3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Keletről az ország nyugati megyéibe menekült a jövedelmük túlnyomó része.

Az 1000 legjelentősebb ukrán cég összesen hatezer milliárd hrivnya (1 hrivnya=9,25 forint) bevételt ért el 2022-ben, ez 20 százalékkal magasabb, mint amennyi 2020-ban, a legutóbbi összesítéskor volt. Ez a nominális növekedés azonban nem ad okot az optimizmusra, hiszen a hivatalos infláció 26,6 százalék volt tavaly, vagyis reálértékben még ezek a cégek is veszítettek, nem beszélve a gyengébb teljesítményű közepes és kisebbekről – írta a YouControl nevű tanácsadó felmérését ismertetve az Ukrainska Pravda. 

Az infláció megette a bevételnövekedést a legtöbb cégnél. Fotó: Ukrán Nemzeti Bank
Az infláció megette a bevételnövekedést a legtöbb cégnél. Fotó: Ukrán Nemzeti Bank

Az elemzésben megerősítik, hogy a toplista első 20 helyére kerültek közül kilenc állami vagy közvetetten állami tulajdonú vállalat. A többi 11 különféle ipari-pénzügyi csoport (valójában a befolyásos oligarchák) tulajdonában álló társaság.

Egy közölt térkép alapján egyértelmű, hogy a keleti és déli országrészben telephellyel bíróknak legalább a fele a nyugati megyékbe menekítette vagyonát, ebben részben segített egy tavaly elindított állami program is. A kormány rajtuk kívül mintegy 750-800, főleg kisebb és közepes vállalkozásoknak adott logisztikai támogatást, továbbá bérletidíj-kedvezményt egy-egy nyugati megyében lévő és állami tulajdonú telephely bérlése során.

A teljes bevételi torta felét elérő cégek (495 vállalat) Kijevben vannak bejegyezve, a Volinyban megtelepedetteknek is jól ment, azoknak a számlájára a Donbasz-ban és Harkiv megyében működő cégek összesített bevételénél is több érkezett. A fővároson kívül, egyebek mellett az Odessza, Dnyepropetrovszk és Lviv megyékben tevékenykedő vállalkozások (295 cég), összesen 26 százalékkal részesednek. A háború értelemszerűen a keleti front megyéiben (Harkiv és Donyeck megye) működő cégeket tépázta meg nagyon, így azok a bevételi tortának csupán az 1-2 százalékát adják, mintegy 160 milliárd hrivnyát.

Ha a legnagyobb bevételt elért ukrán cégeket ágazatonként vizsgáljuk, akkor darabszámra az olaj- és gázipar vezet 146-tal, mögötte az élelmiszeripar áll 129-cel, majd a villamosenergia ipar következik 105 vállalkozással. Összesen 102 mezőgazdasági cég fért bele a toplistába, valamint 50-50 kereskedelmi, vegyipari és fémipari társaság.

Érdekes, hogy a vegyipari, a dohányipari, a szénbányászati és a fémfeldolgozó cégek számszerűen kevesen vannak, de a bevételi rangsorban mégis a top 1000 felső harmadában szerepelnek. Az is fontos és talán meglepő, hogy a nagy bevételt elért vállalkozások között sok a 4-5 évvel ezelőtt alapított, miközben a toplista túlnyomó részéhez tartozókat 15-29 éve hozták létre, tehát volt idejük felpörgetni a működést és túléltek több válságos időszakot is. 

A felmérést készítő elemzők megjegyezték: a rövid idő alatt sok bevételt elért cégek tulajdonosai közül többnél is megfigyelhető, hogy egyes pénzügyi-ipari vállalatcsoportok részeként tudtak önálló életet élni, élvezték azok hátországát. Sok esetben állami vállalatok átszervezése útján nőttek nagyra, némely esetben már csaknem monopolhelyzetbe is kerültek a saját területükön. 

A 2020-ban készült utolsó összeállítással összevetve a 2022-es top 1000-es lista azt mutatja, hogy a legnagyobbak 27 százaléka megújult, vagyis 271 cég kiszorult, elsősorban azért, mert zuhant ezeknek a vállalatoknak a bevétele. Csak részben magyarázható ez a hátrébb sorolódás a csődökkel vagy a háború miatti fizikai megsemmisüléssel.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bekeményítenek a vállalatok, jönnek a fenyegetések: támadás indul a home office ellen
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 18:01
A vállalatvezetők 90 százaléka úgy véli, hogy belátható időn belül vissza kell szorítani a távmunkát az amerikai piacon, mert rontja a dolgozók munkájának hatékonyságát és gyengíti a cégek szervezeti kultúráját. Ugyanakkor az ötnapos munkahét visszaállítása majdnem lehetetlen feladatnak tűnik. 
Vállalat Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 11:28
Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Vállalat Újabb sztrájk jön a Ryanairnél - durva meglepetés várta a vezérigazgatót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 14:54
Két hónapon belül negyedszer lépnek sztrájkba szeptember 14-én és 15-én a Ryanair diszkont légitársaság brüsszeli pilótái, magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket követelve - közölte a VRT belga hírcsatorna csütörtökön a pilótákat képviselő szakszervezetek bejelentésére hivatkozva.
Vállalat Az állam kiszáll a Posta Biztosítókból
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 14:03
Az állam eladja a Posta Biztosítókban lévő tulajdonrészét – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
Vállalat Változások a Vodafone vezetésében
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 31. 18:51
A 4iG cégcsoport közleménye szerint integrációjának felgyorsítására és márkaváltásra készül 2024-ben, amely mellett üzleti működési hatékonyságát is növelni kívánja.
Vállalat Közel 7 milliárd forintos befektetést zárt a Transcend magyar-amerikai startup
Natív tartalom | 2023. augusztus 31. 18:06
A Vespucci Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Alap a korai magvető fázisban a Transcend H2O első és egyetlen befektetője volt. A mostani tőkebevonással sikerült exitet realizálniuk, pozitív hozammal, mindössze 3 és fél év után. Ez az eredmény kimagasló a közép-európai régióban is.
Vállalat Már légitársasága is van az Európában terjeszkedő ukrán csomagküldő cégnek
Mester Nándor | 2023. augusztus 31. 16:19
Ötször akkora lett a Nova Posta profitja az első félévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
Vállalat Megvédte a konyhai gépek koronázatlan királyát a Whirlpool
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 30. 14:54
Két kínai vállalat arra vetemedett, hogy a Whirlpooléhoz hasonló konyhai robotgéppel álljon elő, ám az amerikai bíróságok teljes mellszélességgel kiálltak az eredeti termék mellett.
Vállalat Lezárult a Mol-kutak eladása Szlovéniában
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 28. 17:11
Összesen 39 töltőállomás kerül át a Shellhez.
Vállalat Botrányosan rossz lett a kínai olajmogul első féléve
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 28. 13:20
Nem közölték, hogy mi az oka a profit visszaesésének.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG