<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Amikor beugrunk egy gyorsétterembe (angol nevén: Quick Service Restaurantba, azaz QSR-be), bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű alapanyagra van szükség a zökkenőmentes és villámgyors kiszolgáláshoz, ahhoz, hogy a hamburger és a szalmakrumpli 50 másodpercen belül a tálcánkon landoljon. Az ehhez kapcsolódó logisztikai kihívásokról beszélt a Trend FM műsorában Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 

Nem csak a szállításról és a raktározásról van szó; mivel a gyorséttermek célja, hogy a lehető legjobb minőséget biztosítva, a lehető leggyorsabban kiszolgálják a vevőiket, az alapanyagok beszerzését is kiszervezik a QSL-hez hasonló cégeknek, kizárólag azzal foglalkoznak, amihez értenek, a sütéshez és a főzéshez - mondta a cégvezető. A feladat azonban rendkívül összetett. 

Már az is komoly feladat, hogy az alapanyagok eljussanak a gyorsétterembe... Fotó: Depositphotos
Már az is komoly feladat, hogy az alapanyagok eljussanak a gyorsétterembe... Fotó: Depositphotos

A szállításhoz gyakran extrém körülményeket kell biztosítani, például három különböző hőmérsékleten kell szállítaniuk a különböző alapanyagokat. Az alapanyagok beszerzését pedig olyan tényezők is nehezíthetik, mint az időről időre megjelenő madárinfluenza, amely miatt borulnak a megszokott folyamatok. Az utóbbi időben mindemellett hatalmas nehézséget okozott az üzemanyagárak növekedése vagy a hűtőházak ellátása az égbe szökött villamosenergia-árak mellett. A háború és a gazdasági krízis okozta közúti áruszállítási bizonytalanság pedig ahhoz vezetett, hogy a gyártók és a forgalmazók egyre nagyobb árukészletet halmoznak fel - a szükséges speciális raktárkapacitás biztosítása nem egyszerű, sokszor igen komoly technológiai fejlesztést, így óriási befektetést igényel.

Mindemellett a logisztikai cégeknek a hazai munkaerőhiánnyal is meg kell küzdenie - ezen segíthetne a gépesítés, de az élelmiszeripari logisztikában nincs akkora árrés, mint más szektorokban, ezért nem egyszerű úgy robotizálni, technológiai fejlesztéssel kiváltani az élő munkaerőt, hogy a haszon is megmaradjon.

Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 
Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 

A cégvezető elmondta: a jövőre nézve biztató hír, hogy az infláció nem szegte a fogyasztók kedvét – a gyorséttermekben sem. „A 2008-2009-es gazdasági válság idején is azt tapasztaltuk, hogy többet ettek gyorsétteremben az emberek, a drágább éttermi szolgáltatás helyett is ott fogyasztottak."

A teljes beszélgetést a Trend FM honlapján hallgathatja meg >>

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Megint lepaktált Brüsszel a Pfizerral
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 19:31
Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Vállalat Uniós garanciát kapott az Erste Bank
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 13:23
Az Európai Beruházási Alap az InvestEU program keretében 53 millió eurós garanciát nyújt az Erste Csoportnak, illetve a hozzá tartozó 11 banknak Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.
Vállalat Biogáz üzemet vesz a MOL
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 09:16
A MOL megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról - közölte lapunkkal a társaság.
Vállalat Részvényeket vásárolt vissza a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 16:14
A Magyar Telekom 14,6 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat részvényvisszavásárlási aukcióján
Vállalat Eléggé megtolta a Lidl a dolgozók bérét
Molnár Csaba | 2023. május 25. 13:42
A Lidl 12 hónapon belül harmadszorra emeli nagy-britanniai dolgozóinak fizetését, az áruházakban és a raktárban akár 13,15 fontot is kereshetnek óránként. Sőt, mintegy 1500 új alkalmazottat is foglalkoztatnak.
Vállalat Megvannak a bankok, ahol jó lesz diákhitelt felvenni
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 13:03
Sok szolgáltatást kaphat ingyen, aki a kiválasztott pénzintézetekkel szerződik.
Vállalat Csak úgy ömlött a dollár Nagy Mártonékhoz
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:49
1,125 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött be a Magyar Fejlesztési Bank.
Vállalat Vége a jó világnak? Rég látott zuhanás a világ legnagyobb cégeinél
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 14:48
A világ 100 legnagyobb vállalatának piaci tőkeértéke 11 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 2009 óta a legjelentősebb visszaesés a PwC Global Top 100 companies elemzése szerint.
Vállalat A Lego egy ’80-as évekbeli játéktermi ikonnal dobna nagyot
Molnár Csaba | 2023. május 23. 12:46
Nyolcvanas évekbeli gyerekek, eljött a ti időtök! A Lego játékgyártó cég egy 2561 darabos készletet készül kiadni az ikonikus játéktermi játékszekrény, a "Pac-Man" ünneplésére. A készlet egy valódi, 1980-as évekbeli arcade játékszekrényen alapul.
Vállalat Ez megdöbbentő: most tényleg brutális bírságot kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 14:20
Sosem látott bírsággal vágták meg a céget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG