2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A legismertebb repülőtér 10 százalékát veszi meg egy szaúd-arábiai alap. Az ország tovább növeli ezzel üzleti érdekeltségeit a nyugati világban. A belépő egy globálisan is irgalmatlan pénzet kezelő átláthatatlan befektetési alap.

A szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) megállapodott a Heathrow repülőtér 10 százalékos részesedésének megvásárlásáról a spanyol Ferrovial infrastrukturális óriáscégtől – írja a BBC.

Az anyavállalatban, az FGP Topco-ban lévő további 15 százalékot a franciaországi székhelyű Ardian magántőkealapnak adják el.

A Ferrovial, amely 2006 óta birtokolja a részesedést, azt közölte, hogy az üzlet értéke 2,37 milliárd font, nagyjából 3 milliárd dollár.

A tranzakcióhoz a cég szerint még hatósági jóváhagyás is kell.

Ha ez megtörténik, az ügylet véget vet a Ferrovial befektetésének a brit repülőterek üzemeltetőjében, amely kezdetben 56 százalékos tulajdonos volt, de 2013-ra 25 százalékra csökkentette részesedését.

Az FGP Topco alaphoz számos megismert vállalat tartozik köztük a Katari Befektetési Hatóság, a Caisse de dépôt et placement du Québec, a szingapúri GIC, az Australian Retirement Trust, a China Investment Corporation és az Universities Superannuation Scheme.

A repülőtér idén veszteséges volt, lévén jelentős az adósságállománya, hiteleket kellett felvenni mindezek fedezetére, a költségek a kamatszintek globális változása miatt ezek jelentősen emelkedtek.

A brit szabályozás emellett úgy döntött, hogy csökkenti az utasok által fizetendő díjakat, amelyek a terminálok kifutópályáinak, a poggyászrendszereknek és a biztonságnak a költségeit fedezik.

Újabb fordulat az európai légiközlekedés tulajdonviszonyaiban (képünk illusztráció) Fotó: Depositphotos
Újabb fordulat az európai légiközlekedés tulajdonviszonyaiban (képünk illusztráció) Fotó: Depositphotos

A Heathrow-n az egy utasra jutó átlagos díj 2023-ban 31,57 font, de a szabályozó hatóság szerint ez 2024-ben 25,43 fontra csökken, és 2026 végéig "nagyjából változatlan marad".

A Heathrow vezetősége azt akarta, hogy a díjak 40 font fölé emelkedjenek, míg a légitársaságok azt javasolták, hogy legfeljebb 18,50 font körül legyenek.

A szaúdi PIF a világ egyik legaktívabb szuverén vagyonalapja, több mint 700 milliárd dolláros vagyonával – írja a BBC.

Ezzel a lépéssel a szaúdiak újabb nagy lépést tesznek pozíciójuk megerősítése érdekében a nyugati világban.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Majdnem 100 milliárdos profitot zsebelt be a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:33
A Magyar Telekom Nyrt. adózott nyeresége 25,8 milliárd forint volt tavaly a negyedik negyedévben, éves bázison 50,5 százalékkal nőtt, konszolidált árbevétele pedig 15,1 százalékkal 229,2 milliárd forintra emelkedett - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.
Vállalat 881 millió eurót keresett rajtunk a Danone
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:16
A Danone bevétele a negyedik negyedévben és a teljes tavalyi évben egyaránt nőtt összehasonlítható alapon - közölte a francia élelmiszeripari konszern csütörtökön.
Vállalat Csoda, hogy ilyen körülmények között Lewis Hamilton Forma 1-es csapatot váltott?
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 11:33
Csökkent a Mercedes-Benz Group negyedéves nyeresége.
Vállalat Már kezdjük érteni, miért érdemes az alumni közösséget építeni
PR | 2024. február 21. 09:57
A tény, hogy a legtöbb hazai gazdasági szakember a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) vagy annak egyik jogelődintézményben végzett, nagyon erős kapcsolatot jelent az intézmény és az üzleti szféra között – véli a BGE üzleti partnerségért és alumni kapcsolatokért felelős vezetője. Vértesy Eszter szerint nálunk még csak alakulóban vannak azok a rendkívül erős és tartós közösségek, amelyeknek az angolszász országokban nagy hagyományuk van. Pedig ezek komoly előnyöket is hordoznak, például a kapcsolatépítés vagy a szakmai fejlődés lehetőségét. A február végi BGE Alumni Festen BGE-s alumnik, ma már sikeres vállalkozók és üzleti szakemberek osztják meg saját tapasztalataikat a sikerhez vezető útról. A beszélgetésből az is kiderül, miként értékeli fel a személyes kapcsolatokat az online tér előretörése.
Vállalat Megmentheti Zelenszkijt az európai hadiipari óriás
Mester Nándor | 2024. február 19. 15:09
Harcskocsijavító gyárán kívül egy nagy lőszergyártó üzemet is épít a német Rheinmetall Ukrajnában. A hatalmas vállalat otthon is létrehoz egy új üzemet amerikai partnerei kiszolgálására, ezenkívül romániai cégfelvásárlással is terjeszkedik Európában. 
Vállalat Azonnali vizsgálatot rendelt és önfeljelentett a VW
Privátbankár.hu | 2024. február 18. 09:11
Kínos helyzetbe került a Volkswagen, mert nem fordított kellő figyelmet beszállítói láncára, pontosabban egyik szállítójának beszállítójára, amelyről kiderült, hogy termékei nem kívánatosak az USA-ban.
Vállalat Most örülhet igazán, akinek van DIGI-előfizetése
Privátbankár.hu | 2024. február 17. 09:28
Egy felmérés szerint idehaza e távközlési cég vezetékes hálózata a leggyorsabb.
Vállalat A Cascóval is trüközött egy nagy biztosító, repült a bírság
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 09:48
Odacsaptak Matolcsy Györgyék a CIG Pannóniának is, számos jogsértést tártak fel az ellenőrök.
Vállalat Kemény számokat közölt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 06:31
Van terület, ahol 57 százalékot esett az éves eredmény 2023-ban.
Vállalat Nagy étvágya lett a japán cégeknek
Privátbankár.hu | 2024. február 12. 14:08
Tavaly 36 milliárd dollárért vásároltak fel amerikai vállatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG