6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormányzat hivatalos pályázati e-ügyintézés felületen jelenleg közel 30 nyitott uniós pályázat található, amit a vállalkozások el tudnak érni. Ezek összértéke nagyságrendileg 400 milliárd forint. A Via Credit pályázati tanácsadó összefoglalta a teendőket és azokat a jellemző hibákat, amelyek egy uniós pályázatnál akár egy projekt teljes támogatási összegének elvesztésével is járhatnak.

Az első és talán legfontosabb teendő, hogy a pályázó képes legyen eligazodni az elérhető uniós források között. Az új pályázatokról szóló hírek, a Minisztériumok által közzétett, egyes felhívásokhoz tartozó módosítások, illetve a korábban támogatott projektek a hivatalos pályázati weboldalon jelennek meg. >>>

Gyakori problémák pályázatkészítési szakaszban

A legfontosabb a teljes körű tájékozódás, annak megállapítása, hogy a pályázó jogosult-e a pályázat benyújtására. A legfőbb hibák a pályázatírás során: a pályázó tájékozatlansága a felhívással kapcsolatban, valamint a nem megfelelés a jogosultsági feltételeknek.

A megvalósítási helyszínnek alkalmas kell lennie a projekt megvalósítására, a pályázónak köztartozás-mentesnek kell lennie, és rendezettek legyenek a munkaügyi körülményei.

Több pályázati felhívásban elő van írva VTSZ/TESZOR számok alapján, hogy milyen eszközöket, immateriális javakat lehet beszerezni egy-egy pályázat során, erre mindenképpen érdemes figyelni. A pályázati költségeket jellemzően 3 egymástól független árajánlattal kell alátámasztani. Az árajánlatokra szigorú formai követelmények vonatkoznak, melyeket be kell tartani, és olyan vállalkozásoktól kell őket beszerezni, akik jogosultak az adott eszközre árajánlatot adni, az eszköz kereskedelmi forgalmazásával, és/vagy gyártásával foglalkoznak.

Az egyik legnagyobb hibalehetőség a pályázati felhívásnak megfelelő költségvetés összeállítása, az esetlegesen előírt belső arányok be nem tartása.

A pályázat benyújtását követően a pályázónak mindenképp szükséges a cégszerűen aláírt nyilatkozatot postai úton megküldeni az irányító hatóság felé kivéve, ha a pályázó rendelkezik hitelesített elektronikus aláírással. Amennyiben a cégszerűen aláírt nyilatkozat határidőben nem érkezik be, a támogatási kérelmet elutasítják.

Problémák a hiánypótlási szakaszban

A pályázatok benyújtását követően általában lehetőség van hiánypótlásra. A hiánypótlás során többek között a pályázati felhívásban előírt, de a benyújtás során nem csatolt dokumentumokat, a nem megfelelő árajánlatok és az adatlapon a hibásan megadott vagy egymásnak ellentmondó adatok javítását szokták kérni. Azonban, csak az előírt hiányosságok pótolhatók, a költségvetés növelésére, új költségvetési tétel rögzítésére, a projekt témájának megváltoztatására nincs lehetőség.

Mi a helyzet a megvalósítási és elszámolási időszakkal?

A támogatási szerződések megkötését/támogatói okirat kiállítását követően, a projektek megvalósítása során derülnek ki olyan problémák, amelyek megakaszthatják a támogatás kifizetését.  Ilyen hibák, hiányosságok lehetnek például: a tulajdoni lapokon történő elírások, munkaszerződések- és munkaköri leírások hatályba lépésének dátumai, munkaköri leírások tartalma, esetlegesen hiányzó aláírások stb.

Jellemzően elkövetett hibák, hiányosságok, hogy a kedvezményezett nem tudja igazolni az ajánlatkérések menetét, a piaci ár alátámasztására vonatkozó árajánlatok minimum számát, szolgáltatás/eszköz megrendelése esetén nem rendelkezik írásos megrendelővel vagy szerződéssel, teljesítést követően: teljesítésigazolással, szállítólevéllel, átadás-átvételi jegyzőkönyvvel stb.

A pénzügyi tranzakciók igazolása szempontjából nem elegendő az internetbankból letöltött átutalás igazolások felmutatása, számlatörténet- és tranzakció-részletező kinyomtatása, a bankszámlakivonatokra (vagy annak hiányában banki igazolásra, mely költségráfordítással jár) van szükség.

Gyakran az elszámolások összeállításánál derül ki, hogy az eredetileg betervezett költségek (elsősorban munkabér és járulék) túl magasak, és a kedvezményezett nem tud annyi munkavállalót elszámolni, mint amennyit eredetileg eltervezett, így jobb esetben költségátcsoportosítást kezdeményezhet, rosszabb esetben a fennmaradó támogatástól eleshet. Ezért fontos már a pályázat előkészítésekor a költségek alapos, jól átgondolt megtervezése, valamint javasolt felmérni a projekt megvalósításához szükséges munkaerőigényt, kiszámolva azt, hogy az adott munkavállaló munkaidejének hány százalékát tudja majd a projektre fordítani.

A kedvezményezettek sokszor nem ellenőrzik a munkavállalóik adataiban bekövetkezett változásokat (pl. lakcímkártya változás), melyből a munkabérek elszámolásánál probléma adódhat (pl.: A projekt megvalósítása során 10 fő munkavállalót számoltak el, akik a projekt indulásakor az adott településen vannak bejelentkezve, azonban valami oknál fogva időközben az egyik fő a szomszéd településre átjelentkezik, függetlenül attól, hogy továbbra is a projekt megvalósításának településén él. Ha egy esetleges ellenőrzés során igazolni szükséges a munkavállalók lakcímét a kedvezményezett kellemetlen helyzetbe kerülhet az elmulasztott adatváltozásból adódóan).

Számos esetben nem megfelelő a kedvezményezettek honlapján megjelenő projektet érintő információk frissítése, nem megfelelő a fotódokumentáció (rossz-, alacsony felbontású képek rossz fényviszonyokkal, kevés fénykép készül a munkafolyamatokról, nincs megfelelően dokumentálva a tevékenység). Kötelező logóhasználat sok esetben nem megfelelő, torzítva kerül elhelyezésre (például méretarány módosításból, átméretezésből adódóan).

Kedvezményezettől ugyan független, és felhívásonként, konstrukciónként változhat, de az ügyintézés menete (támogatói oldalon) egy-egy változás bejelentés vagy támogatási szerződésmódosítás esetében jelentős, akár több mint 30 napot is igénybe vehet, mely egy kapcsolódó kölcsönszerződés ügyintézésekor, eszközbeszerzés esetén (pl. amikor a szállítási idő több hónapos és a projekt fizikai befejezéséhez közeli) akadályozhatja a projekt megvalósítását, ezért is fontos a megfelelő előkészítés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Uniós pályázatok Perényi ment, Ágostházy jött: egy kézbe került az uniós pénzek elköltésének felügyelete
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 06:49
Perényi Sigismund Petert felmentette Orbán Viktor -  az államtitkárság után a Partnerségi Megállapodás monitoring bizottságának vezetését is átvette tőle  Ágostházy Szabolcs.
Uniós pályázatok Öt újabb cég kapott ma 1,2 milliárd forint innovációs támogatást
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 14:51
A mostani időszakban megvalósuló beruházások kiemelten fontosak, hiszen munkahelyeket teremtenek, és egyben a válság utáni időszak növekedését is jelentik – erről beszélt Varga Mihály a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) nyertes vállalkozások támogatási szerződésének ünnepélyes aláírásán, amelyen öt cég kapott mintegy 1,2 milliárd forintnyi támogatást. A 128 milliárd keretösszegű, a vállalatok kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységét támogató pályázaton eddig 359 nyertes projekt született, és közel 90 milliárd forinttal segítették a hazai vállalkozások innovációit – tette hozzá a pénzügyminiszter. Az átlagos támogatási összeg tehát mintegy 250 millió forint volt.
Uniós pályázatok Újfajta csapatépítő verseny indul vállalatvezetőknek
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 2. 11:08
A jelentkezők számától függően legalább 50, legfeljebb 75 háromfős, vezetőkből álló vállalati csapat versenyezhet egymással 2021 júniusában Siófokon – hangzott el az esemény ötletgazdája és szervezője, az Event Csoport sajtótájékoztatóján.
Uniós pályázatok Nem hagy babérokat másoknak Mészáros Lőrinc a vasútépítésben
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:03
Mészáros Lőrinc építőipari cége ugyanis kivásárolta azt a budaörsi vállalkozást, amely mellette 40 százalékban alapító volt az R-Kord Network Kft.-ben.
Uniós pályázatok Újabb roham az utolsó uniós támogatásokért - akár nyolcszor annyian is lecsapnának, mint amennyi pénz van
Privátbankár.hu | 2019. július 13. 14:05
A pénteki napon indult a pályázat az utolsó jelentős kutatás-fejlesztésre szánt pályázati forrás 2019-ben.
Uniós pályázatok Tállai városa is kapott uniós pénzt energetikai korszerűsítésre
Privátbankár.hu | 2019. július 9. 07:49
Mezőkövesd az egyike annak az öt borsodi településnek, mely részesül az összesen 300 millió forintos EU-s forrásból.
Uniós pályázatok Még mindig ömlik hozzánk Brüsszel pénze, pedig szinte mindent elköltöttünk
Privátbankár.hu | 2019. június 11. 15:12
Szinte minden operatív program forrásait 100 százalék feletti mértékben kötötték már le, de még idén is odaítéltek 71 milliárd forintot. Hiába fogy ki a keret, még így is akadhat némi elkölthető pénz - ez akkor lehetséges, ha a forint gyenge lesz, ha a kormány engedi a túlvállalást saját szakállára, vagy ha sok korábban nyertes pályázat dől be, és újra kiosztják az ő keretüket is.
Uniós pályázatok Indul az egyeztetés - hamarosan lehet pályázni a napelemekre
Privátbankár.hu | 2019. március 21. 10:36
Elindult a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban - nyilatkozta Rákossy Balázs a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Uniós pályázatok Kiosztottak több milliárdnyi EU-s pénzt - megvan, mire
Privátbankár.hu | 2018. július 26. 08:08
Megszórták a vállalkozásokat uniós pénzekkel.
Uniós pályázatok Pofátlanul lopták el az uniós pénzeket - hogyan csinálták?
Privátbankár.hu | 2018. július 24. 09:51
Üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számviteli rend megsértése és hamis okirat felhasználása miatt emeltek vádat Zalában három cég ügyvezetője ellen, mert az egervári várkastély felújításánál több tízmillió forintról hamis számlákat állítottak ki.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG