<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Szerdán tartotta éves közgyűlését az OTP Bank, amelyet követően a bank vezetői sajtótájékoztatón beszéltek a várakozásaikról. Az orosz piacról való kivonulásról üzleti döntést szeretnének hozni Csányi Sándor szerint.

Ahogy arról laptársunk, az mfor.hu beszámolt, a bank közgyűlésén Csányi Sándor többször is „kikacsintott” a vendégként jelenlévő Varga Mihály pénzügyminiszterre, utalva arra, hogy a bankok nyomás alá helyezése és újabb adókkal terhelése gazdaságilag is visszaüthet.

Nem véletlen merült fel a sajtótájékoztatón, hogy Csányi Sándor esetleg valamilyen információról rendelkezik egy tervezett új adó vagy a mostaniak emelése kapcsán. Az OTP elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy nincs konkrét információja sem neki, sem az OTP-nek. Ugyanakkor a bank is látja, hogy valamilyen szintű kiigazításra szükség lesz, és miután korábban a bankokat mindig megtalálták, attól tartanak, hogy ez most sem lesz másképp.

A magyar gazdaság idei éve kapcsán így felmerült, hogy mit vár a pénzintézet vezetése. A bank vezetői azt hangsúlyozták, hogy jelen pillanatban senki nem tudja megmondani, hogy mikor és hogyan zárulhat le az ukrajnai háború, így arra a két országra gyakorlatilag nem lehet semmiféle prognózist adni. Ami a bankcsoport többi egységét illeti, ezek növekedése elérheti a 10 százalékot. A bank hitelezési tevékenysége továbbra is aktív lehet, az előzetesen feltételezett 10 százalék körüli hitelbővülés tartható lesz az orosz és ukrán piacon kívül mindenhol, így Magyarországon is.

A kockázati költségek ugyan növekedhetnek, de még mindig alacsony maradnak. Mint azt elmondták, a ROE mutató (return of equity – a saját tőke megtérülési aránya) megközelítheti a tavalyi értéket. Az OTP vezetése tehát továbbra is növekedést vár (a két háborús ország kivételével). Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az orosz és az ukrán befektetéseken értékvesztést kell elszámolni, ami a magyar központnál fog jelentkezni. Továbbá mind a magyar, mind a bolgár egységnél vannak orosz állampapírok összesen 100 milliárd forint értékben.

Ezen kötvények kapcsán a bank vezérigazgató-helyettese, Wolf László azt jelezte, hogy a szankciók miatt nagyon nehéz a tisztánlátás, és elképzelhető, hogy át kell értékelni ezeket az eszközöket. (Ez az üzleti jelentésben csökkentené az eredményt.) Összességében viszont a vezető nem aggódik, szerinte a megtérülés rendben lesz.

Csányi Sándor elmondta, hogy az oroszországi működés beszüntetésére kérte az OTP-t Ukrajna, ugyanakkor egy ilyen lépést végrehajtani az üzleti kérdéseken túl technikailag sem egyszerű. Azt azonban vállalták, hogy nem kötnek üzletet az orosz állammal vagy állami vállalatokkal, és a tevékenységüket a magánügyfelekre, azon belül is elsősorban a fogyasztási hitelekre korlátozzák.

Csányi Sándor kiemelte, ha kapna az OTP egy megfelelő ajánlatot, akkor természetesen megfontolnák a kivonulást, egyelőre erről nincs szó. Az orosz piac elhagyása mellett üzletileg az szólhat, hogy a mostani szankciók hatására az orosz gazdaság várhatóan a következő években is gyengébb teljesítményt fog nyújtani.

A bank elnöke elmondta, az OTP azokat az értékeket, amelyeket Oroszországban befektetett és létrehozott az elmúlt években, nem szeretné „kidobni az ablakon”, ahogy a társasággal lojális kollégákat sem szeretnék cserben hagyni. Természetesen éreznek egyfajta erkölcsi nyomást, hogy zárják be orosz érdekeltségeiket, ugyanakkor elsősorban üzleti döntést szeretnének hozni.

Sajátrészvény-vásárlás kapcsán részvényesi kérdésre Csányi Sándor azt mondta, hogy nincs kizárva. Ugyanakkor a bank vezetése most óvatos, amit tükröz a többi közt az is, hogy a tavalyi év terhére csak 1 milliárd forint osztalékról döntöttek. Az OTP vezetője azt mondta, hogy jelen helyzetben sok a bizonytalanság, így Magyarországon is könnyen lehetnek megszorítások. Ezen túl az elnök-vezérigazgató azt mondta, hogy az orosz-ukrán viszonylatban is rengeteg a kérdőjel, talán egy hónap múlva tisztábban fognak látni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Pénzügyi szektor Kész átverés: Csányi Sándorral reklámozzák a kriptovalutás bizniszt
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 12:03
Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre.
Pénzügyi szektor Az SPB szerint a rövid futamidejű, dolláros kötvényekbe érdemes fektetni
Privátbankár.hu | 2022. július 21. 16:26
A pénzügyi társaság szerint folytatódik az euró mélyrepülése.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG