5p
A WhatsApp alapítójának kiválása után most az Instagram két ötletgazdája is otthagyja a céget. A képmegosztó alkalmazást hat éve adták el a Facebooknak, az alapítók azóta Zuckerberg kötelékében dolgoztak. A fotómegosztó pillanatok alatt kinőtte magát és elcsábította a fiatal felhasználókat, a Facebooknak pedig minden eddiginél nagyobb szüksége van az alkalmazásra a felhasználószám és bevétel növelése miatt.

Az Instagram két alapítója, Kevin Systrom és Mike Krieger is kilép a fotó-megosztó applikációért felelős vállalkozásból és lemondanak pozíciójukról. Távozásukat alig fél évvel azután jelentették be, hogy a titkosított üzenetküldő WhatsApp két társalapítója, Jan Koum, valamint Brian Action is kiléptek saját cégüktől. A hírek szerint akkor a vezetők nem tudtak dűlőre jutni a személyes adatok biztonságával kapcsolatban, a Cambridge Analytica botránya pedig már bőven útján volt – írja a Financial Times.

Sosem volt még ilyen fontos az Instagram

Másfél éve a Facebook másik bekebelezett cégének, az Oculus VR-nek a társalapítója is kilépett a társulásból, ezzel pedig a közösségi oldal három legerősebb termékének ötletgazdáitól volt kénytelen megválni. Kevin Systrom bejegyzésében elmondta: izgatottak az Instagram és a Facebook jövőjét illetően, a következő időszakban pedig kicsit visszavonulnak, mielőtt új dologba fognának – hogy mibe, azt még nem döntötték el.

A két ötletgazda kritikus ponton hagyja ott az óriásvállalatot, a Facebooknak ugyanis sosem volt még ilyen fontos a fénykép-megosztó alkalmazás egymilliárdos követőtábora. Az Instagram egyre népszerűbb a fiatalok körében, az USA-ban és Európában pedig központi elemmé vált a Facebook aktivitásának növelésében.

Mi történt a WhatsApp-al?

A WhatsApp alapítója még április végén lépett ki a Facebook kötelékéből, Jan Koum nyilatkozata szerint érzelmi alapú döntést hozott – írja a Bloomberg. A Facebook még 2014-ben vásárolta fel a céget 22 milliárd dollárért, jelenleg több mint másfél milliárd felhasználója van. A WhatsApp különállt a közösségi oldal más alkalmazásaitól és teljes titkosítás mellett továbbította az üzeneteket a felek között. A négy évvel ezelőtti akvizíció gyors és drága volt, Zuckerbergnek akkor elsőszámú feladata volt a mobileszközök meghódítása.

.

Már akkor is kérdéses volt, hogyan építhető be az alkalmazás a Facebook üzleti modelljébe (amely a felhasználói adatok gyűjtésén és a célzott hirdetéseken alapul), mivel az alapítók ragaszkodtak a személyes adatok védelméhez és a titkosításhoz. Bár ez a hozzáállás kedvezett azoknak, akik fontosnak tartották adataik védelmét, a Facebook így más jogi ügyletekbe keveredett: a vállalatot világszerte perelték, hogy kikérjék a bűncselekményekben érintett felhasználók beszélgetését, de ez ügyben tehetetlen volt a cég, hiszen maga sem láthatott bele a levelezésekbe.

Eddig elkerülték a botrányt

Mark Zuckerberg cége még 2012-ben vásárolta fel az Instagramot 1 milliárd dollárért. Az akkor még csupán 30 milliós táborral rendelkező Instagram akvizíciója drágának tűnhetett, mára azonban lopásnak tűnik, hogy a közösségi oldal ilyen olcsón olvasztotta be legnagyobb riválisát a piacon. A Facebook lényegesen kiterjedtebb globális hálózatának és technikai hátterének köszönhetően az Instagram túllépett eredeti formuláján: a fotók és színes filtereken túl 2015-től már rövid videókat is közzétehettek a felhasználók, idén pedig létrejött az IGTV, amellyel a mobilvideózás piacára próbálnak betörni – ezzel versenybe szállva a Youtube-al.

Elege lett az EU-nak: megbüntetnék a Facebookot

Az év végéig kaptak haladékot, hogy eleget tegyenek az uniós fogyasztóvédelmi előírásoknak. Részletek >>>

2016-ban ismét újdonsággal álltak elő, amikor bevezették a Snapchat-hez hasonló „Történetek” funkciót (ezek azok a fotók vagy videók, amelyeket a felhasználók 24 órákra osztanak meg ismerőseikkel, ezután automatikusan törlődnek.) A Történeket opció az Instagram egyik legnépszerűbb lehetőségévé vált, a Facebook azonban hamarosan figyelmeztette a céget: ez a formátum kevésbé tehető pénzzé. A bejelentés visszavetette a bevétellel kapcsolatos előrejelzéseket és a befektetőket is megrémítette.

Az Instagramnak sikerült elkerülnie azokat a botrányokat, amivel a Facebooknak szembe kellett néznie – legyen szó a hamis hírek terjedéséről vagy az adatkezelési problémákról. Ez azonban változóban van, mivel a Facebook a jövőben még inkább integrálná alkalmazásait, hogy minél tovább a felületein tartsa a felhasználókat. (Ennek több eszköze is van, amiről korábbi cikkünkben olvashatsz >>>) Az utóbbi időben egyre több panasz érkezett, hogy az oldalt elárasztják a fizetett fényképek, de az okostelefon-függőség kutatások középpontjába is mind gyakrabban helyezik az alkalmazást.

Egetverő baromság terjed a Facebookon - rámentek a magyarok pénzére
Újabb átverés terjed a magyar interneten: a csalók szokás szerint a hiszékenyek és/vagy alulinformáltak pénzére utaznak. Napi egymilliót, három hónap alatt 300 milliót ígérnek kevesebb mint 100 ezer forintos befektetésre, valamilyen titokzatos szoftver és talán kriptodevizák meg közösségimédia-adatok alapján - az egész kellően zagyva-misztikus és látszólag profi ahhoz, hogy az alacsony banki kamatokon kesergő amatőrök közül néhányat átejtsen. Tovább a cikkhez >>>
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG