<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
A videótartalmak javára változtatja meg hírfolyamát a Facebook. Az internetes óriás komoly versenyben van a Youtube-bal, mivel ők is a videókat tekintik üzleti modelljük legértékesebb darabjának. A bevételek szempontjából a vállalat számára elengedhetetlen, hogy a felhasználókat minél tovább az oldalon tartsa, ehhez azonban a Facebook gyakran etikátlan gyakorlatokhoz nyúl: a legnépszerűbb videókat egyszerűen ellopja vetélytársaitól.

A megosztás központú platformok, a szélessávú internet és az okoseszközök elterjedésével egyre népszerűbbé vált a videómegosztás az internetezők körében. Nem meglepő ennek a műfajnak az elterjedése: a képekhez és a szöveges tartalmakhoz képest a videók sokkal könnyebben összefoglalják az információkat, egyszerűen és szórakoztatóan tudják tálalni azt, ráadásul sokkal kevesebb energiát igényel fogyasztásuk, mint egy szöveg elolvasása – elég csak az utóbbi időben elszaporodó főzős-videókra gondolni.

A trend egyre erősebben érződik, az utóbbi hírek szerint a Facebook is kivenné a részét ebből: a vállalat bejelentése szerint mostantól előnyben részesíti a videós tartalmakat a felhasználók hírfolyamában más tartalmakkal szemben – írja a Reuters. A cég ezzel nem csak a YouTube versenytársa kíván lenni, hanem a platform fő termékeként kívánja használni a videókat üzleti modelljében.

Minél tovább, annál jobb

A Facebook hírfolyama kiváló értékesítési felület – ez ugyanis az első dolog, amit az immár több mint 2 milliárd felhasználó először lát a weboldalt megnyitva. A hírfolyamnak komplex algoritmusai vannak, amelyek meghatározzák a bejegyzések sorrendjét – a vállalat nemrég kiadott hírfolyam-irányelvei pedig előírják, hogy először a barátok és az ismerősök bejegyzéseit láthatják a felhasználók.

A vállalat az utóbbi időben egyre komolyabb befektetésekkel támogatja a videós formátumot: Watch nevű videó szolgáltatásuk főként a Vox és a Discovery Communications tartalmainak adott otthont, a későbbiekben viszont a YouTube-hoz hasonlóan „Feliratkozás” opcióval is kívánják bővíteni a platformot. A cég blogbejegyzésében elmondta: A rövid, szórakoztató videók mindig jól teljesítettek a Facebook-on és ez nem fog egyhamar változni.

Ki fog akadni a telefonod a Facebook legújabb frissítésétől - Tovább >>>

A Facebook azonban egyre komolyabb vetélytársként tekint a YouTube-ra. Bár a két platform nem hasonlít egymásra szolgáltatásait tekintve, a Facebook üzleti modelljének alapköve a weboldalon töltött idő maximalizálása – ezzel garantálhatja ugyanis, hogy a reklámok minél tovább a felhasználók szeme előtt maradnak. Annak ellenére, hogy a rohamosan növeli bevételét és egyre többen regisztrálnak az oldalon, egyre komolyabb gondot jelent a Facebook számára a weboldalon tartani a közönségét – erre pedig jó megoldás lehet a videók népszerűsítése.

Lopnak, csalnak és hazudnak

A vállalat üzleti modelljének sikerét azonban gyakran – bár nem törvénytelen, de igencsak – etikátlan gyakorlatok garantálják - írja a medium.com A Facebook 2015-ben bejelentette: oldalukon naponta 8 milliárdan tekintik meg videóikat, amivel újabb mérföldkövet ért el a cég. A befektetőket lenyűgözik ezek a számok, a kritikusok szerint azonban az eredményeket csupán hibás számítási modellek és más oldalakról ellopott anyagok generálják.

Nekimentek a Facebooknak: ebből hogyan másznak ki?

Komoly vizsgálat alá vetették a közösségi oldalt Németországban - részletek >>>

Mivel a cég legfőbb célja, hogy az embereket minél tovább az oldalon tartsa, a Facebook algoritmusai előnyben részesítik a saját oldalukra feltöltött videókat más platformokéval szemben. A YouTube-ról ellopott videók így vírusként terjednek az oldalon, míg a más oldalakra vezető tartalmak háttérbe szorulnak. A YouTube platformját használó alkotók le is tesztelték ezt: míg YouTube-ról megosztott videóik maximum 50 ezer embert érnek el és csupán pár százan kattintanak rá, a Facebook-lejátszóra feltöltött tartalmakat akár 150 ezer emberhez is eljuttatja a vállalat és több százezres nézettséget is elérhetnek a videók – a nézettség definiálása azonban jelentősen különbözik a YouTube számítási modelljéhez képest.


(A videóhoz van magyar felirat is.)

Mi az a nézettség?

A nézettség kiszámítása bonyolult, de annál fontosabb feladat – az üzleti életben ugyanis ez a legfontosabb érték, az alkotók ez alapján tudják felületeiket értékesíteni. Bár jelenleg sem publikus, miként számolja a nézettséget a YouTube, a videó hosszától függően átlagosan 30 másodperc után regisztrálja megtekintésnek az aktivitást – ezzel bizonyítandó, hogy a nézőt valóban érdekli a tartalom, nem csak véletlenül kattintott rá.

A Facebook ezzel szemben már három másodperc videó nézést is teljes értékű megtekintésként regisztrál: ez azt jelenti, hogy ha valaki elég lassan tekeri a hírfolyamot, máris aktív nézőnek számít. Ez alapján az oldalon szörfölő emberek 90 százaléka jelenleg is aktív „nézőnek” számít, míg a 30 másodperces határt elérve kiderül, a felhasználók csupán 20 százaléka érdeklődött valójában a videó iránt – a Facebook nézettségi adatai tehát merőben túlzók a YouTube számításaihoz képest.

A Facebook legnépszerűbb találmánya: a lopott YouTube videó

A legnagyobb problémát azonban a tartalmak ellopása jelenti: a 2015-ös bejelentést megvizsgálva kiderült ugyanis, hogy az év első negyedében az oldalon futó ezer legnépszerűbb videó 75 százalékát a YouTube-ról lopták - ezzel pedig mintegy 17 milliárd megtekintést vontak el az eredeti videóktól és annak tulajdonosaitól. Mivel a cég a megosztott videók után nem ad részesedést a szerzőknek, a Facebook algoritmusai előnyben részesítik az ilyen tartalmak ellopását.

Szólásszabadság vagy gyűlöletbeszéd: ez jelentheti a videómegosztó végét? További részletekért kattints ide >>>

Az oldal bonyolult keresőmotorja miatt eleve nehéz megtalálni a mások által feltöltött tartalmakat, így az alkotók gyakran nem is tudnak arról, hogy a Facebookon mások feltöltik videóikat. A szerzők kérésére persze leveszik a videót az oldalról, de addigra általában már késő: a videó törlése pillanatában az elérhető közönség több, mint 99 százalékához már el is jutott a tartalom.

A YouTube esetében nem kell ilyesmitől tartani, mivel a videómegosztó minden feltöltött anyagot elemez és összehasonlítja masszív adatbankjával (Content ID). A mások által újra feltöltött videókat törölni sem kell, mivel a szerző benyújthatja igényét a videóra, így minden megtekintésből származó bevétel az eredeti tulajdonos zsebében köt ki. A Facebooknak nincs ilyen jellegű bevételszerzési politikája, így csupán törölni tudja a videókat, a szerzők nem kapnak részesedést.

Ez a profit nélküli rendszer azonban csak a vállalatnak kedvez, figyelmen kívül hagyva az alkotókat, a tartalmakat ellopó személy ráadásul semmilyen büntetésben nem részesül.  Az oldal kritikusai szerint elfogadhatatlan ez a tartalomkezelési irányelv egy olyan cégtől, amely már 2015-ben mintegy 260 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezett.

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

A gyerekek mostantól szülői felügyelettel használhatják a cég új chat-programját. A fiataloknak készült program éles kritikákat váltott ki, a Facebook azonban szakértőkkel egyeztetve próbálja garantálni a fiatalok biztonságát. Az utóbbi időben rengeteget tettek a szélsőséges tartalmak és a hamis hírek kiszűréséért, legújabb programjuk pedig az öngyilkosságot fontolgatóknak is segítségére lehet. További részletek a Privátbankár.hu-n >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Putyin elüldözte, Orbán Viktor szerethette – történetek a Mekiről itt és ott
Mester Nándor | 2022. május 16. 18:44
Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.
Vállalat Bejelentést tett a 4iG: egy lépéssel közelebb a Magyar Honvédség digitalizációjához
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:52
A Rheinmetall AG (51 százalék), a 4iG Nyrt. (39 százalék) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) (10 százalék) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.
Vállalat Nagyot szakít a Mol az orosz olajon
Privátbankár.hu | 2022. május 14. 09:47
Napi négymillió dollár extrabevétele származik.
Vállalat Sebességrekordot döntött a 4iG montenegrói mobilcége
Privátbankár.hu | 2022. május 11. 14:22
A One Crna Gora új montenegrói rekordot állított fel. 
Vállalat Orbán Gábor: a tavalyinál nem lesz rosszabb a Richter idei éve
Csabai Károly | 2022. május 10. 10:10
Sem a forgalom, sem az eredmény tekintetében. De fontos kihangsúlyozni, hogy a gyógyszercég vezérigazgatójának kijelentése a forintértékekre vonatkozik, és csak akkor áll meg, ha nem következik be törés a rubel árfolyamában.
Vállalat A MOL segíti az ukrán energetikai hálózat működését
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 13:00
A MOL eszköztámogatással segíti az ukrán energetikai hálózat folyamatos működését, eddig 290 ezer eurónak megfelelő támogatást ajánlottak fel, és az ukrán fél visszajelzése alapján 50 ezer euró értékben szállítottak eszközöket a határhoz.
Vállalat Új tisztségviselőket választott az Appeninn Nyrt. igazgatótanácsa
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 08:32
Egy új tag lett és megvan az új elnök is.
Vállalat Dubai cégalapítás: vállalkozás az adóparadicsomban
PR | 2022. május 6. 13:42
Dubai. Elsők között alighanem a gazdagság, a luxus és a fényűzés jut az emberek eszébe az országról. Sokat nem is tévednek. Az Egyesült Arab Emírségekben külföldi vállalkozói szemmel is szélesek a lehetőségek. A cégalapítással együtt járó kedvező adózási rendszer szinte egy karnyújtásnyira van. Akár a teljes adómentesség is elérhető.
Vállalat Egyelőre megmenekül több ezer kisvállalkozás
Privátbankár.hu | 2022. május 5. 10:07
Továbbra is használatban maradhatnak azok a pénztárgépek, amelyek nem rendelkeznek érvényes forgalmazási engedéllyel - jelentette be Varga Mihály csütörtökön.
Vállalat Nem jött jól az Erstének, hogy be kellett szállnia a Sberbank-ügyfelek kártalanításába
Csabai Károly | 2022. május 4. 11:01
Az osztrák Erste Group 70, az Európai Újjáépítési és Bank, illetve a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet alapvetően azért zárta közel 1 milliárd forintos veszteséggel az idei első negyedévét, mert a március elején bedőlt orosz bank ügyfeleinek kártalanítása érdekében 7,9 milliárdot kellett befizetnie az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA).
hírlevél
Ingatlantájoló