<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ma van a vadvilág nemzetközi napja.

Az idei dátum egyben kettős jubileum: ötven éve írták alá a veszélyeztetett vadállatok kereskedelméről szóló egyezményt, ennek emlékére pedig az ENSZ közgyűlése tíz éve nyilvánította kiemelt dátummá ezt a napot. A vadvilág napja minden évben egy-egy fő téma, idén például a vadvédelmi együttműködések köré szerveződik.

Ilyen együttműködés a Pilisi Parkerdő, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Budakeszi Vadaspark 2021-ben indított Vadmacska Fajmegőrzési Programja is, amelynek célja az 1974 óta védett, 2012 óta pedig fokozottan védett európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) kutatása, fennmaradása és védelme.

Mutatunk is egy gyönyörű példányt:

Vadmacska vadászaton. Persze lehet, hogy csak erősen figyel. Fotó: Budakeszi Vadaspark
Vadmacska vadászaton. Persze lehet, hogy csak erősen figyel. Fotó: Budakeszi Vadaspark

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleményéből megtudhatjuk azt is, hogy a „tisztavérű” vadmacska védelme, genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása "az erdei ökoszisztéma szabályozása és a biodiverzitás megőrzése érdekében is fontos". Az őshonos ragadozófajok – mint például a vadmacska – ugyanis fenntartják az élőhelyeken kialakult ökológiai egyensúlyt, és eltűnésük vagy populációjuk jelentős csökkenése komoly károkhoz vezethet.

A Budai- és Visegrádi-hegységben tizenegy kihelyezett vadkamera segítségével célzottan vizsgálják a vadmacskák előfordulását, a populációkat és a megfigyelhető hibridizációt.

A programhoz kapcsolódva egyébként május 20-án jótékonysági erdei futóversenyt és családi napot szervez a Budakeszi Vadaspark, a nevezési díjakból befolyó összeget pedig a Vadmacska Fajmegőrzési Program finanszírozására fordítják majd.

A két éve tartó felmérésből egyébként már kiderült, hogy a vadmacskák nagyon kedvelik a faanyagtermelésen kívüli, holtfában gazdag, változatos és háborítatlan erdei élőhelyeket. Magyarul: megköszönik, ha békén hagyjuk őket, és csak messziről gyönyörködünk bennük.

Tudomány-technika A mesterséges intelligencia szakértői nem értenek egyet a kritikákkal
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 18:29
Több mesterségesintelligencia-szakértő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy említették fejlesztési eredményeit az Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute) nyílt levelében, amelyben az aláírók az AI-hoz kötődő fejlesztések azonnali felfüggesztését követelték.
Tudomány-technika Fillérekből meg lehetne menteni az Amazonast - és a világot?
Litván Dániel | 2023. március 13. 19:21
Vajon mennyibe kerülne megállítani a világ esőerdőinek pusztulását? Megnézzük, mit mondanak a becslések.
Tudomány-technika Végre mosolyoghat Elon Musk, csúnya kudarcot vallott egy reménybeli riválisa
Privátbankár.hu | 2023. március 7. 09:49
Önmegsemmisítő parancsot kellett adni a rakétának, teljes kudarc volt a kísérlet.
Tudomány-technika Fontos FBI-bejelentés: tényleg egy laborból szivárgott ki a koronavírus
Privátbankár.hu | 2023. március 1. 13:16
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) értékelése szerint az a legvalószínűbb, hogy a koronavírus-világjárvány kórokozója, a SARS-CoV-2 egy laboratóriumi incidens miatt szabadult el a kínai Vuhanban - jelentette ki a Fox News amerikai hírcsatornának adott kedd esti interjúban Christopher Wray, az FBI igazgatója.
Tudomány-technika Kémballonok: sokkal nagyobb bajban van Amerika, mint hinnénk
Litván Dániel | 2023. február 14. 18:44
Mik repkednek Amerika egén, és miért? A dolog nem annyira rejtélyes, mint elsőre gondolnánk, viszont nagyon komoly fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára. Nagyító rovatunkban az Egyesült Államok légterében történt furcsa események magyarázatát keressük.
Tudomány-technika Nem akárhová szállított utánpótlást Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. február 11. 15:33
A szállító járművön nem volt legénység.
Tudomány-technika A hibrid autók sokkal jobban szennyeznek - trükközhetnek az adatokkal
Privátbankár.hu | 2023. február 8. 15:03
Egyes nagy autógyárak népszerű plug-in hibrid (PHEV) autói a való életben jobban szennyezik a környezetet, mint a gyártók által elvégzett tesztek alapján megadott adatok.
Tudomány-technika Zöldebb-e az elektromos autó a hagyományos társainál? – Talán Norvégiában
Tiszóczi Roland | 2023. január 22. 18:50
Az elektromos autók óriási előnye, hogy nem közvetlenül ott szennyeznek, ahol használják őket, azaz nem rontják annyira a városok levegőjét. Ha azonban a gyártás, a töltés és az elhasznált akkumulátorok feldolgozásának károsanyag-kibocsátását is számításba vesszük, úgy ismét a hagyományos autók felé billenhet a mérleg.
Tudomány-technika A Facebookkal fűtenek Dániában
Elek Lenke | 2023. január 21. 12:12
Különleges megoldást találtak ki Dániában arra, miként lehetne környezetbaráttá tenni a háztartások fűtését. A BBC videóriportja, amelyet számos külföldi média átvett, a harmadik legnagyobb dán városban, Odensében kialakított rendszert mutatja be.
Tudomány-technika Kiderült, mekkora a baj: ezer éve nem volt ilyen meleg Grönlandon
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 09:37
Több mint ezer éve nem volt ilyen meleg Grönlandon: a jégmagminták új vizsgálata szerint az északi sziget hőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal melegebb a 20. századi átlagnál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG