Hirdetés
Hirdetés

Egetverő baromság terjed a Facebookon - rámentek a magyarok pénzére

Gáspár András, 2018. augusztus 08., 18:20

Újabb átverés terjed a magyar interneten: a csalók szokás szerint a hiszékenyek és/vagy alulinformáltak pénzére utaznak. Napi egymilliót, három hónap alatt 300 milliót ígérnek kevesebb mint 100 ezer forintos befektetésre, valamilyen titokzatos szoftver és talán kriptodevizák meg közösségimédia-adatok alapján - az egész kellően zagyva-misztikus és látszólag profi ahhoz, hogy az alacsony banki kamatokon kesergő amatőrök közül néhányat átejtsen.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Földalatti bankrendszerből 300 milliós hozam...?

A Facebookon is terjed az a cikk, aminek már a címe is meghökkentő: eszerint A magyar kormányt MEGRÁZTA egy új, földalatti bankrendszer felfedezése. Nem kínálnak zsákbamacskát (illetve dehogynem): azt állítják, 90 ezer forint befektetéssel 318 millió forintot keresett valaki - magyarán megháromezerötszázszorozta pénzét, avagy 353 ezer százalékos hozamot ért el.

"Egy férfi mindössze 90 000 forintot helyezett el titkos új bankszámláján... És csak figyelte, ahogy az több, mint 318 millió forintra nő. Nyomozásunk eredménye teljesen megrázott minket. És úgy hisszük, hogy ezek eredmények Önt is sokkolni fogják" - írják a szerzők a "titkos bankrendszerről", ami állítólag nagy népszerűségnek örvend Magyarországon. Egy másik példa szerint minden 185 ezer forint, amit 2010 januárjában elhelyeznek a rendszerben, mostanra kb. 146 millió forintot érne.

Hirdetés

Még azt is odaírták, hogy teljesen jövedékiadó-mentesen - csakhogy jövedéki adót egyebek mellett az alkoholos termékek, a dohánytermékek, és az energiatermékek (jellemzően üzemanyagok, benzin és dízel) után kell fizetni, talán jövedelemadóra gondolt a szerző.

Egy részlet az oldalból
Egy részlet az átverős oldalból

Mi kell a mesés meggazdagodáshoz?

A cikk elején említett 318 millió forint három hónap alatt jött össze állítólag a kezdeti 90 ezer forintból. És ehhez nem kellett közbeszerzéseken indulni, utat vagy stadiont építeni - egyszerűen csak párat kattintani, legalábbis a kamucikk állítása szerint. Gyakorlatilag minden mondatába bele lehet kötni, néhány idézet:

- Ez nem „gazdagodj meg gyorsan” fajta csalás, viszont mindössze 90 000 HUF befektetésével azt bárki megduplázhatja vagy megtriplázhatja néhány óra alatt, ehhez pedig csak egy számítógépre és pár kattintásra van szükség.

- A szakértők egyetértenek abban, hogy azáltal, hogy egyszerűen a pénze egy kis részét átutalja ezekre a 100%-ban ingyenes, biztonságos, és teljesen magánjellegű számlákra, akkor legalább 50-szer többet kereshet vele, mint ami egy tipikus megtakarítási számla, részvény vagy bármely egyéb révén elérhető volna.

A módszer mögött állítólag egy Crypto Trader nevű felület? módszer? kereskedési rendszer? áll. A "kripto" szó nyilván azért szerepel a termék nevében, mert divatos, hallani lehetett sokat arról, hogy sokan sokat kerestek (még többen persze még többet buktak) rajta, és kellően misztikus az olvasók jó részének ahhoz, hogy ne zavarja őket, hogy semmit nem értenek a módszerből.

Még soha senki nem vesztett rajta, pedig rengetegen próbálták?

Egy kamuinterjú is szerepel az oldalon "Daniellel", aki állítólag a cégnek dolgozik, ő elejt néhány morzsát a módszerről, amiből annyi derül ki, hogy a szoftver 0,01 másodperccel a piacok előtt jár, valamiféleképp belekeveri a közösségi médiát, ahonnan a kereskedéshez szükséges információkat gyűjtik. Egyetlen napra 1 milliós bevételt ígér annak, aki 179 ezer forintot fektet be, sőt azt állítja: még soha senki nem vesztette el a befektetett pénzét, sőt, vesztesége sem volt senkinek, még a legrosszabb esetben is nyereséggel zártak az állítólagos ügyfelek.

Akik pedig a cikk szerint rengetegen vannak, az ország szinte minden városából több mint 50 ezer magyar állampolgár ért el óriási nyereséget...

A cikk alatt pedig kommentelők garmadája erősíti meg, hogy a módszer működik és máris rengeteget kerestek vele. Állítólag 116 ezer hozzászólás (!) van a cikkhez, de csak az első 10 látszik - bárhova kattintunk az oldalon, egy szintén profinak tűnő, angol nyelvű oldal jön be, hasonlóan hihetetlen ígéretekkel, regisztrációra buzdítva.

Eggyel profibb átverés, mint amihez szoktunk

Az oldal a szokásos netes átverésekhez képest hoz néhány újdonságot. Az oldalak felépítése egész profi, a helyesírás tökéletes, a mesés pénzkereseti módszer alátámasztására összerakott humbug eleget merít a valóságból ahhoz, hogy a képzetlen, alulinformált lehetséges kisbefektetőknek esetleg hihetetőnek tűnjön - bár a szinte semmiből órák alatt elérhető milliók, hetek alatt elérhető százmilliók talán azért még őket is elbizonytalanítják.

Az oldal nincs teletömve Google-reklámokkal (vagy bármilyen reklámmal), mint a mindenegyben-típusú álhírportálok, így a csalók nem az álhírrel, a hangzatos címmel becsalogatott olvasó kattintásával akarnak pénzt szerezni, hanem nyilván a "kezdőbefizetéseket" tervezik ellopni.

Mit tegyünk?

Legelőször is: mindig legyünk gyanakvóak, ha ismeretlenek a pénzünkre utaznak... Tudjuk, hogy a rendkívül alacsony betéti kamatok korában a hagyományos befektetéseket kedvelők próbálnak más lehetőségek után nézni, a gyors meggazdagodás vágya pedig egyidős a pénzzel, és mostanában ezen a téren Magyarországon is adódik példa, de ha valaki teljesen kockázatmentes, rendkívül gyors megtérüléssel kecsegtető befektetést kínál magas hozammal, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem tisztességes úton jár. Jelen esetben sehol semmi sem derül ki a cégről, ami a pénzünk átutalását kéri: márpedig ismeretlen hátterű szolgáltatóval sosem szabad szóba állni. Ha a cégnév megvan, az MNB honlapján ellenőrizhetjük, van-e engedélye a tevékenység végzésére.

Itt valódi tájékoztatás helyett csak nagy szavakat látunk - ha nincs meg minden információnk, nem értjük a befektetési terméket, számunkra ismeretlen, akkor ne tegyünk próbát még egy kis összeggel sem. Ha ilyesmibe botlunk, védjük meg a többieket is a csalóktól, tegyünk bejelentést a felügyeletnél ezen a linken - mi is így tettünk cikkünk megjelenése előtt.

Ajánljuk az MNB kisfilmjét is a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatókról:

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A Pew Research Center közzétette felmérését arról, hogyan vélekednek egyes országok állampolgárai a mindennapjaikról. Ennek egyik legfontosabb eleme a nemi egyenlőtlenség kérdése, amelyből kiderült, hogy a férfiak sokkal inkább úgy vélik, hogy javult ebben a kérdésben a helyzet, mint a nők. Például a német férfiak 78 százaléka szerint jobb a helyzet most, mint a 90-es évek végén, míg csupán a nők 62 százaléka vélekedik a hasonlóan. De mi a helyzet Magyarországon?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?