6p

Kijev szerint a multiknak csak kis része hagyta ott az orosz piacot, de nyugati források ezt részben cáfolják. Több ismert magyar vállalat inkább kibírja, mintsem lemondjon az onnan szerezhető nyereségről. 

A háború előtt már Oroszországban működő 1500 globális vállalatnak mindössze 9 százaléka hagyta el valójában az orosz piacot az elmúlt egy évben – állította a hétvégi Telegram-üzenetében Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója. Bejegyzéséről az Interfax Ukraine hírportál számolt be. A bejegyzés szerint az Oroszországban maradt nyugati cégek származása szerinti listát Németország vezeti, 19,5 százalékkal, az Egyesült Államok 12,4 százalékkal a második, míg Japán 7 százalékkal a harmadik. Podoljak nem nevezte meg, hogy milyen forrásokra támaszkodva alakult ki ez az arány.

Nem akar lemondani a profitról a Richter sem. Fotó: Richter, Youtube
Nem akar lemondani a profitról a Richter sem. Fotó: Richter, Youtube

Más számokkal állt elő a Yale school of Management (YSM). Az idén február közepén elérhető és folyamatosan frissülő listája szerint legalább 1200 külföldi cég szüntette be vagy korlátozta valamilyen mértékben oroszországi tevékenységét és csupán 216 maradt teljes egészében a piacon.

Az YSM öt kategóriát állított fel annak alapján, amit a megkérdezett külföldi nagyvállalatok maguk közöltek az oroszországi működésükről. A listában sok szektor termelővállalatai, kereskedők és világhírű szolgáltatók vannak.

Az összesítésből kiderül, hogy a ténylegesen kivonult 515 cég között nincs egyetlen magyar bejegyzésű sem, viszont találunk 135 amerikait. Az eggyel kevésbé keményebb módon reagáló (tevékenységét felfüggesztő) 497 cég között viszont ott van a Graphisoft és a WizzAir, a csökkentett kapacitásról beszámoló harmadik csoportban (149 cég) 57 amerikai társaság mellett pedig a Mol és az OTP Bank, valamint a csődbement Tungsram. 

A befektetéseit leállítottak (164 cég) csoportjában nem szerepel itthoni vállalat, ugyanakkor a háború és a szankciók ellenére üzletmenetén semmit sem változtató ("business as usual"-választ adó) 216 céget számláló csoportban ott találtuk a Richtert, a Rábát, a Herendi Porcelánt és az implantátum és protézisgyártó bizniszben utazó Sanatmetalt is. Ezek a legutóbbiak tehát a jelek szerint dacolnak mindennel és fittyet hánynak a tiltásokra, nekik, úgymond nem árt semmi.

Maradó multik

„A terrorállamban továbbra is működik a METRO, az Auchan, a Nestle, az Unilever, a Procter&Gamble, a Leroy Merlin, a Siemens, a Pfizer, a Philip Morris, a Bayer, az Acer, az Alibaba, a CloudFare, a Société Générale, a Credit Suisse, a Lenovo, az Esu és a Cersanit” - írta Podoljak, aki külön kitért a nyugati bankokra, amelyek szerinte szuperprofitot értek el az átfogó háborús cselekmények idején.

Közlése szerint a Raiffeisen orosz leányvállalata 313 százalékkal növelte a nyereségét, 474 millió eurós profitot könyvelt el, ez a legjobb eredmény a bank kelet-európai érdekeltségei közül. A bank 94,8 millió euró adót fizetett, ez kevesebb, mint a tőle származó többi befizetendő teher.

„Ráadásul a pénzintézet azzal, hogy hiteltörlesztési könnyítést vezetett be a megszállt területeken, gyakorlatilag elismerte a két szakadár régiót. Ezt a példát követte a Credit Europe Bank és az OTP Bank is. A sok maradó nyugati cég degeszre kereste magát tavaly Oroszországban, s ezzel közvetve a „terrorállamot” támogatja”– állította a tanácsadó.

Podoljak azt is közölte, hogy a közelmúltban az ukrán korrupcióellenes hivatal az egyik legnagyobb háztartásvegyipari világvállalatot a háború támogatójaként azonosította. A Procter&Gamble-ről (P&G), illetve a neki gyártó helyi cégről van szó. A nemzetközi óriáscégek, mint a P&G is, az adójukkal gyakorlatilag az orosz hadiipart segítik, hiszen az orosz kormány az országban maradt mintegy 1200 nagyvállalattól csaknem 290 milliárd dollárt szedett be adók és járulékok formájában, ez az orosz GDP ötöde, tehát nagyon sok pénz. Egy új központi rendelkezés értelmében az orosz piacon működő vállalkozások kötelesek támogatni a sorozásokat és a katonai felszerelések beszerzését is.

Világmárkák orosz és arab kézen 

Az Oroszországban jelenlévő legismertebb kiskereskedelmi világmárkák közül 85-nél volt valamilyen változás az eltelt egy év alatt. Ezeknek csak a negyede hagyta el az orosz piacot a Commonwelth Partnership nevű szervezet felmérése szerint.  Harminc százalékuk felfüggesztette a működését, és közel a fele valamilyen módon maradt, többnyire úgy, hogy egyes almárkáit eladta vagy átadta a franchise jogot. A vevők 67 százaléka orosz jogi személy, 19 százalékuk az Egyesült Arab Emirátusokban van bejegyezve, 14 százalék pedig libanoni vagy török.

Az orosz invázió nagyobb sebességre kapcsolása, vagyis 2022 tavasza után pár héttel – a szankciós csomagok részeként – egymás után jelentették be a kereskedő cégek, hogy felhagynak az áruszállítással. Leányvállalata eladását jelentette be a McDonald’s és a Starbucks is, majd a Goldman Sachs és több más nagy pénzügyi szolgáltató is lelépett.

Később néhány gyártó vállalat közölte, hogy felülvizsgálja oroszországi jelenlétét, majd ősszel megkezdődött az érdekeltségek felszámolása. Több esetben helyi befektetőknek vagy az orosz partnercégek vezetőinek adták el az üzemeket, telephelyeket.

A kozmetikai ipari és az elektronikai gyártók nagy része ténylegesen kivonult, de a megmaradt készleteiket még hónapokon keresztül árulták. Eltűntek az amerikai filmek, nem jöttek az előadóművészek, de ez szinte semmit nem számít, ha a pénzügyekről van szó, legfeljebb gesztusértékű. 

Ha már háztartási vegyipar, akkor friss hír, hogy a Henkel még az idei első negyedévben szeretné befejezni az orosz érdekeltségének eladását. Ezt Karsten Knobel vezérigazgató mondta a WirtschaftsWoche című hetilapnak adott és a múlt héten megjelent interjúban. A német cégóriás 2021-ben egymilliárd eurós bevételt ért el ott, ez a globális forgalmának az 5 százaléka. A vállalat már leírt 200 millió eurónyi veszteséget a kivonulás miatt és ehhez várhatóan további 300 millió euró jön majd, ha kiderül, mennyi lesz az érdekeltség eladásából befolyt végösszeg. 

Putyin is beszólt

„Minden jót kívánunk a minket elhagyó világmárkáknak, amelyek egyébként nagy veszteségeket kénytelenek elszenvedni emiatt” – mondta Vlagyimir Putyin a napokban tartott iparági egyeztetésen. Erről nincsenek pontos adatok, de azt tudni lehet, hogy a globális vállalatok bevételi tortájából általában 3-5 százalékos volt az orosz piacról jövő pénz, úgyhogy ha távoztak is, nem fognak tönkre menni.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Tovább tart a pesti tőzsde üdvöskéjének szárnyalása
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:35
Rekordösszegű árbevételről és EBITDA-ról számolt be a 4iG Csoport.
Vállalat Az egész világon hasít az egyik nagy skandináv bútorcég
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:20
A JYSK dán kiskereskedelmi lánc globális forgalma a 2022/23-as pénzügyi évben 6,3 százalékkal nőtt, elérve a 38,5 milliárd dán koronát (5,2 milliárd euró), míg az adózás előtti eredménye (EBIT) 3,96 milliárd dán korona (531 millió euró) lett.
Vállalat Startup-ökoszisztéma: kik lesznek idén a legek?
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 11:10
A díjat a legeredményesebb magyar startup alapítója adja át december 7-én.
Vállalat A szaúdik bevásárolják magukat a brit gazdaság artériájába
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:36
A legismertebb repülőtér 10 százalékát veszi meg egy szaúd-arábiai alap. Az ország tovább növeli ezzel üzleti érdekeltségeit a nyugati világban. A belépő egy globálisan is irgalmatlan pénzet kezelő átláthatatlan befektetési alap.
Vállalat Durván jól hasított az easyJet 2023-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 13:56
A brit fapados légitársaság, az easyJet Plc szeptember végével záródott pénzügyi évében elért adózás előtti nyeresége némileg felülmúlta az elemzői várakozásokat, részben a bevételek 42 százalékos növekedésének, valamint az üzleti év második felében elért rekordmagas adózás előtti nyereségnek köszönhetően.
Vállalat Csődben a legnagyobb ukrán légitársaság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 11:55
Nincs már repülőgépe és nem fizeti a pilótákat sem az Ukraine International Airlines.
Vállalat Csúnyán összerúgta a port a Tesla a svédekkel
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:54
A sztrájkoló dolgozók miatt perel az amerikai vállalat.
Vállalat A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek
PR | 2023. november 24. 09:52
Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt. A pénzügyi és a kommunikációs szektorban ez az összeg az 580 millió forintot is elérheti – derül ki egy nemrég készült magyar tanulmányból.1 Az egészséggazdasági elemzés szerint azonban ez a veszteség elkerülhető, de legalábbis jelentősen enyhíthető lehet, ha a cégek költséghatékony intézkedésekkel bővítik a járványügyi ajánlások szerinti foglalkozás-egészségügyi tevékenységüket.1
Vállalat Súlyos milliárdokra perelik a PlayStation gyártóját
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 14:33
A Sony jócskán a zsebébe nyúlhat majd, ha elbukja a pert. 
Vállalat Megtudtuk, mire készül a 4iG és a Rheinmetall
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 18:46
Ez a német cég által rendezett befektetői napon hangzott el.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG