<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mind a külföldi, mind a belföldi vendégek és a vendégéjszakák száma jelentősen nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodai vendégforgalom 9,6%-kal élénkült, melyben változatlanul a négycsillagos házak szerepe volt jelentős. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele folyó áron 8,3%-kal nőtt

A KSH adatai szerint októberben a belföldi vendégek 770 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 44%-a. Számuk 4,9, az éjszakáké pedig 9,4%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom - Közép-Dunántúl kivételével - minden turisztikai régióban emelkedett. A belföldivendég-forgalom több mint háromnegyedét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 11%-kal nőtt.

Egyre több a külföldi vendég

A külföldi vendégek 984 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 8,2, az éjszakáké pedig 9,0%-kal nőtt 2011. októberhez viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 56, a szállásdíjbevétel 69%-a származott külföldiektől. A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma változó képet mutatott.

Míg Ausztria, az Egyesült Államok, Csehország és Spanyolország esetében csökkent, addig Németország, az Egyesült Királyság, Oroszország, Olaszország, Románia, Hollandia és Lengyelország esetében nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a kétcsillagos egységek kivételével minden kategóriában növekedést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében emelkedett.

15 915 forint egy átlagos éjszaka

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 52,4%-os volt, 7,0%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül az ötcsillagosok 73,1, a négycsillagosok 60%-os foglaltságot értek el.

A megfigyelt időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára (15 915 forint) 5,2%-kal emelkedett, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) (8335 forint) 12,5%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az egyes kategóriák között jelentősen eltér az átlagár, a legmagasabb az ötcsillagos (40 095 forint), míg a legalacsonyabb az egycsillagos egységekben (6946 forint) volt.

2012. október 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2423 volt, ezen belül 903 szálloda 53 ezer szobával, 943 panzió 10 ezer szobával működött.

Októberben 30 gyógyszálloda és 163 wellness-szálló működött. Míg a gyógyszállodák esetében az összes vendégéjszakák száma (a belföldiek hatására) 1,9%-kal mérséklődött, a wellness-szállókban 22%-kal nőtt.

Budapesten a külföldiek, Balatonon a belföldiek jöttek többen

Budapesten a vendégforgalom összességében 11%-kal nőtt - a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen - miközben a belföldivendég-éjszakák száma (3,1%-kal) visszaesett.

A balatoni üdülőkörzetben a belföldivendég-éjszakák száma ismét erőteljesebben emelkedett, mint a  külföldivendég-éjszakák száma - írja a KSH összefoglalója.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos