<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Bár évről-évre csökken a vasúti balesetek száma, a kiszolgáló rendszer másfél évtizedes lemaradásban van, emiatt veszélyes üzem a vasút.

A MÁV-nál 2013-ban 2500 üzembiztonsági esemény történt, ezek száma 2007 óta (akkor 4200 volt) csökken. A rendszerváltáskor még 6500-at, 2000-ben 4500-at, 2010-ben 3100-at tett ki ez a szám - derült ki Kökényesi Antalnak, a MÁV Zrt. biztonsági igazgatójának a társaság vasútbiztonsági helyzetéről készített beszámolójából. Tavaly a MÁV hibájából bekövetkezett események száma 219-re csökkent, ami kevesebb, mint tizede az összes vasúti rendkívüli eseménynek.

A MÁV hibájából történt balesetek felénél a forgalmi irányítás, ötödénél a mozdonyvezetők voltak a felelősek, tizedénél az utóbbi kettő együtt, míg tizede a vasútpálya hibájából következett be.

Tavaly a vasúti balesetekben 294-en sérültek meg, ami 76-tal több, mint 2012-ben volt. A vasúti szerencsétlenségben 96-an haltak meg 2013-ban, ami több mint duplája a 2012-es évi 44-nek – írja a Népszava. A MÁV a vonatbalesetek és rendkívüli események okait túlnyomó többségében az emberi mulasztásra vezeti vissza. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete ezzel nem ért egyet, szerintük inkább a több ezermilliárd forintos elmaradt fejlesztés és a 15 éves technikai lemaradás az előidézője a baleseteknek.

A vasúti közlekedés biztonságának kérdésére a múlt heti, szerencsésnek mondható vasúti baleset irányította rá ismét a figyelmet, amikor Dunakeszinél két vonat ugyanazon a vágányon egymással szemben haladt, és alig 40 méterre állt meg egymástól. A MÁV szerint nagy valószínűséggel emberi hiba okozta a Dunakeszinél történteket. Ám a vonatbefolyásoló berendezés jól vizsgázott, mert - észlelve, hogy a vonat túlhajtott a vörös jelzésen - megkezdte a vonat vészfékezését.

Magyarország mintegy 8000 kilométer hosszú vasúthálózattal rendelkezik, így az egy négyzetkilométerre jutó pályahosszt tekintve a világ 10 legsűrűbb vasúthálózattal rendelkező országainak egyike. Hasonló a vasúthálózat sűrűsége Németországnak is. Mindent összevetve a magyar vasúthálózat műszaki állapota közepes, ellenben a hazánkon áthaladó európai fő közlekedési folyosók biztosítási berendezései jól kiépítettek, mivel ezek fejlesztését az Európai Unió támogatja - mondta el a Népszavának Bárány Balázs Péter, a VDSzSz alelnöke. A MÁV vonalainak, vontató járműveinek, biztosítóberendezéseinek fejlesztésében több ezermilliárd forintos elmaradás halmozódott fel az elmúlt évtizedekben. Ha volna is egy jó tündér és letenne a MÁV-székház elé 5000 milliárd forintot, akkor is legalább 15 esztendő kellene ahhoz, hogy a nyugat-európai vasúttársaságok műszaki színvonalát elérhessük, miközben azok addigra már továbbfejlődnek.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló