Kölcsön néven, amelynek lényege, hogy a hitel első és minden további törlesztőrészletének befizetése az eredeti esedékességhez képest 3 hónappal később szükséges. (Fontos ugyanakkor, hogy ez a konstrukció egyes esetekben – például teljesen online igénylésnél – nem választható.)

Marad az erős kereslet, és lejjebb csúszhatnak a kamatok

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője szerint az előttünk álló időszakban is fennmaradhat az erős kereslet a személyi kölcsönök piacán. „Az utóbbi hónapok adatai alapján látszik, hogy emelkedni kezdett az átlagos szerződéses összeg a személyi kölcsönöknél, ami részben az infláció hatásával is magyarázható. A keresletnek – illetve az új szerződések összegének – jót tehet az otthonfelújítási program újraélesztése is, hiszen a kedvezményezetti körön belül sokan lehetnek olyanok, akik a támogatott célokon túl egyéb felújítási munkálatokat is elvégeznek majd” – vélekedett a szakértő.

Gergely Péter szerint emellett számítani lehet arra, hogy a további jegybanki kamatcsökkentésekkel párhuzamosan a személyi kölcsönök árazása is vonzóbbá válik majd, főleg, ha a kereslet a továbbiakban is a mostanihoz hasonlóan erős marad.

A személyi kölcsönök iránti kereslet kapcsán persze nem szabad megfeledkezni az online igénylések rohamos terjedéséről sem: utóbbi ugyanis egy adott ügyfélkörnek rendkívüli módon leegyszerűsíti, felgyorsítja és személytelenné teszi az igénylési folyamatot, ami az esetlegesen még hezitáló ügyfelek egy részét is cselekvésre (vagyis hitelfelvételre) ösztönzi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Fiatalok vs. idősek – így gondolkodnak a napi pénzügyekről
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 15:36
Az otthonról hozott példát még meghatározónak tartja, ám kevésbé adná azt tovább saját gyermekeinek az Y és a Z generáció. A baby boomerek mértékletesek, a fiatalok azonban már másképp gondolkodnak a pénzről: többet engednek meg maguknak, nyitottabbak az értéktálló befektetési formákra, és kevésbé szkeptikusak a hitelekkel.
Személyes pénzügyek Külföldön tőzsdézik, kriptózik? Figyeljen, mert a NAV is figyel
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 12:29
Sok országból kap adatokat az adóhatóság, a kriptügyletekre pedig kiemelt figyelmet fordítanak - nagy bajba kerülhet, aki nem vallja be minden jövedelmét.
Személyes pénzügyek Hogy nézne ki, ha az eredeti könyvből kitépnének egy lapot és azt árvereznék el?
Kenessei András | 2024. május 14. 17:34
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Hoppá! Most mélyen a valódi értéke alatt lehet hozzájutni egy múzeumi ritkasághoz
Kenessei András | 2024. május 12. 17:31
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén, most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Óriási roham indult: most mindenki ezt a kölcsönt akarja
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 12:03
Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma.
Személyes pénzügyek Az OTP-nél már él a kötelező, automatikus napi átutalási limit
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 11:08
Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak.
Személyes pénzügyek Döbbenetes számok: minden tizedik magyar felnőttet már sikerült átverni
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 09:48
A hazai felnőtt lakosság többsége, 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy interneten keresztül vagy bankok nevével visszaélve megpróbálták megkárosítani. Minden tizedik felnőttet sikerült is átverni.
Személyes pénzügyek Van valami, ami komoly előnyt jelenthet lakásvásárláskor, és nem kerül semmibe
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:18
Akár a készpénzes vevőket is be lehet így előzni.
Személyes pénzügyek Határtalan veszélyeket lát az MNB
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:04
Oda kell figyelni nyaralás közben is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG