5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Négy hónap leforgása alatt közel 230 milliárd forint értékben kötöttek új személyihitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami azt jelenti, hogy éves összevetésben több mint a másfélszeresére nőtt a piac. Közben szépen emelkedik az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is. Ha a mostani trend kitart, 2024. újabb csúcsév lehet a személyi hitelek piacán.

Egyre nagyobb lendületet vesz a személyi kölcsönök piaca: áprilisban több mint 68 milliárd forint értékben születtek új szerződések, amelyre eddig még nem akadt példa – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint a negyedik hónapban már csaknem 26200 új személyihitel-szerződést kötöttek a háztartások, amire szintén nagyon régen nem akadt példa. (Itt egyébként 2019 májusa hozta az eddigi rekordot, akkor egyetlen hónap leforgása alatt több mint 30400 személyi kölcsönt szórtak ki a bankok.)

Hónapról hónapra nő a kereslet

Az első négy hónap adatait vizsgálva szintén igen meggyőzőek az MNB adatai: az ekkor kötött, 229,9 milliárd forintnyi új szerződés jóval több mint a másfélszerese az egy évvel korábbi 148,3 milliárdnak. A szerződések számánál szintén igen erőteljes, bő 30 százalékos növekedést mért az első négy hónapra az MNB: így április végéig már közel 91300 új hitelt vettek fel a háztartások. Miután pedig a szerződések száma lassabban emelkedett az összegüknél, az egy hitelre jutó átlagos összeg is jelentősen megugrott: a tavalyi, első négy havi 2,12 millió forintról 2,5 millió fölé emelkedett.

„A személyi kölcsönöknél különösen figyelemre méltó, hogy tavaly december óta folyamatosan emelkedik – és áprilisban rekordot is döntött – az új szerződések összege, ami arra utal, hogy az év hátralévő részében is intenzív keresletre lehet számítani” – nyilatkozta lapunknak Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Hozzátette: a stabil kereslethez változatlanul hozzájárul, hogy a pénzügyi szolgáltatók jelentős részénél már teljesen online is megoldható az igénylési folyamat, miközben az utóbbi években az igényelhető hitelösszegeket is jelentősen megemelték a bankok.

A pénzügyi szolgáltatók jelentős részénél már teljesen online is megoldható az igénylési folyamat
A pénzügyi szolgáltatók jelentős részénél már teljesen online is megoldható az igénylési folyamat
Fotó: Depositphotos

Gergely Péter szerint az is jót tesz a piacnak, hogy ha lassan is, de csökkennek a kamatok a személyi kölcsönöknél – bár az egy számjegyű kamatok visszatértére még várni kell.

A szakértő szerint a támogatott lakossági hitelkonstrukciók megjelenése szintén pozitívan hathat a keresletre, hiszen új lakás vásárlásánál – vagy éppen egy felújításnál – nagyon gyakori, hogy a kapcsolódó beruházásokat (például a bútorvásárlást, vagy az építőanyag-beszerzést) is hitelből finanszírozzák a háztartások.

Döntögeti a rekordokat az állomány

Ha pedig a kereslet a mostani szinten stabilizálódik, vagy tovább nő, akkor az idei év egészében új kihelyezési rekord is jöhet a személyi kölcsönöknél: a konstrukció történetében 2019. volt a legerősebb év, akkor közel 560 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a bankok, amit az első négy hónap adatait látva egyáltalán nem lehetetlen túlszárnyalni.

A kihelyezések mellett egyébként a portfólió méreténél is folyamatosan dőlnek a rekordok a személyi kölcsönöknél. Az MNB adatai szerint április végén már 1400 milliárd forint közelében járt az állomány, nagyjából 9,5 százalékkal magasabban, mint egy évvel korábban. Ennek nyomán a személyi kölcsönök súlya is tovább emelkedett a lakossági hitelportfólióban: a 2023 áprilisában mért 12,9-ről az idei negyedik hónapra 13,5 százalékra ugrott.

Változatlanul jövedelem és a hitelösszeg számít leginkább

személyi hitelek árazási módján nem változtattak az utóbbi időben a bankok, vagyis a hitel felvételére készülő ügyfelek akkor bízhatnak alacsonyabb kamatban, ha minél magasabb a jövedelmük, és az igényelt összeg is. Ezzel együtt egyedi akciós ajánlatok is előfordulnak a hitelintézeteknél.

A CIB Bank induló költségek – hitelbírálati és folyósítási díj – nélkül kínálja a teljesen online is igényelhető személyi kölcsönét, amelynél a 15 millió forintos, igényelhető hitelösszeg változatlanul a legmagasabb a piacon.

Az Erste Bank a Most Extra Személyi Kölcsönét 400 ezres jövedelemnél 13,49 százalékos kamattal kínálja, ha a hitelösszeg legalább 8 millió forint. Ha csak 300 ezres jövedelmet tud igazolni az igénylő, akkor ugyanekkora hitelösszegnél az éves kamat 13,99 százelék. A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelnél ugyanehhez a 13,99 százalékos kamathoz, ugyancsak 8 millió forint igénylésekor elegendő a 250 ezres jövedelem is.

A MagNet Banknál – ahol egyébként a maximálisan igényelhető hitelösszeg 12 millió forint – a hitel összegén és a jövedelem nagyságán túl az aktív számlahasználattal is elérhet kamatkedvezményeket az igénylő. A MagNet termékénél egyedi elem az évi 1 százalékos mértékű, „civil” kamatkedvezmény: ennek feltétele, hogy az igénylő 12 hónapnál nem régebbi bankszámla-kivonattal igazolja, hogy legalább egyszer valamely civil szervezetet támogatott, vagy igazolni tudja, hogy valamelyik civil szervezet munkavállalója.

Az MBH Bank Extra Plus nevű konstrukciójánál 11,99 százalék az éves kamat, ha az igényelt kölcsönösszeg eléri az ötmillió forintot, az adós nettó havi jövedelme pedig legalább 400 ezer forint, és az a banknál vezetett számlára érkezik.

Az UniCredit Bank jóváírási akciót is érvényben tart: ennek lényege, hogy ha az ügyfél július végéig online igényel és köt Fix Kamat személyi kölcsön szerződést, és legalább 1,5 millió forintot folyósít a bank, 30 ezer forintos jóváírást kap. Ezen felül, ha legalább 3 millió forintnyi hitelösszeget igényel – és ezt folyósítják is –, akkor a bank egy havi törlesztőrészletet visszatérít legfeljebb 50 ezer forint értékben. A két akció pedig összevonható, így az igénylő akár 80 ezer forintos jóváírást is kaphat, ha megfelel a meghatározott feltételeknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Gondolta volna? Egyre kevesebbet bizonytalankodnak a magyarok a pénzügyekben
Elek Lenke | 2024. július 23. 13:35
Bár a közhiedelem szerint a férfi a család feje, sok esetben a nők azok, akik gazdálkodnak a családi büdzsével, illetve akik hitelt vesznek fel a saját nevükre, lévén a gyes vagy gyed miatt kimutatható az állandó jövedelmük – ez is elhangzott a Provident keddi sajtótájékoztatóján, ahol egy nagyon fontos témáról, a magyarok pénzügyi helyzetéről, tudatosságáról, magabiztosságáról esett szó, településtípusokra és nemekre bontva.
Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG