TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője szerint most tényleg eljött az idejük a digitális megoldásoknak a céges számlaforgalomban.

Normál esetben az online számlázás nyár közepére időzített kiterjesztéséről kellene beszélnünk, de a mostani helyzet sok mindent felülír. Mi szól amellett, hogy mégis hatályban maradjon a július elsejei időpont?

– A vírus például szólhatna, hiszen a digitalizáció az egyetlen ma ismert megoldás arra, hogy működjön a gazdaság a személyes találkozások csökkentése ellenére. De a digitalizáció egyébként is sürgető, nem csak a vírus miatt. Képzeljék el, mennyi időbe és energiába kerül újra és újra rögzíteni az adatok sokaságát! Mennyivel egyszerűbb lenne, ha az elkészült számla azonnal digitális lenne, automatikusan eleget tenne a jogszabályoknak, és azon nyomban megérkezne a NAV-hoz, a vevőhöz, a könyvelőhöz, bárkihez, akinek ezzel dolga van. A számla ugyanebben a pillanatban összevezetődik a bankszámlákkal, vagyis akár automatikusan, akár jóváhagyás után el lehet indítani egy utalást, mindenféle egyéb adatrögzítés nélkül. Amikor pedig az utalás megérkezik – szintén abban a pillanatban, hiszen már ez is működik a bankoknál –, akkor az eladó számlája rögtön fizetettre állítódik. Ha pedig határidőig nem érkezik meg az utalás, automatikusan megy egy e-mail a vevőnek, hogy egyenlítse ki. Sci-fi-nek tűnik? Pedig nem az, ez működik. A Számlázz.hu a K&H-val és a MagNet Bankkal már működteti ezt. A többi bankot jogszabály kötelezi arra, hogy részt vegyenek ebben. Jelenleg a működő interfészeket várjuk tőlük.

Stygár László, Szolgáltatásfejlesztési vezető  Kép: Számlázz.huStygár László, Szolgáltatásfejlesztési vezető Kép: Számlázz.hu

Ehhez kellett a Magyar Nemzeti Bank által kiadott AISP-engedély. A Számlázz.hu az első és eddig az egyetlen online számlázó Magyarországon, amely megszerezte ezt. Miért jó ez az ügyfeleknek?

– Az Európai Unió célja a nyílt bankolás bevezetésével nemcsak az, hogy kinyissa a lehetőségeket a fintech szolgáltatók számára, hanem az is, hogy bezárja a biztonsági kockázatokat jelentő kiskapukat, mint amilyen például a screen scraping. Ennek a lényege, hogy az ügyfél a banki belépési adatait – a banki felhasználónevét és jelszavát, illetve ha egy adott tranzakcióhoz jóváhagyás szükséges, akkor az ehhez kapcsolódó sms-kódot is – kiadja egy harmadik félnek. Ezek veszélyt jelentenek az ügyfelekre nézve. Fontos, hogy Magyarországon a nyílt bankolás bevezetése óta – amennyiben az adott banknak létezik open API-ja – a screen scraping többé nem megtűrt. Márpedig itthon – papíron – ez minden banknál rendelkezésre áll. A mi esetünkben, az autokassza működése során – amikor összekötjük a bankszámlát a Számlázz.hu fiókjával – az adatokat a bank oldalán lehet megadni, a Számlázz.hu-hoz ez soha nem jut el, és ez így van rendjén. Az MNB által jóváhagyott AISP-engedélyünk a garancia arra, hogy adatok a lehető legnagyobb biztonságban vannak. Magyarországon jelenleg a legnagyobb biztonságban.

Ha már a NAV online számlázásról esett szó: mutatkozik a mobilról történő számlázásra vagy a mobilról történő számlanyomtatásra nagyobb igény?

– Ezekre is van megoldásunk: a MostSzámlázz mobilról használható számlázóprogram, gyakorlatilag a Számlázz.hu kistesója, de gyorsan cseperedik, és folyamatosan bővülnek a funkciói, illetve tudunk ajánlani mobilnyomtatót is azoknak az ügyfeleknek, akiknek erre lenne igényük.

Milyen szolgáltatások érhetőek el a Számlázz.hu rendszerében?

– A számlázáshoz kapcsolódó szolgáltatásokon túl – például a papíralapú és e-számla-kiállítás, bejövő számlák fogadása, kimenő és bejövő számlák archiválása, nyugtakiállítás, megbízott számlakibocsátás, tömeges számlázás – kényelmi szolgáltatásokat is nyújtunk. A számlák postai küldése és a bejövő számlák kezelése mellett ezek közé tartoznak az adminisztrációt segítő automatizmusok is: a számlaértesítőtől kezdve a fizetési felszólításon át az autokasszáig. Jelenleg 29 könyvelőprogrammal van adatkapcsolatunk, a legnagyobb szoftverekkel, összesen 9 darab, online az adatkapcsolat, vagyis az adatok szinkronizációja automatikusan megtörténik. De már a #free ingyenes szolgáltatáscsomagunkban is hozzáférhet a könyvelő az ügyfelének a fiókjához, így a közös munka sokkal gördülékenyebb lesz köztük. Emellett a Számlázz.hu felhőalapú könyvelőprogramot is tud ajánlani a könyvelőknek: ez a SMARTBooks, amely 21. századi megoldásokat kínál a szakmabelieknek. A katás vállalkozók pedig egy olyan komplex, digitális kata-asszisztenst kapnak, amellyel a katás adminisztráció gyakorlatilag teljesen automatizálható. Ez az autokata szolgáltatás, amely a Számlázz.hu-val együttműködtetve alkalmas bizonyos katás könyvelési feladatok ellátására. Számos webshophoz létezik továbbá integrációs modul, illetve a Számla Agent segítségével az ügyfelek saját rendszereiket is könnyen összekapcsolhatják a Számlázz.hu-val. Az online fizetés vagy az autokassza segítségével a webshopos adminisztráció is minimálisra csökkenhet. 

Mennyi ügyfelük van?

– Az ügyfeleink száma publikus, folyamatosan nyomon követhető a weboldalon: közel 200 ezer vállalkozás választott minket, ami közel 250 ezer regisztrált felhasználót jelent.

Ha már a járványhelyzettel kezdtük, zárjuk is azzal: hogyan alkalmazkodott cégként a Számlázz.hu a veszélyhelyzethez, milyen intézkedésekkel minimalizálják kollégáik körében a kockázatokat?

– Az első pillanattól kezdve otthonról dolgozunk, az otthoni munkavégzés eddig is megoldott volt. Ami nehézség, az a személyes kapcsolat hiánya, az emberek, a csapat, hogy nem látjuk, halljuk egymást, nincs ötletelés a kávéfőző mellett. De digitálisan igyekszünk ezeket pótolni: online sörözés, digitális darts, távreggelik és videokonferenciával közös tortázás. Emellett gondolnunk kellett az ügyfeleinkre is, ők is kollégák így-úgy. Ezért ingyenessé tettünk több olyan funkciót, amely a legmagasabb, #profi csomagban elérhető, viszont szerintünk most minden vállalkozónak nagy segítség lehet. Ilyen például a bejövő számlák fogadása: ez azt jelenti, hogy ha egy vállalkozó számára a Számlázz.hu rendszerén keresztül valaki számlát állított ki, akkor az megjelenik az ő fiókjában is a bejövő számlák között. Ezzel is az volt a célunk, hogy a személyes találkozásokat, a postára rohangálást csökkentsük ügyfeleink körében. A másik funkció, amit szintén a vírushelyzetre való tekintettel tettünk ingyenessé, az a könyvelői adatkapcsolat. Ez a könyvelő–vállalkozó közötti kommunikációt, munkafolyamatot segíti, mert a vállalkozónak nem kell a számlákkal szaladgálnia a könyvelőjéhez, azok – akár automatikusan – megjelennek a könyvelő rendszerében.

Sok órányi munka spórolható meg

Arról, hogy mi a jelentősége a PSD2 irányelv bevezetésének az online számlázás piacán, Kökény Rolandot, a K&H kkv-szegmens marketingvezetőjét kérdeztük. – Az online számlát szolgáltatók, mint arra a piacon látunk már példát is, az AISP licence megszerzése után jogosulttá válhatnak az ügyfél tranzakciós történetének lekérésére. Ennek segítségével nyomon tudják követni a ki nem egyenlített számlákat, és ezekre automatizmust tudnak építeni. Abban az esetben, ha PISP licencet is szerez egy szolgáltató, úgy a számlák kiegyenlítésében is szerepet tud vállalni, így az ügyfelek akár egy gombnyomásra kiegyenlíthetik számláikat – közölte megkeresésünkre.
Kökény Roland szerint mindez azért fontos, mert a nyílt bankolás komoly hatással lesz az életünkre, és a K&H minél előbb meg kívánja ragadni az új irányelvben rejlő lehetőségeket. A Számlázz.hu segítségével most kisvállalkozói és vállalati ügyfeleik számára tudnak olyan megoldást nyújtani, mellyel könnyebbé és gördülékenyebbé tehetik a mindennapjaikat.
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél