5p

A legendás étterem másfél évig zárva volt, de ma megnyílt, friss koncepcióval, érdekes ötletekkel, kellemes étlappal, megifjodott design-nal.

Nemcsak az étterem volt mindig elegáns, de a ház minden egyes szobája is. Itt született Latinovits Zoltán és itt élt Gundel Károly és 13 gyermeke, valamint leszármazottjaik. Ez soha nem csupán egy vendéglátóhely volt, hanem a magyar művészeti és társasági közélet része. De nemcsak az övék: kevesen tudják, hogy a múlt század húszas-harmincas éveiben a kerthelyiségben sós perec és sör mellett üldögéltek a városligeti sétába belefáradt katonák és cselédlányok.

A megújult belső tér a „vissza a gyökerekhez” szlogenre épít. Fotó: Eventrend
A megújult belső tér a „vissza a gyökerekhez” szlogenre épít. Fotó: Eventrend

A legendás étterem másfél évig zárva volt, de 8-án megnyílt, friss koncepcióval, érdekes ötletekkel, kellemes étlappal, megifjodott design-nal. Már hónapok óta dolgozik a ház felújításán, a tradíció és az innováció jegyében, az Eventrend Group, amely átvette az üzemeltetést - a tulajdonos maradt a Danubius Hotels (DH). Az erről szóló szerződést 2021. január végén írták alá.

A DH számára fontos, hogy a Gundel étterem, Magyarország legendás kulináris öröksége, továbbra is az ország gasztronómiájának meghatározó szereplője legyen, ehhez keresték a legmegfelelőbb stratégiai partnert - olvasható a sajtóanyagban. Az összetett munka részleteiről a mai menedzsment tagjai - Polyák Norbert Szabó Csaba és Magyary Jenő -valamint a séfek, Moldován Viktor és Wolf András - számoltak be a házbejáráson.

Gundel Károly folyamatosan új recepteket kísérletezett ki: itt született a palóc leves, a paprikás csirke, a bakonyi gombaragu, a fogas Kárpáti módra és a tokaji libamáj. A Gundel honosította meg a ma ismert magyaros mártások és raguk kultúráját is. Teraszán szolgáltak fel először Jókai-bablevest, bakonyi gombaragut vagy Gundel-palacsintát. Gundel Károly szeretett törzsvendégeiről nevezett el egy-egy ételt. Így született például az Újházi-tyúkhúsleves, Újházi Ede színész nyomán, a Jókai-bableves, a tojás Munkácsy módra vagy a Feszty-bifsztek. Kevesen tudják, de ők honosították meg Budapesten a Wiener Schnitzelt is.

A belső térben humoros módon is köszönnek vissza az elefántok. Fotó: Eventrend
A belső térben humoros módon is köszönnek vissza az elefántok. Fotó: Eventrend

Ami a mai kínálatot illeti, az étlap gerincét nem kellett megírni, mert az már 80 éve készen áll – hallottam a séfektől. Az étlap központi eleme a Nemzeti 11, az a tizenegy ikonikus Gundel fogás, amire gasztronómiai örökségként tekintenek. Minőségi alapanyagok, a tradíciók megőrzése, precíz, megalkuvás nélküli munka – ez a kulináris jelszó.

Újdonság, hogy már reggel 9-kor nyit a zenés kávéház, ahová be lehet ülni egy jó kávéra, komplett reggelire, vagy csak egy beszélgetésre, üzleti tárgyalásra. A digitális nomádok is szívesen látott vendégek.

Mára felnőtt több olyan generáció, aki nem tudja, mi is az a zenés kávéház, mint műfaj. Nos, most újraéledt: a zenéről a Gundelben női roma zenekar gondoskodik, akik egy valódi, korabeli kisasszonyokat szállító fiáker előtt muzsikálnak, gyönyörű ruhákban. Az 1900-as évek elején az urak sok esetben úgy hajtattak ki a Ligetbe, hogy mögöttük külön fiákeren egy cigányzenekar szolgáltatta útközben a zenét. Amikor nem ők játszanak, élő zongoramuzsika szól. A nap folyamán úgynevezett afternoon tea-t is kínálnak. Esténként a karzaton megnyílik az éttermi rész, ahol Zsolnay porcelánnal, ezüst evőeszközökkel, főúri módon terítenek a vacsorára érkezőknek.

A Feszty-bifszteket Gundel Károly a neves törzsvendégéről nevezte el. Fotó: Eventrend
A Feszty-bifszteket Gundel Károly a neves törzsvendégéről nevezte el. Fotó: Eventrend

Moldován Viktor, a nagy tudású fiatal séf Japánban 14 évig vitt magyaros konyhát, és közben elsajátította a következetes és precíz japán munkakultúrát, valamint konyhai szervezést. Aki autentikus bejglit, bácskai rizseshúst és paprikás csirkét tart az étlapon Budapesttől 8500 kilométerre, és főztjéért rajonganak a japán vendégek – az tényleg a magyar konyha szerelmese. Munkáját a nagy tekintélyű Wolf András, mint az Eventrend Group egyik corporate séfje segíti, ketten vezetik a konyhai csapatot.

Gundel Károly annak idején úgy fogalmazott, hogy „nem vagyunk olcsójánosok”. A Gundel mindig kicsit drágább volt, mint a hétköznapi éttermek, de olcsóbb, mint az ötcsillagos szállodák. A visszatérés a gyökerekhez koncepció alapján az árak most is ehhez igazodnak, de az étlapon mindenki által megfizethető ételek és italok is szerepelnek.

A megújult belső tér ugyancsak a „vissza a gyökerekhez” szlogenre épít. A volt éttermi rész kétharmada klasszikus kávéház lett, abrosz nélküli asztalokkal, kis lámpákkal, sok növénnyel, elegáns dísztárggyal, antikvitással. Még arra is ügyeltek, hogy ne hiányozzanak a legyezőpálmák, mert anno ez jellemző volt a helyre, ahogy az eozin kék és zöld árnyalatok, a buja, kicsit bohém világ is.

Az étterem hátsó falát egy ide tervezett 60 négyzetméteres állatkerti dzsungel mintájú tapéta díszíti. A belső térben humoros módon is köszönnek vissza az elefántok, a hely hagyományos szimbólumai - ne feledjük, az étterem mindig szoros kapcsolatban állt az állatkerttel. Van olyan egyedi fogás, ami "elefántháton érkezik" - az ételt egy elefántalakú porcelán szobrocska tetején tálalják. Hergenrőder Ildikó belsőépítész és Meskó Zsolt színházi rendező felelnek az enteriőrért.

Az elmúlt 125 évben államelnökök, királynők, hollywoodi hírességek ültek itt az asztaloknál. Ezért minden asztalt egy-egy híres vendégnek, vagy Gundel-örökösnek dedikáltak, azon sok száz közszereplő, ismert sztár, politikus, művész közül, akik az elmúlt 100 évben megfordultak itt. Így kapott asztalt Latinovits Zoltán, II. Erzsébet, Antonio Banderas, Angelina Jolie, Larry Hagman, vagy Arnold Schwarzenegger.

A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Garantiqa.hu A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Ez a jövő? Tankokat gyárthatnak a Volkswagen bezárt gyáraiban
Litván Dániel | 2025. március 13. 16:16
A Rheinmetall szemez a Volkswagen (VW) bezárásra ítélt németországi üzemeivel. Miközben az autóeladások a padlón, a német fegyvergyártóhoz ömlenek a megrendelések – és még csak most indulhat a nagy európai fegyverkezési program.
Vállalat Mennyit keres egy autókon a Porsche? Mostantól kevesebbet
Privátbankár.hu | 2025. március 13. 11:34
Visszafogottabb teljesítményre számít a Porsche. 
Vállalat Megtriplázta szeletgyártó-kapacitását és két új prémium termékcsaláddal lép piacra a BioTechUSA
PR | 2025. március 13. 11:05
Mintegy 9 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a hazai tulajdonú BioTechUSA, a beruházás első szakasza 5,5 milliárd forint értékben most zárult le: a cégcsoport szadai gyártó- és logisztikai központjában egy olyan komplex, többrétegű, ún. multilayer fehérjeszelet előállítására alkalmas gyártósort adott át a vállalat, mellyel megtriplázza éves szeletgyártási kapacitását, mellette pedig egy új prémium szelet- és egy új prémium vitamincsaláddal is piacra lép. Az európai szinten is egyedi fejlesztés mellett új shaker logózó üzemet építettek, folytatták a munkavállalóik jólétét érintő szociális fejlesztéseket, valamint a gyártókomplexumaik energetikai modernizációját is. A BioTechUSA és a Scitec Nutrition telephelyein napelemes energiatermelő rendszert építettek ki, mely az áramfelhasználás 30 százalékát biztosítja a jövőben, így jelentősen csökkenti a környezeti terhelést.
Vállalat Tud valamit a Volkswagen, amiben egyetlen versenytársa sem előzheti meg
Buksza blog | 2025. március 13. 10:11
A Volkswagen nehéz időket él át számos ok miatt, ami költségcsökkentésre, karcsúsításra kényszeri az autógyártót. Meglepő módon van egy terület, ahol a karcsúsítás szóba se kerülhet.
Vállalat Kinevetik a Trump-vámokat
Buksza blog | 2025. március 13. 07:45
Az elmúlt év nagyon jól sikerült a Legónak, ami elsősorban annak köszönhető, hogy egymás után dobja piacra új készleteit. A Donald Trump-féle „új világrendtől” kicsit sem ijedtek meg.
Vállalat Megvan a szombathelyi MCC-központ kivitelezője
Privátbankár.hu | 2025. március 12. 16:14
A NER-es elitképző számos magyarországi centruma közül most épp a Vas vármegyeszékhelyi épületet újítják fel, aminek hamar meg is találták a nyertesét, és amely sorra nyeri el a pályázatokat.
Vállalat Forradalmi változás közeleg a súlycsökkentő gyógyszereknél
Privátbankár.hu | 2025. március 12. 11:25
Átalakította a gyógyszeripart a súlycsökkentő készítmények megjelenése, ám a jelenleg kapható gyógyszerek nagy hátránya, hogy drágák és injekcióval kell beadni őket. Ez most megváltozhat. 
Vállalat Jókora gyomrosba szaladt bele a Volkswagen
Privátbankár.hu | 2025. március 11. 10:33
Itt vannak a 2024-es eredmények – nem szép olvasmány.
Vállalat Rangos lista élére került Magyarország
Privátbankár.hu | 2025. március 10. 16:33
A budapesti repülőtér lett a legjobb európai légikikötő a 15-25 milliós utasforgalmat bonyolító repülőterek között 2022-ben után 2024-ben is.
Vállalat A Soós Tészta Kft. megbízható minőséget nyújt
PR | 2025. március 10. 10:14
A Soós Tészta Kft. több mint 40 éve nyújt kiváló minőségű tésztákat a vásárlók számára, és a KMÉ-védjegyet 26 termékük kapta meg.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG