BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. november 8. 10:54

Már nem csak az eszközökkel van baj, korrupciós üggyel vádolják őket a dél-koreaiak.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök távozását követelő tüntetők Szöulban 2016. november 5-én. Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Ügyészek egész serege lepte el ma a Samsung székházát Szöulban, miután felröppent a gyanú, hogy a telefongyártó is sáros lehet a Dél-Koreát lassan felemésztő politikai botrányban. A CNN cikke szerint azzal vádolják a jelenlegi elnököt, Park Geun-hye-t, hogy nemzetbiztonsági szempontból kényes dokumentumokat osztott meg egy, hivatalos politikai szerepet be nem töltő bizalmasával, Choi Soon-sil üzletasszonnyal.

Negyven éve forrong Dél-Korea

Maga a vádaskodás a Park és a Choi család között nem új keletű, a két család kapcsolata egészen a hetvenes évek végéig vezethető vissza, ekkor még Park apja, Park Chung-hee diktátor volt hatalmon. A Choi család feje Soon-sil apja, Choi Tae-min volt, aki ekkortájt alapította az Örök Élet Egyházát, ami különös módon ötvözte a kereszténység, a buddhizmus és a koreai sámánizmus elemeit. A diktátort 1979-ben gyilkolták meg, ezután Geun-hye vette át a stafétát az apjától, egyszersmind szorosabbra fűzte a barátságot az akkor már „koreai Buddhának” kikiáltott Choi Tae-minnel.

Park Geun-hye Forrás: MTI/EPA pool/Ed Jones

A CNN a Wikileaks által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva azt írja: a vallási vezetőnek „teljes uralma volt Geun-hye teste és akarata fölött”, ennek következtében pedig súlyos milliókat sikerült összekalapoznia – elsősorban szövevényes adományok formájában –, amit végül a gyerekei, így Choi Soon-sil, egyben a jelenlegi miniszterelnök bizalmasa is megörököltek.  A botrány kirobbanása óta több tízezer ember tüntetett már Dél-Korában, Park két segédjét őrizetbe vették, emellett Choi ellen is nyomozást indítanak hatalommal való visszaélés és korrupció gyanúja miatt.

De hogy jön ehhez a Samsung?

A telefongyártó nem csupán Dél-Korea legnagyobb vállalata, de egyben a gazdasági növekedés egy fő mozgatórugója is egyben: kórházakat, vidámparkot és lakóparkokat is üzemeltetnek az országban, így a már ötmilliárd dollárt elszipkázott botrány mellé egy teljes átvizsgálás hiányzott nekik a legkevésbé.

A Yonhap koreai lap szerint az adományozók között szerepel a Samsung is, a vád szerint ők 3 millió dollárt utaltak át Choi egyik vállalatának – ezzel nem lenne semmi gond, ha az üzletasszony ezt a pénzt nem a lánya németországi műlovas oktatására fordította volna, véli a lap.

Mindent egy lapra - a Galaxy S mentheti meg a vállalatot?

Mindeközben a Note 7-es bukása, a felrobbanó mosógépek és a politikai viszály ellenére is nagy dobásra készül a gyártó, a tervek szerint mesterséges intelligenciával készülnek lealázni a konkurenciát, amikor jövő tavasszal piacra dobják a Galaxy S8-at, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Új vezérigazgató a Keler élén
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:41
Az igazgatóság július 31-ével Demkó-Szekeres Zsoltot nevezte ki a pozícióra. 
Vállalat Égető szüksége van az egészségügynek a mesterséges intelligenciára: a magyar fejlesztésekben nagy a potenciál
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 13:34
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberiség élethossznövekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet, addigra azonban 9,9 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából. Az EIT Health és a McKinsey&Company tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia (AI) forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást, segítségével jobb és hatékonyabb ápolási eredmények érhetőek el és javulhat a betegek tapasztalata az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatban is. A magyar startupok ígéretesnek tűnnek ebben a szegmensben.
Vállalat Mészáros Lőrincék kiszálltak az üzletből, amit most jóváhagyott a GVH
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 12:15
Az Audax megveheti az EKER-t.
Vállalat A döccenő után: mi lesz az autóipar sorsa?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 16:29
A magyar járműgyártás az utóbbi években komoly sikertörténet volt. A járvány miatt viszont előbb a gyártósorok álltak le, majd a vevők is eltűntek, így az értékesítés is lenullázódott. Rövid távon ez óriási problémákat okoz, a helyzet viszont talán nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnik.
Vállalat Trump már rendeletben szorongatja a TikTokot
MTI | 2020. augusztus 7. 09:31
Megtiltott minden a céggel kapcsolatos ügyletet. A korlátozás szeptember 20-án lép életbe.
Vállalat Nevet vált a Kika, de az Ikea marad a piac királya
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 18:28
Bár a Gazdasági Versenyhivatal már tavaly jóváhagyta a Kika lakberendezési lánc felvásárlását, az új tulajdonos csak most lépett a tettek mezejére. Csütörtökön bejelentették, megkezdődött a hat hazai Kika bútoráruház átalakítása, ősztől már XXXLutz néven várják a vásárlókat.
Vállalat Ezt tette a Magyar Telekom számaival a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 6. 08:40
Ötödével csökkent a cég adózott nyeresége a második negyedévben.
Vállalat 12,5 milliárdért adta el az állam és a MÁV a Dunakeszi Járműjavítót
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 08:20
A vevő a TMH Hungary Invest Zrt., melynek résztulajdonosa a botrányosan sikerült budapesti metrófelújításról is ismert orosz Transzmasholding.
Vállalat Tesco: alaptalanok a leépítésről szóló spekulációk
MTI | 2020. augusztus 6. 07:28
Az áruházlánc reagált a Magyar Nemzet értesülésére. Közlésük szerint erős a magyar pozíció, és jók a kilátások.
Vállalat Már 1000 cég mondott nemet a Facebooknak
Király Béla | 2020. augusztus 5. 19:14
Lélektani határhoz érkezett a Facebook hirdetéseket bojkottáló vállalatok száma. A közösségi média egyelőre mégsem tesz hathatós lépéseket.
hírlevél