TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A rendszergazdát, mint foglalkozást mindenki ismeri, de csak kevesen tudják, hogy pontosan mivel is foglalkozik az, akinek ez a szakmája. Azzal pedig, hogy a rendszergazdai szolgáltatások valójában mit is takarnak, milyen feladatkörökből állnak össze, milyen sokrétű és mennyire fontos tevékenység-rendszert fednek le, még kevesebben vannak csak tisztában.

Ebben a cikkben részletesen megnézzük, hogy pontosan mit csinál egy “sysadmin”, azaz egy rendszergazda. Kitérünk arra is, hogy miért ennyire fontos a munkája, és hogy a technika folyamatos fejlődésével együtt miért növekszik egyenesen arányosan ennek a munkának is a jelentősége.

Ki a rendszergazda?

A rendszergazda egy olyan informatikus, akinek folyton csöng a telefonja, problémákat old meg, a háttérből koordinál, biztosítja a rendszerek működését és védelmét.

Itt egy vírus, ott egy lefagyott eszköz, amott az egyik kolléga letiltotta a jelszavát és még sokáig sorolhatnánk, sokaknak ismerős helyezettek ezek. Ilyenkor, ezekben a helyzetekben fordulunk a sysadminok-hoz, akikre minden rendszer biztonságos és folyamatos működésének fenntartásához szükség van.

Összefoglalva a rendszergazda egy olyan, magas szintű ismeretekkel rendelkező informatikus, aki stabilan és biztonságosan működteti mindazt, amire szükségünk van a számítógépes rendszerekhez kötődő munkahelyi és szabadidős tevékenységek zökkenőmentes elvégzéséhez.

Ha jobban belegondolunk mára alig van olyan dolog, amit munkánk során nem számítógépen végzünk el. Ezekből tehát akad bőven. De akkor mégis miért ennyire ködös még mindig ez a foglalkozás, miért tudunk ennyire keveset a rendszergazdák feladatairól?

Miért nem tudunk sokat a rendszergazdák tevékenységéről?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha egy rendszergazda munkája ennyire fontos, akkor miért nem ez folyik még a csapból is, miért nem látunk-hallunk-olvasunk erről a tévében, a rádióban, a magazinokban? Erre nagyon egyszerű a válasz.

A rendszergazdák ugyan IT területen tevékenykednek, de munkájuk közel sem olyan látványos, mint mondjuk a fejlesztőké.

Az ő esetükben a végtermékek a zökkenőmentes munka és a biztonságos rendszer. Ők sok más IT dolgozóval ellentétben nem dobnak piacra menő applikációkat, vagy  szuper látványos, mindentudó eszközöket, mondhatjuk, hogy láthatatlanul, a háttérből dolgoznak, így munkájukról az emberek hajlamosak megfeledkezni, vagy, ami talán még rosszabb alapvetőnek venni azt.

Mivel foglalkoznak pontosan?

Most, hogy megtudtuk, hogy miért ilyen ködösek a rendszergazdák tevékenységei az emberek számára nézzük meg, hogy pontosan mi is az, amit csinálnak.

Néhány feladat azok közül, amiket egy rendszergazda ellát: erőforrások optimalizálása, hibaelhárítás, technikai support, mentések, spamek megszűrése, minden folyamat egyidejű permanens működtetése.

A GDPR szabályozásról szóló rendelet életbe lépése óta, az ezzel létrejött plusz adatvédelmi feladatokat is ők látják el.

És ez csak egy rövid, a teljesség igénye nélkül készült felsorolás volt, amit gyakorlatilag a végtelenségig lehetett volna folytatni.

Nagyon mélyen most nem mennénk bele a komplexebb feladatok felsorolásába.

Egyetlen egy olyan feladatkör viszont még van, amit szeretnénk kiemelni a rendszergazdák tevékenységei közül.

Miért van egyre több feladatuk a rendszergazdáknak?

Ez a bekezdés az előző végén említett kifejteni kívánt feladatkörről fog szólni.

Ez pedig nem más, mint a hibrid és a felhő alapú rendszerek üzemeltetése.

Korábban voltak a hagyományos, helyi rendszerek. Nevükből adódik, hogy ezek helyhez kötöttek, régen minden ilyen volt.

A rendszerek nagy része egyébként még ma is ilyen, de egyre inkább visszaszorulóban van a tendencia.

A helyi rendszerek mellett megjelentek a felhő alapú, azaz helytől függetlenül, online létező, valamint az ennek a két rendszernek a metszetében lévő hibrid rendszerek is, melyek részben helyhez kötött, részben felhő alapú megoldásokat kínálnak.

Hogy egy kicsit érthetőbb legyen, hogy miről is van szó, ilyen felhő alapú rendszer például a Google Workspace (korábban G Suite) is.

Ma már a hibrid és a felhő alapú rendszerek üzemeltetése is a rendszergazdák feladata.

Láthatjuk, hogy ahogyan fejlődött a technika úgy szélesedett a rendszergazdák feladatkörébe tartozó tevékenységek listája is. Erre a felhő és a hibrid alapú rendszereken túl sok további példát is lehetne hozni, de elégedjünk meg egyelőre ezzel.

Rendszergazdák vs. gépek

Biztosan sokak fejében megfordult vagy most a cikket olvasva, vagy már korábban a gondolat, hogy ha ennyire sokat fejlődött a technika, akkor miért van szükség mégis mind a mai napig a rendszergazdákra? Nem lehetne őket automatizált munkafolyamatokkal, gépesített munkával helyettesíteni?

A kérdés teljesen jogos. Nézzük meg, hogy miért van még mindig, sőt egyre nagyobb szükség a rendszergazdákra, élő hús-vér emberek formájában.

A technika valóban hatalmas fejlődésen ment át az elmúlt időkben. A számítástechnikában sok olyan terület van, ahol a mesterséges intelligencia fontos feladatokat lát el. A rendszergazdák munkája azonban nem csak algoritmusok alapján felépíthető, egy gép számára megtanítható, kiszámítható folyamatokból áll.

A jó rendszergazdák és az őket megbízó cégek között sokszor jó, bizalmas viszony alakul ki. A sysadminokat gyakran bevonják a céges infrastruktúra építésébe, fejlesztésébe is.

Ezen a területen sokszor előfordul, hogy fontos, az egész céget befolyásoló üzleti, stratégiai, logisztikai döntéseket kell meghozni, melyek nagyban befolyásolják az adott vállalat jövőjét, elengedhetetlen tehát az emberi jelenlét, a mesterséges intelligencia ezekben a helyzetekben akármennyire is okos nem elegendő.

Láthatjuk, hogy a rendszergazdák feladatai nagyon összetettek, és ahogy a technika fejlődik számuk egyre csak gyarapszik és komplikálódik.

Most, hogy egy kicsit jobban betekintést nyerhettünk feladataikba (bár az írás tevékenységeiknek csak egy töredékét tartalmazza) elismerhetjük, hogy rengeteg, hétköznapinak számító, a mindennapjaink szerves részét képező folyamat egyáltalán nem működne nélkülük.

Éppen ezért próbáljuk meg egy kicsit átkeretezni a rendszergazdákról kialakult képet, ne vegyük alapvetőnek munkájukat, legyünk vele tisztában, hogy a jól megszokott, egyszerűnek tűnő dolgok mögött is igen sok munka rejlik.

Varga Tamás

rendszergazda

Címkék: Vállalat

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Egyre gyűlnek a viharfellegek az AstraZeneca-féle Covid-vakcina körül
Tiszai Balázs | 2020. november 26. 17:03
Az oltóanyag hatékonyságának bejelentése óta kiderült, hogy a szérum adagolásánál hibát vétettek, és csak ennek a véletlennek köszönhetően mérhettek 90 százalék körüli eredményességet az egyik al-tesztcsoportnál. A tesztalanyok többsége az eredetileg szándékolt dózist kapta, az viszont jelentősen gyengébb eredményeket produkált. A fejlesztők ezt elhallgatták - most gyengülnek az AstraZeneca-részvények, és kérdésessé vált, hogy az USA engedélyezi-e sürgősségi eljárásban a szérumot.
Vállalat A Valton őrizheti a Puskás Arénát
Tiszai Balázs | 2020. november 25. 13:34
Egyetlen céggel versenyeztek a munkáért, de a rivális pályázata érvénytelennek ítéltetett.
Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Vállalat 2,8 milliárdos kormányzati támogatás jut egy amerikai cég beruházásának
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 23. 18:27
Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Vállalat Berobbantak a magyarországi cégek, túlütötte a növekedésük a régiós átlagot
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 16:32
Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.
Vállalat Tudatosság és technológia – kulcs a jövőhöz
Natív tartalom | 2020. november 23. 11:10
Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.
Vállalat 70 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca Covid-vakcinája, de mehet ez még följebb is
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:18
Ezek még nem a végleges teszteredmények. Az Oxfordi Egyetem szerint azok akár 90 százalékosak is lehetnek.
Friss
hírlevél