4p
Egy friss felmérés osztályozta a 25 legnagyobb amerikai gyorsétteremláncot azok antibiotikumokkal kapcsolatos irányelveik alapján. Csak három ment át a rostán, és a két nagy nem volt köztük.
Forrás: consumersunion.org / Chain Reaction IV: Burger Edition

Elvégezték az USA éves felmérését a gyorsétteremláncok antibiotikum-irányelvei kapcsán, és a 25 vállalatból 22 megbukott, köztük a McDonalds-szal és a Burger Kinggel. Az USA iskoláiban használt ötfokozatú (A-F) osztályozási rendszerben a Wendy's kapott D-t (kettest), A-val (ötössel) pedig csak az Európában jobbára ismeretlen, a szendvicsek mellett a shake-ekre koncentráló Shake Shacket és a gourmetburgerekben utazó BurgerFi-t jutalmazták.

Lena Brook, a felmérés vezető kutatója azt mondta, a most negyedik éve elvégzett vizsgálatban azért tették át a fókuszt az eddig középpontban lévő szárnyashúsokról a marhára, mert a szárnyasok esetében a jelentések nyomán pozitív változásokat tapasztaltak. Ideje volt tehát az amerikaiak valódi kedvenceit, a marhahúsos burgereket és a hozzájuk kapcsolódó felelős antibiotikum-használatot is szemügyre venni.

A gyorsétteremláncok 25-ös mezőnyét a teljes, USA-n belüli bevételeik alapján állították össze. A végső osztályzat meghozatala előtt három területet vizsgáltak meg: először megnézték, hogy adott étterem megígérte-e vagy irányelvekbe foglalta-e, hogy véget vet az antibiotikumozott húsok felhasználásának, aztán azt, hogy milyen módon érvényesítik ezeket az irányelveket, és végül azt ellenőrizték, hogy igazak-e a cégek állításai.

Forrás: consumersunion.org / Chain Reaction IV: Burger Edition

Csak a Shake Shack és a BurgerFi szolgált fel antibiotikum-mentes marhahússal készült szendvicseket. Bennük az is közös, hogy fiatal láncok, és a felelősen tartott marhák húsának használata konkrétan az üzleti tervük része. De nem csak ez a két lánc dolgozik természetes marhahússal, akadnak még hasonló cégek, azok azonban kisebbek, és az alacsonyabb bevételük miatt nem fértek fel a 25-ös listára.

A Wendy's kettes osztályzata mögött az áll, hogy az étteremlánc irányvonala ugyan messze nem átfogó, mégis egy lépés a helyes irányba. Ez a gyakorlatban azt takarja, hogy a Wendy's vállalta, a marhahúsa 15 százalékát olyan termelőktől szerzi be, akik megígérték, hogy ellenőrizhető módon 20 százalékkal csökkentik az antibiotikum-használatot a húselőállítási gyakorlatukban. A gyorsétteremlánc arra is ígéretet tett, hogy a továbbiakban teljesen kiszorítja a rutinszerű antibiotikum-használattal készült húsokat.

A McDonald's szóvivője az egyes osztályzatra e-mailben reagált, melyben kiemelte, hogy a cég 2016-tól fogva nem használ antibiotikumozott csirkehúst, illetve megírta, hogy a McDonald's még 2018 vége előtt előáll a gyógyszermentes marhahús irányelveivel, mely az étteremlánc összes egységére vonatkozik majd, minden kontinensen.

A Burger King 2016 végén ígérte meg, hogy változtat a gyakorlatán, ez azonban csak a csirkehúsra vonatkozott, így az eredménye ebben a marhahúsos felmérésben nem jelent meg.

Itthon

A McDonald's Magyarországot a téma nem érinti. A hazai Meki idén februárban közölte, hogy az amerikai gyakorlattal szemben a számukra nevelt marhák, sertések és csirkék takarmányozásakor nem használnak génmódosított alapanyagokat, hormonokat, sem egyéb hozamfokozókat, és antibiotikumot is csak akkor, amikor indokolt, vagyis amikor beteg állatot kell kezelni.

A gyógyszerezett húsokat érintő gyakorlata kapcsán megkerestük a hazai Burger Kinget, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak a kérdéseinkre. Amint megérkezik a válaszuk, frissítjük a cikket.
Az antibiotikumok túlhasználata az élelmiszeriparban humánegészségügyi kockázatot jelent. A gyógyítás helyett az állatok gyorsabb növekedése (és a megbetegedésük megelőzése) érdekében rutinszerűen adagolt antibiotikumok hatására antibiotikum-rezisztens baktériumok fejlődnek ki a jószágban. Ezek az állat húsának elfogyasztásával bekerülhetnek az emberi szervezetbe, ahol a hagyományos módokon már nem kezelhető kórokat okozhatnak, így korábban könnyen gyógyítható betegségek válhatnak végzetessé.

(CNN)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG