<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Mit tehet egy ország, amelynek területe csak 130-ad része Magyarországénak, de 5 és fél millió lakóját szeretné megújuló energiával ellátni? Ha nincs hely napelemeknek a szárazföldön, akkor úszó erőműveket kell építeni - Szingapúr ezért most a tengerpart mentén kezd terjeszkedni. Az eddigi versenyzőkkel szemben nem édesvíz fölé telepítenek napelemeket, ami nagy lehetőséget hordoz a jövőre nézve.

Napelemet szeretnének, de nem nagyon van hova tenni

Szingapúr területe mindössze 721,5 négyzetkilométer (összehasonlításképp: Magyarországé 93 ezer km2, tehát közel 130-szor nagyobb), így hiába innovatív kulcsszereplője a világgazdaságnak, egy dologban nehezen tudják követni a modern trendeket: kevés helyük van naperőművek építésére. Ez különösen azért lehet fájó pont, mert egyébként az átlagos éves sugárzásösszeg 1600 kWh körül alakul négyzetméterenként, ami a hasonló éghajlati adottságú országok között jónak számít.

Ebben a helyzetben kézenfekvő megoldás a nagy kiterjedésű vízfelületek fölé elhelyezni a naperőműveket: Szingapúrban már korábban is indult ilyen projekt, akkor egy víztározóra építettek egy egyhektáros területű, 1 megawatt teljesítményű úszó fotovoltaikus erőművet. Most azonban szintet lépnek: a világ egyik legnagyobb tengeri, úszó fotovoltaikus erőművét kezdik fejleszteni. Ezúttal tehát nem édesvíz, hanem a Johori-szoros sós vize fölé telepítik a napelemeket.

Már a jövő év elején indul a termelés

A világ legnagyobb úszó fotovoltaikus erőműve egyébként - természetesen - Kínában működik, 15 ezer háztartást képes ellátni villamos energiával - ezt azonban szintén édesvíz, egy óriási bányató fölé építették.

A Sunseap, Délkelet-Ázsia vezető megújulóenergia-szolgáltatója fejleszti az úszó erőművet, amely évente 6388 MWh energiát termel majd, ha elkészül. Ez elegendő 1250 négyszobás lakás energiaigényének kielégítésére, miközben a hagyományos energiatermeléshez képest évente 2600 tonna üveghatású gáz kibocsátásától is megkíméli a környezetet a következő bő 25 évben. Az 5 hektáros, azaz nagyjából 7 focipályányi méretű erőmű várhatóan már a jövő év elején megkezdheti a kereskedelmi áramtermelést.

Ha a projekt valóban sikeres lesz, az a jövőben mintaként szolgálhat a Szingapúrhoz hasonló országok számára, amelyekben kevés a telepítésre alkalmas szárazföldi terület vagy épp háztető. Szingapúr ráadásul nem csak saját energiaellátását fejlesztheti, hanem a kapacitás bővítésével exportra is termelhet elektromos áramot.

Az úszó naperőművek emellett jóval hatékonyabbak, mint a szárazföldiek: a Sunseap korábbi, víztározó fölé épített erőművének tapasztalatai alapján a víz természetes hűtőközegként remekül működik, az úszó napelemek hatékonysága bő 10 százalékkal jobb, mint például a háztetőkre szerelt eszközöké.

Ma még drága mulatság, de valahol el kell kezdeni

Az úszó naperőművek nyilvánvaló előnye, hogy nem foglalnak el hasznos területet a szárazföldön, és még a hatékonyságuk is jobb a "vízhűtés" miatt, ráadásul csökkentik a víz párolgásának mértékét. Ez egy olyan tó, víztározó esetében, amelyet egyébként az (időszakos) kiszáradás fenyeget, különösen kedvező járulékos előny lehet. Hátrányuk viszont a magasabb telepítési költség: az úszó erőművek viszonylag új technológiát képviselnek, különleges eszközpark és szaktudás szükséges az építéshez. Nyilvánvalóan ahogy a technológia kiforr és jobban elterjed, a telepítési költségek is csökkenni fognak - pontosan ez a folyamat ment és megy végbe a "szárazföldi" napelemek esetében is.

Az úszó naperőművek teljesítménye egyelőre nyilván nem mérhető össze a hagyományos erőművekével, a lehetőségek azonban végtelenek - akár az óceán.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG