4p
Egy friss felmérés osztályozta a 25 legnagyobb amerikai gyorsétteremláncot azok antibiotikumokkal kapcsolatos irányelveik alapján. Csak három ment át a rostán, és a két nagy nem volt köztük.
Forrás: consumersunion.org / Chain Reaction IV: Burger Edition

Elvégezték az USA éves felmérését a gyorsétteremláncok antibiotikum-irányelvei kapcsán, és a 25 vállalatból 22 megbukott, köztük a McDonalds-szal és a Burger Kinggel. Az USA iskoláiban használt ötfokozatú (A-F) osztályozási rendszerben a Wendy's kapott D-t (kettest), A-val (ötössel) pedig csak az Európában jobbára ismeretlen, a szendvicsek mellett a shake-ekre koncentráló Shake Shacket és a gourmetburgerekben utazó BurgerFi-t jutalmazták.

Lena Brook, a felmérés vezető kutatója azt mondta, a most negyedik éve elvégzett vizsgálatban azért tették át a fókuszt az eddig középpontban lévő szárnyashúsokról a marhára, mert a szárnyasok esetében a jelentések nyomán pozitív változásokat tapasztaltak. Ideje volt tehát az amerikaiak valódi kedvenceit, a marhahúsos burgereket és a hozzájuk kapcsolódó felelős antibiotikum-használatot is szemügyre venni.

A gyorsétteremláncok 25-ös mezőnyét a teljes, USA-n belüli bevételeik alapján állították össze. A végső osztályzat meghozatala előtt három területet vizsgáltak meg: először megnézték, hogy adott étterem megígérte-e vagy irányelvekbe foglalta-e, hogy véget vet az antibiotikumozott húsok felhasználásának, aztán azt, hogy milyen módon érvényesítik ezeket az irányelveket, és végül azt ellenőrizték, hogy igazak-e a cégek állításai.

Forrás: consumersunion.org / Chain Reaction IV: Burger Edition

Csak a Shake Shack és a BurgerFi szolgált fel antibiotikum-mentes marhahússal készült szendvicseket. Bennük az is közös, hogy fiatal láncok, és a felelősen tartott marhák húsának használata konkrétan az üzleti tervük része. De nem csak ez a két lánc dolgozik természetes marhahússal, akadnak még hasonló cégek, azok azonban kisebbek, és az alacsonyabb bevételük miatt nem fértek fel a 25-ös listára.

A Wendy's kettes osztályzata mögött az áll, hogy az étteremlánc irányvonala ugyan messze nem átfogó, mégis egy lépés a helyes irányba. Ez a gyakorlatban azt takarja, hogy a Wendy's vállalta, a marhahúsa 15 százalékát olyan termelőktől szerzi be, akik megígérték, hogy ellenőrizhető módon 20 százalékkal csökkentik az antibiotikum-használatot a húselőállítási gyakorlatukban. A gyorsétteremlánc arra is ígéretet tett, hogy a továbbiakban teljesen kiszorítja a rutinszerű antibiotikum-használattal készült húsokat.

A McDonald's szóvivője az egyes osztályzatra e-mailben reagált, melyben kiemelte, hogy a cég 2016-tól fogva nem használ antibiotikumozott csirkehúst, illetve megírta, hogy a McDonald's még 2018 vége előtt előáll a gyógyszermentes marhahús irányelveivel, mely az étteremlánc összes egységére vonatkozik majd, minden kontinensen.

A Burger King 2016 végén ígérte meg, hogy változtat a gyakorlatán, ez azonban csak a csirkehúsra vonatkozott, így az eredménye ebben a marhahúsos felmérésben nem jelent meg.

Itthon

A McDonald's Magyarországot a téma nem érinti. A hazai Meki idén februárban közölte, hogy az amerikai gyakorlattal szemben a számukra nevelt marhák, sertések és csirkék takarmányozásakor nem használnak génmódosított alapanyagokat, hormonokat, sem egyéb hozamfokozókat, és antibiotikumot is csak akkor, amikor indokolt, vagyis amikor beteg állatot kell kezelni.

A gyógyszerezett húsokat érintő gyakorlata kapcsán megkerestük a hazai Burger Kinget, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak a kérdéseinkre. Amint megérkezik a válaszuk, frissítjük a cikket.
Az antibiotikumok túlhasználata az élelmiszeriparban humánegészségügyi kockázatot jelent. A gyógyítás helyett az állatok gyorsabb növekedése (és a megbetegedésük megelőzése) érdekében rutinszerűen adagolt antibiotikumok hatására antibiotikum-rezisztens baktériumok fejlődnek ki a jószágban. Ezek az állat húsának elfogyasztásával bekerülhetnek az emberi szervezetbe, ahol a hagyományos módokon már nem kezelhető kórokat okozhatnak, így korábban könnyen gyógyítható betegségek válhatnak végzetessé.

(CNN)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Eldőlt: egy kolozsvári banké lesz az OTP Románia
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:16
Jóváhagyta a bukaresti versenyhivatal az OTP Románia felvásárlását - írja az economedia.ro az intézmény közleménye alapján.
Vállalat Vajon mikor derül ki, Rogán Antal kire bízza a kórházi patikák kiszervezését?
Kormos Olga | 2024. július 15. 11:45
Annak árnyékában pillantottunk rá a legnagyobb patikaláncok tavalyi évére, hogy a kormány bármikor bejelentheti a kórházi gyógyszertárak kiszervezésére létrehozott projekttársaság megalakulását. A szakma értetlenül áll a változtatás előtt, de közben a patikák most sem panaszkodhatnak az elmúlt évükre. 
Vállalat Nagyot tervez a Mol Tiszaújvárosban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 12:06
A Mol a Lummus Technologyval együtt tervez kémiai újrahasznosító üzemet létrehozni a városban.
Vállalat Nagy Márton nagyot álmodott, de Bécs közbeszólt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:03
A nemzetgazdasági miniszter erőteljesen fejleszteni akarja a ferihegyi repülőteret és az odavezető infrastruktúrát, de a budapesti légikikötő teljesítménye nagyon messze van az utolérni kívánt bécsi repülőtértől. A különbség csak kicsit csökkenhet, mert az osztrákok is fejlesztenek ezerrel.
Vállalat A republikánusok aggódnak a Microsoft emirátusi befektetése miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:15
Az amerikai cég 1,5 milliárd dollárt fektet be a G42 mesterséges intelligencia cégbe, érzékeny technológiát adva át a Kínával jó kapcsolatot ápoló vállalatnak?
Vállalat Nagy bejelentés: bevásárolta magát a Waberer’s egy biztosítóba
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:56
A lépésről a vállalat közleményt adott ki.
Vállalat A 4iG felvásárlási étvágya szinte csillapíthatatlan
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 10:28
Az Antenna Hungária leányvállalaton keresztül 55 ezer előfizetővel bővül a 4iG csoport a magyar PR-Telekom felvásárlásával.
Vállalat "Ez másról szól, mint arról, hogy holnapra rózsaszínűre festjük az eget" – beszélgetés Tóth - Patai Krisztinával, a Waberer’s ESG-ért felelős vezetőjével
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 13:21
A tőzsdei vállalatok pénzügyi beszámolói mellé felsorakoznak a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és az ezeket összefogó vállalatirányítás terén elért eredményeiket bemutató jelentések. Ezeket ma már megrendelőik és befektetőik is alaposan áttanulmányozzák – mondta Tóth - Patai Krisztina, a Waberer’s ESG-ért felelős igazgatója a lapunknak adott interjújában. Beszélt arról is, hogy a logisztikai iparágban miért különösen fontosak ezek a szempontok. Ahogy arról is, hogy az ESG-s tényezőknek való megfelelés nem kizárólag pénzkérdés.
Vállalat Nagyot harapott a kínai BYD a Teslába
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 14:07
A kínai autógyártó értékesítései 21 százalékkal nőttek a második negyedévben, felzárkózva a jórészt Kínában gyártott amerikai Tesla mögé.
Vállalat Új piacra tört be az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 17:13
Terjeszkedik a cég.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG