Hirdetés
Hirdetés

Egetverő baromság terjed a Facebookon - rámentek a magyarok pénzére

Gáspár András, 2018. augusztus 08., 18:20

Újabb átverés terjed a magyar interneten: a csalók szokás szerint a hiszékenyek és/vagy alulinformáltak pénzére utaznak. Napi egymilliót, három hónap alatt 300 milliót ígérnek kevesebb mint 100 ezer forintos befektetésre, valamilyen titokzatos szoftver és talán kriptodevizák meg közösségimédia-adatok alapján - az egész kellően zagyva-misztikus és látszólag profi ahhoz, hogy az alacsony banki kamatokon kesergő amatőrök közül néhányat átejtsen.

Földalatti bankrendszerből 300 milliós hozam...?

A Facebookon is terjed az a cikk, aminek már a címe is meghökkentő: eszerint A magyar kormányt MEGRÁZTA egy új, földalatti bankrendszer felfedezése. Nem kínálnak zsákbamacskát (illetve dehogynem): azt állítják, 90 ezer forint befektetéssel 318 millió forintot keresett valaki - magyarán megháromezerötszázszorozta pénzét, avagy 353 ezer százalékos hozamot ért el.

"Egy férfi mindössze 90 000 forintot helyezett el titkos új bankszámláján... És csak figyelte, ahogy az több, mint 318 millió forintra nő. Nyomozásunk eredménye teljesen megrázott minket. És úgy hisszük, hogy ezek eredmények Önt is sokkolni fogják" - írják a szerzők a "titkos bankrendszerről", ami állítólag nagy népszerűségnek örvend Magyarországon. Egy másik példa szerint minden 185 ezer forint, amit 2010 januárjában elhelyeznek a rendszerben, mostanra kb. 146 millió forintot érne.

Hirdetés

Még azt is odaírták, hogy teljesen jövedékiadó-mentesen - csakhogy jövedéki adót egyebek mellett az alkoholos termékek, a dohánytermékek, és az energiatermékek (jellemzően üzemanyagok, benzin és dízel) után kell fizetni, talán jövedelemadóra gondolt a szerző.

Egy részlet az oldalból
Egy részlet az átverős oldalból

Mi kell a mesés meggazdagodáshoz?

A cikk elején említett 318 millió forint három hónap alatt jött össze állítólag a kezdeti 90 ezer forintból. És ehhez nem kellett közbeszerzéseken indulni, utat vagy stadiont építeni - egyszerűen csak párat kattintani, legalábbis a kamucikk állítása szerint. Gyakorlatilag minden mondatába bele lehet kötni, néhány idézet:

- Ez nem „gazdagodj meg gyorsan” fajta csalás, viszont mindössze 90 000 HUF befektetésével azt bárki megduplázhatja vagy megtriplázhatja néhány óra alatt, ehhez pedig csak egy számítógépre és pár kattintásra van szükség.

- A szakértők egyetértenek abban, hogy azáltal, hogy egyszerűen a pénze egy kis részét átutalja ezekre a 100%-ban ingyenes, biztonságos, és teljesen magánjellegű számlákra, akkor legalább 50-szer többet kereshet vele, mint ami egy tipikus megtakarítási számla, részvény vagy bármely egyéb révén elérhető volna.

A módszer mögött állítólag egy Crypto Trader nevű felület? módszer? kereskedési rendszer? áll. A "kripto" szó nyilván azért szerepel a termék nevében, mert divatos, hallani lehetett sokat arról, hogy sokan sokat kerestek (még többen persze még többet buktak) rajta, és kellően misztikus az olvasók jó részének ahhoz, hogy ne zavarja őket, hogy semmit nem értenek a módszerből.

Még soha senki nem vesztett rajta, pedig rengetegen próbálták?

Egy kamuinterjú is szerepel az oldalon "Daniellel", aki állítólag a cégnek dolgozik, ő elejt néhány morzsát a módszerről, amiből annyi derül ki, hogy a szoftver 0,01 másodperccel a piacok előtt jár, valamiféleképp belekeveri a közösségi médiát, ahonnan a kereskedéshez szükséges információkat gyűjtik. Egyetlen napra 1 milliós bevételt ígér annak, aki 179 ezer forintot fektet be, sőt azt állítja: még soha senki nem vesztette el a befektetett pénzét, sőt, vesztesége sem volt senkinek, még a legrosszabb esetben is nyereséggel zártak az állítólagos ügyfelek.

Akik pedig a cikk szerint rengetegen vannak, az ország szinte minden városából több mint 50 ezer magyar állampolgár ért el óriási nyereséget...

A cikk alatt pedig kommentelők garmadája erősíti meg, hogy a módszer működik és máris rengeteget kerestek vele. Állítólag 116 ezer hozzászólás (!) van a cikkhez, de csak az első 10 látszik - bárhova kattintunk az oldalon, egy szintén profinak tűnő, angol nyelvű oldal jön be, hasonlóan hihetetlen ígéretekkel, regisztrációra buzdítva.

Eggyel profibb átverés, mint amihez szoktunk

Az oldal a szokásos netes átverésekhez képest hoz néhány újdonságot. Az oldalak felépítése egész profi, a helyesírás tökéletes, a mesés pénzkereseti módszer alátámasztására összerakott humbug eleget merít a valóságból ahhoz, hogy a képzetlen, alulinformált lehetséges kisbefektetőknek esetleg hihetetőnek tűnjön - bár a szinte semmiből órák alatt elérhető milliók, hetek alatt elérhető százmilliók talán azért még őket is elbizonytalanítják.

Az oldal nincs teletömve Google-reklámokkal (vagy bármilyen reklámmal), mint a mindenegyben-típusú álhírportálok, így a csalók nem az álhírrel, a hangzatos címmel becsalogatott olvasó kattintásával akarnak pénzt szerezni, hanem nyilván a "kezdőbefizetéseket" tervezik ellopni.

Mit tegyünk?

Legelőször is: mindig legyünk gyanakvóak, ha ismeretlenek a pénzünkre utaznak... Tudjuk, hogy a rendkívül alacsony betéti kamatok korában a hagyományos befektetéseket kedvelők próbálnak más lehetőségek után nézni, a gyors meggazdagodás vágya pedig egyidős a pénzzel, és mostanában ezen a téren Magyarországon is adódik példa, de ha valaki teljesen kockázatmentes, rendkívül gyors megtérüléssel kecsegtető befektetést kínál magas hozammal, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem tisztességes úton jár. Jelen esetben sehol semmi sem derül ki a cégről, ami a pénzünk átutalását kéri: márpedig ismeretlen hátterű szolgáltatóval sosem szabad szóba állni. Ha a cégnév megvan, az MNB honlapján ellenőrizhetjük, van-e engedélye a tevékenység végzésére.

Itt valódi tájékoztatás helyett csak nagy szavakat látunk - ha nincs meg minden információnk, nem értjük a befektetési terméket, számunkra ismeretlen, akkor ne tegyünk próbát még egy kis összeggel sem. Ha ilyesmibe botlunk, védjük meg a többieket is a csalóktól, tegyünk bejelentést a felügyeletnél ezen a linken - mi is így tettünk cikkünk megjelenése előtt.

Ajánljuk az MNB kisfilmjét is a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatókról:

3 millió forint kell a céljaidhoz?

Lakásfelújítás? Autóvásárlás? Vállalkozás indítása? 3 millió forintból lehetséges, de nem mindegy, honnan veszel fel személyi kölcsönt! Megújult kalkulátorunkkal összehasonlíthatod a legkedvezőbb banki ajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága szerinti kalkulációt 3 millió forintra, amelyet 60 hónapra vennél fel, a kalkulátor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlat a Cofidis Fapados kölcsöne, amelynek induló havi törlesztőrészlete 59 518 Ft (THM: 7,32%), de szintén igen kedvező a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne 60 592 forintos havi törlesztőrészlettel, illetve a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne 60 654 forintos törlesztőrészlettel (THM: 8,17%) vagy a Raiffeisen személyi kölcsöne 60 757 forintos törlesztőrészlettel (THM: 8,92%). Érdekelnek a további ajánlatok is? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Elképesztő szintű az iráni politikai felháborodás Varsó azon lépése kapcsán, hogy helyszínt ad egy Irán-ellenes globális konferenciának. A lengyelek döntése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára. Varsó Amerika kiemelt partneri pozíciójára törekszik, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?