<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A 190 hazai üzemanyagtöltő-állomást üzemeltető Shellről van szó, amely csaknem 6 milliárd forinttal szállítja le itteni leányvállalata jegyzett tőkéjét. Mivel utóbbi nyereséggel zárta a 2020-as évét, a csökkentésre nem a veszteség rendezése miatt van szükség, az ominózus tőkét a holland-angol multinacionális társaság kivonja magyarországi cégéből.

Jócskán visszavetette a koronavírus-járvány az olajipar egyik globális nagyágyúját, a Royal Dutch Shellt, közel 71 százalékkal alacsonyabb, 4,85 milliárd dolláros profittal zárta a 2020-as évét, mint a 2019-est. Ez a Royal Dutch Petroleum Company és a Shell Transport & Trading Company 2005-ös egyesülése óta a legalacsonyabb nyereség.

Csökkenő forgalom mellett növekvő nyereség. Fotó: depositphotosCsökkenő forgalom mellett növekvő nyereség. Fotó: depositphotos

Anyacégével teljesen ellentétes teljesítményt nyújtott Shell Hungary Kereskedelmi Zrt. a március közepétől már a Coviddal terhelt tavalyi évben: a 10,1 milliárd forintos adózott nyeresége 23 százalékkal magasabb a tavalyelőttinél – derül ki a cég 2020-as éves beszámolójából. Ez azért megsüvegelendő teljesítmény, mert ezt a 190 hazai üzemanyagtöltő-állomást üzemeltető társaság úgy érte el, hogy az összes belföldi árbevétele több mint 20 százalékkal lett kevesebb, 259,6 milliárd forint 2020-ban, mint 2019-ben.

Főleg az üzemanyag- és shoptermékek forgalma csökkent a a világjárvány hatására – olvasható a cég magyarázata az éves beszámolójának kiegészítő mellékletében. Eszerint az emberek mobilitása csökkent, a munkába járást felváltotta a home office, így az árbevétel visszaesése a volumenek csökkenésének következménye. 

hirdetés

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint összességében 7,8 százalékos volt a csökkenés 2019-es évhez képest: 1383 millió liter benzint és 2230 millió liter gázolajat forgalmaztak. Az árrést segítette, hogy a prémium üzemanyag iránti kereslet nagyon megugrott. A magyarországi üzemanyag-forgalomból 2020-ban csaknem 16 százalék volt prémium, ezzel a tavalyi növekedés csaknem megduplázódott.

Bár a Shell Hungary 2020-ban nem bocsátott el senkit, sőt, munkavállalóinak átlagos létszáma ha mindössze 1-gyel, de még növekedett is, 84-re, a cég bérekre és bérjellegű költségei csaknem 20 százalékkal, mintegy 1,5 milliárd forintra csökkentek 2019-ről 2020-ra.

Nem a gyenge eredmény hatására döntött tehát úgy a Shell tulajdonosi érdekeit képviselő két társaság, a 75 százalékos pakettel rendelkező Shell Petroleum N.V. és a 25 százalékos részvényes Shell Overseas Investments B.V. az éves közgyűlésen, hogy a Shell Hungary Kereskedelmi Zrt. 12,93 milliárd forintos alaptőkéjét 7 milliárdra szállítják le, arányos elosztásban, vagyis a tulajdoni hányaduk nem változik. Az alaptőke leszállítására tőkekivonás céljából kerül sor – szól a csütörtöki cégközlönyben megjelent szűkszavú indoklás, ami tehát azt jelenti, hogy az 5,93 milliárd forintot a tulajdonosok hazaviszik. 

Csak a jegyzőkönyv kedvéért: a Shell Hungary Kereskedelmi Zrt. 1993 végi megalakulása óta ez lesz az első alkalom, hogy az alaptőke csökkent, az ha az elmúlt több mint huszonhét évben változott, mindig csak emelkedett. 2,9 milliárdról indultak.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Növekedett a cégalapítási kedv, de sokezer megszűnés is volt idén
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 07:00
Többéves rekord dőlt meg az idén a vállalkozások bejegyzésében, ezzel együtt még több mint 17 ezer cég szűnt meg. 
Vállalat VII. Messi és az Aranylabda: komolyan vehető-e a futballvilág legnagyobb egyéni díja?
Marosi Gergely | 2021. december 1. 05:24
Lionel Messiből hétfő este VII. Messi lett – a Paris Saint-Germain argentin sztárfutballistája pályafutása során hetedszer kapta meg a labdarúgóvilág legnagyobb elismerésének számító Aranylabdát. Díjazása mellett és ellen is hosszan lehetne érvelni, de nem véletlenül csaptak megint magasba a hullámok szurkolói és szakmai körökben. Felvetődik a kérdés: 65 évvel a díj megalapítása után mennyire vehető komolyan az Aranylabda?
Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló