Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Akár 10 millió forint kamatmentes kölcsönhöz is hozzájuthatnak azok a mikro, kis- és középvállalkozások, amelyeket jelentősen megviseltek a koronavírus-járvány következményei. Az igénylésre jogosultak listája hosszú, mégsem részesülhet mindenki a segítségből. A Bank360.hu elemzői azoknak mutatnak alternatívákat, akik nem tudnak élni a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön lehetőségével.

A koronavírus-járvány egyre több vállalkozást lehetetlenít el, egyre nehezebb talpon maradni. A legújabb vállalkozásokat segítő program a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által koordinált Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön, mellyel legfeljebb 10 millió forint kamatmentes hitelhez juthatnak hozzá a mikro, kis- és középvállalkozások, valamint az egyesületek.

A pénz a készletbeszerzés költségeire, illetve különböző működési költségekre költhető el. Az igénylésre március 8. óta van lehetőség, egészen 2021. november 30-ig. A rendelkezésre álló keretösszeg 100 milliárd forint.

(Illusztráció. Forrás: Depositphotos)(Illusztráció. Forrás: Depositphotos)

Nem mindenki juthat hozzá, aki bajban van

Az MFB által közzétett listán számos tevékenységi kör szerepel, ezzel kapcsolatban fontos feltétele a hiteligénylésnek, hogy a listában szereplő TEÁOR kódnak (egyéni vállalkozóknál az ennek megfelelő ÖVTJ kódnak) már 2019. január 1-jén szerepelnie kell főtevékenységként a cégkivonatban, illetve az Egyéni vállalkozói nyilvántartásban, egyesületek esetén pedig  a nyilvántartást vezető bíróság által kiadott kivonatban.

Ez azt jelenti, hogy azok a vállalkozások nem jogosultak az igénylésre, amelyek

●       2019. január 1. után alakultak,

●       2019. január 1. után váltottak arra a főtevékenységre, amelyre a hitel elérhető,

●       nincsenek rajta a listán - azok a kereskedők például, akik piacon árulják termékeiket, és csak ruhát, cipőt vagy játékot kínálnak, zárva tartanak, a hiteligénylésre mégsem jogosultak.

Mit tehetnek azok, akik kimaradnak a 0 százalékos kölcsönből?

 A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön mellett más kamattámogatott vállalati hitelek is elérhetők a járvány miatt, amelyeknél nem feltétlenül szükséges a két lezárt üzleti év - a 2019. január 1-jére vonatkozó elvárás ugyanis ezt feltételezi.

A Széchenyi-hitel igénylésénél elegendő lehet egy lezárt üzleti év is, emellett a 10 millió forintos felső határ sincs kőbe vésve. A Széchenyi-hitel feltételei a felhasználás célját tekintve eltérhetnek, ami érinti a maximum hitelösszeget, a futamidőt, az elérhető kamattámogatás mértékét és a fizetendő ügyleti kamatot is. Jelenleg több konstrukció is elérhető:

●       a Munkahelymegtartó Hitel kifejezetten a munkabérek fedezetére használható fel, azzal a feltétellel, hogy az igénylő cég vállalja a munkavállalók 90 százalékának a megtartását,

●       a Folyószámlahitel Plusz a napi működéshez szükséges költségek fedezésére fordítható,

●       a Likviditási Hitel egy szabad felhasználású forgóeszközhitel, számla nélküli finanszírozással,

●       a Beruházási Hitel Plusz új beruházások finanszírozására, valamint hitelkiváltásra használható,

●       az Agrár Széchenyi Kártya és az Agrár Beruházási Hitel Plusz a mezőgazdasági vállalkozók számára elérhető,

●       a Széchenyi Turisztikai Kártya pedig a turisztikai szektorban dolgozók számára nyújt kedvezményes kölcsönt.

A Széchenyi-hiteleknél az újraindítási gyorskölcsönnel ellentétben kell kamatot fizetni, de ez jelentősen alacsonyabb, mint a piaci hiteleknél - több konstrukciónál is 1 százalék alatt marad az éves kamat.

A másik népszerű, kamattámogatással felvehető kölcsön az NHP Hajrá, amelynél az igényelhető hitelösszeg 1 millió és 20 milliárd forint között van, az éves ügyleti kamat pedig nem haladhatja meg a 2,5 százalékot. A hitelt új beruházások, forgóeszközök finanszírozására, hitelkiváltásra vagy támogatások előfinanszírozására lehet felhasználni.

A 2020 áprilisa óta elérhető kölcsön 2500 milliárd forintos keretéből a március elején közzétett adatok szerint még 600 milliárd forint maradt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Vége Bige László házi őrizetének
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 18:34
Megszüntette Bige László házi őrizetét a Nyíregyházi Törvényszék - tájékoztatta a vállalkozó tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt. az MTI-t.
Vállalat Eldőlt: nem tolják ki a céges beszámolók leadási határidejét
Privátbankár.hu | 2021. május 4. 14:05
De mégis van mód a halasztásra. 
Vállalat Budai luxusvillában telepedett le milliárdos tőkével a "trafikos" Sánta-család új cége
Vég Márton | 2021. május 4. 05:17
A trafik-ügyből ismert hódmezővásárhelyi Sánta-család átrendezte az Országos Dohányboltellátó mögötti céghálót, miközben megjelentek egy budai luxusvillában is, megcélozva az ingatlanpiacot. Drágul a cigi, bővül az illegális kereskedelem, és egyre több a pályázat nélkül, államilag kijelölt trafik.
Vállalat Száműznék a vasbetont - ezen dolgozik két cég 681 milliós állami támogatással
MTI | 2021. május 2. 07:23
A vasbetont kiváltó előre gyártott betonelemek gyártási technológiáján dolgozik az Uvaterv Zrt., a Ferrobeton Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a projekthez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 681,749 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított - közölte a konzorciumvezető Uvaterv Zrt. Az 1,045 milliárd forint összköltségvetésű fejlesztésben a fennmaradó részt a két cég önerőből finanszírozza.
Vállalat Vakarhatják a fejüket az iparvállalatok - kellemetlen lesz ez a drágulás
Király Béla | 2021. május 1. 12:23
Az Európai Unió környezetvédelmi előírásai ugyan előremutatónak számítanak, ám számos iparvállalatnak okoz nehézséget ezek teljesítése. Erre reagálva mind többen próbálják emissziós kvóta vásárlással orvosolni a helyzetet, ami viszont azok árát rekordszintre hajtotta.
Vállalat Megértőbben kezeli a NAV a határidőket
MTI | 2021. május 1. 09:17
Kérelemmel menthető ki a beszámolók, illetve az azokhoz kapcsolódó bevallások május 31-ei határidejének elmulasztása az idén - közölte Izer Norbert.
Vállalat A következő hónapra is igényelhető az ágazati bértámogatás
Privátbankár.hu | 2021. április 30. 11:28
Ismét meghosszabbították a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak biztosított támogatást. 
Vállalat 2,2 milliárd forint osztalékot fizet ki az idén a 4iG
MTI | 2021. április 29. 17:51
Jól sikerült a tavalyi év.
Vállalat 400 százalékos hozamot ért el a magyar kockázati tőkealap-kezelő Ausztráliában
Natív tartalom | 2021. április 29. 09:46
A budapesti székhelyű Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő a közelmúltban úgy határozott, hogy bizalmat szavaz egy ausztrál online könyvkereskedelemmel foglalkozó cégnek és megvalósít egy úgynevezett „SPV”, alapon kívüli befektetést. Mint később kiderült, bejöttek a számításaik, mert a koronavírus-járvány idején még tovább nőtt a Booktopia forgalma, és még az Amazon sem tudta megakadályozni felemelkedését.
Vállalat Független automatizálási szereplő a piacon
Natív tartalom | 2021. április 28. 17:01
Azok a vállalkozások, amelyeknél komoly szakmai munka folyik, nem sokat kommunikálnak a külvilág felé, keveset hallani róluk. Sokszor meg is lepődik a piac, amikor a „semmiből” előbukkan egy újabb, nemzetközi szinten is egyedi termék vagy szolgáltatás tulajdonosa. A meglepetés már csak akkor nagyobb, ha ráébredünk, hogy az adott cég már évtizedek óta elismert résztvevője saját piacának. Megyeri Gáborral, az Independent Automation Group alapítójával és Bíró Györggyel, a cégcsoport üzletfejlesztési igazgatójával beszélgettünk.
hírlevél
depositphotos